IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Aralık 2021, 10:17   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Koronavirus’ Rahatsizliginda Gastrointestinal (Sindirim Sistemi) Belirtileri

COVID-19 suphesiz son bir bucuk yilda dunya capinda milyonlarca insani etkiledi. Temelde, Ingiltere, Hindistan, Brezilya ve diger bircok ulkede cesitli mutant viral ornekler seklinde kendini gosteren koronavirus, SARS-CoV-2 susu tarafindan tetiklenen ust solunum yollarinin bulasici bir hastaligidir. Bununla birlikte, COVID-19’lu pek cok kisi kuru oksuruk, ates, nefes almada zorluk ve bogaz agrisi gibi nazofaringeal sistem ve akcigerlerde yasanan tipik semptomlarin yani sira, mide ve bagirsaklarinda rahatsizlik bildirmektedir.
Korona pozitif hastalari tedavi eden doktorlar, COVID-19’un etkilerinin yalnizca burun, bogaz, akcigerler ve gogusteki solunum organlari ile sinirli olmadigini, ayni zamanda deri dokuntuleri, bas agrilari olarak ortaya ciktigini ve hatta beyin ve bagirsaktan isleyisini engelleyebilecegini belirlemislerdir. Bilim adamlari ve tip arastirmacilari, yalnizca burun suruntusu, bogaz suruntusu ve kaninda degil, ayni zamanda COVID-19’lu kisilerin diski orneklerinde de SARS-CoV-2 koronavirus susu izleri buldugunda bu tespitleri daha da dogrulanmistir.
COVID-19 testi pozitif cikan tum bireyler gozle gorulur bagirsak sorunlariyla karsilasmasa da, hafif mide agrilari ve istahsizlik gibi kucuk belirtiler bile enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu nedenle, COVID-19’un sindirimi nasil engelledigini anlamak ve bu koronavirus belirtilerine dikkat etmek hayati onem tasimaktadir. Bu yazida koronavirus ile enfekte olmus kisilerde ortaya cikan sindirim sIkayetleri uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Koronavirus Enfeksiyonunu Belirten 5 Sindirim Sikayeti
Koronovirus ile enfekte olan kisilerde gorulen sindirim sistemi sIkayetleri her ne kadar yaygin olmasa da bu hastaligin tespiti icin bilinmesi gerekir. Vakalardan belirlenen koronavirus sindirim sistemi sIkayetleri su sekildedir;
Ishal
Koronavirus’ Rahatsizliginda Gastrointestinal (Sindirim Sistemi) BelirtileriIshal, saglikli bir bireydeki hacimli diskiya kiyasla cok sivi ve sulu bir dokuya sahip diskilarin gecisidir. Gevsek diskilar viral enfeksiyonlar sirasinda nadir degildir ve bir kisi grip oldugunda veya hatta baska bir bakteriyel veya parazit enfeksiyonu oldugunda ortaya cikar. Ancak gunde en az 3 kez veya daha fazla ince, sulu diski gecirme sIkligi kuru oksuruk, soguk alginligi, ates ile birlikte oluyorsa COVID-19 anlamina gelebilir ve vakit kaybetmeden test yaptirilmasi onerilir. Yapilan test sonuclari olumluysa boylelikle kisiye en uygun tibbi tedaviye gecilmesi gerekir.
Karin agrisi
Mide agrisi, cocuklardan genc yetiskinlere ve yaslilara kadar her yastan insanda en sIk gorulen mide sorunudur. Bu genellikle diyette ve bol su aliminda kucuk degisIkliklerle azalirken, iki gunden fazla suren sivilar, karin agrilari hemen bir doktor tarafindan kontrol edilmelidir. SARS-CoV-2 viral vektorleri hucrelerdeki ACE-2 reseptorlerine baglandigindan ve bu proteinler sadece solunum dokularinda degil ayni zamanda gastrointestinal dokularda da bulundugundan, karinda surekli agri COVID-19 sinyali verebilir.
Istah kaybi
COVID-19, saglikli hucreleri ve dokulari istila eden koronavirus ile vucudu zayiflatir. Ayrica bircok insanda koku ve tat alma duyusu kaybi da gosterir. Anosmi ile birlesen araliksiz yorgunluk, ageusia, guclu bir aromasi ve hos tadi olan cogu gida damaga yumusak geldiginden, COVID-19’dan etkilenen bireylerde her zaman istah azalmasina neden olur. Ayrica koronavirus enfeksiyonuna bagli oksuruk, ates, koku kaybi ve ishal gibi durumlarda istah kaybina neden olur ve kisi normalden daha az besin tuketir.
Mide bulantisi ve kusmaKoronavirus’ Rahatsizliginda Gastrointestinal (Sindirim Sistemi) Belirtileri
Bulanti ve kusma, COVID-19’lu cocuklarda yetiskinlerden daha fazla gorulur. Bununla birlikte, bu belirtiler bazen yasli yetiskinleri de daha fazla etkileyebilir. Bunun olmasinin nedeni, bir kez yutulan yiyeceklerin agizdan yemek borusu, yani yemek borusu yoluyla, parcalandigi mide ve bagirsaklara yavas yavas emilmesidir. Koronavirus enfeksiyonu mide ve bagirsaklardaki hucre ve dokularin normal isleyisini engelledigi icin sindirilen besinler bagirsaklara yerlesmez ve kusarken disari atilir.
Asit reflu
Yemek borusunu kaplayan dokular oldukca kirilgandir ve bu nedenle mide asitleri ters yonde tubuler yapilara aktiginda yemek borusunu tahris eder ve asit geri akisini tetikler. Midenin duvarlari guclu bir sekilde insa edilmistir ve hucreleri gida parcaciklarini sindiren asit salgilarindan korur. Ancak bu mekanizma, COVID-19 enfeksiyonu vakalarinda oldugu gibi duzgun bir sekilde gerceklesmezse, yemek borusuna zarar veren ve mide eksimesine neden olan asit reflusu meydana gelebilir. Asit reflu sagliksiz beslenme nedeniyle ortaya cikabilse de, oksuruk ve atesle birlikte oldugunda COVID-19 icin test yaptirilmasi onerilir.



COVID-19 Enfeksiyonu Sirasinda Ishal
Siddetli akut solunum sendromu koronavirus 2 (SARS-CoV-2/COVID-19) pandemisi dunya capinda bir acil durumdur ve artan sayida ishal vakasi bildirilmektedir SARS-CoV-2 enfeksiyonu tanisi dogrulanmis hastalarda diyare ve bagirsak iltihabi mekanizmasini belgeleyen calismalari belirlemek icin Mart 2020’ye kadar yapilan klinik calismalar, vakalarin %2 ila %50’si arasinda degisen bir diyare insidansi gostermektedir. Solunum semptomlarindan once gelebilir veya onu takip edebilir. Yapilan bircok analizde, genel olarak %10,4’luk bir diyare baslangici yuzdesini ortaya cikardi.
SARS-CoV, S proteini hazirlama icin anjiyotensin donusturucu enzim 2’yi (ACE2) ve serin proteaz TMPRSS2’yi kullanir. ACE2 ve TMPRSS2 sadece akcigerde degil, ayni zamanda ince bagirsak epitelinde de eksprese edilir. ACE2 ayrica ust yemek borusu, karaciger ve kolonda ifade edilir. SARS-CoV-2’nin ACE2’ye baglanma afinitesi, SARS-CoV ile karsilastirildiginda onemli olcude daha yuksektir (10-20 kat).
Koronavirus’ Rahatsizliginda Gastrointestinal (Sindirim Sistemi) BelirtileriYapilan bir calisma raporunda nazofaringeal suruntulerden daha uzun bir zaman periyodunda saptanabilir diskida viral RNA dokulmesini gostermektedir. Mevcut tedavi destekleyicidir, ancak birkac secenek umut verici gorunmektedir ve bu arastirma konusudur. Ishal, SARS-CoV-2 ile enfekte hastalarda sIk gorulen bir semptomdur. Artan kanitlar, tarama ve teshis algoritmalarinin hizli ve etkili bir sekilde degistirilmesine duyulan ihtiyaci gosteren olasi fekal oral iletimi gosterir. COVID-19 ile enfekte hastalarda ishali onlemek, yonetmek ve tedavi etmek icin en uygun yontemler yogun arastirmalarin konusudur.
Koronavirus salgini ile birlikte saglik ile ilgili bir cok cok konu ve faktor arastirmacilar tarafindan ele alinir hale gelmistir. Gun gecmiyor ki yeni bilgiler yeni vaka raporlari ortaya cikmasin. Zaman gectikce hastalik ile ilgili belirtiler, tedavi yontemleri, etkili onlem ve tedavi yollari ile ilgili bilgiler edinilmekte bu da bu hastaligin daha iyi taninir kilmaktadir. Sindirim sisteminde korona virus nedeni ile cikabilecek bu sIkayetler soguk alginligi sahil bircok hastalikta gorulebilir niteliktedir. Bu yuzden bu sIkayetlerin gorulmesi illa korona virus olundugu anlamina gelmez iken, diger semptomlar ile birlikte goruldugunde bu riskin de degerlendirilmesi gerekir. Boylelikle daha kisa surede en etkili tedavi yontemi uygulanabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:27.