IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Ağustos 2021, 17:02   #1
Standart Vulva Kanseri

Kadınlarda görülen kanser türleri arasında yer alan vulva kanseri, diğer kanser türlerinde de olduğu gibi erken teşhis edildiğinde tedavi edilebiliyor. Kadın genital bölgesinin dış yüzeyine vulva denilmektedir. Vulva, klitoris de dahil olmak üzere üretra ve vajinanın dış bölümünü saran cilt tabakasıdır.

Vulva, yapısı itibariyle oldukça hassas bir bölgedir. Bu bölge de bazen sebepsiz ağrılar meydana gelebilir hatta kanser vakaları gözlemlenebilir. Birçok kadın hayatlarının bir dönemi boyunca vulva ağrısı ile karşı karşıya kalmıştır. Çoğu zaman adet dönemlerinde veya cinsel ilişki esnasında ağrı görülebilmektedir. Vulva ağrıları herhangi bir sebep yokken de ortaya çıkabilir ve aylarca devam edebilir.

Vulva vücudun diğer bölümlerine göre daha hassastır. Birçok kadının adet döneminde yaşadığı ağrılar normal olarak kabul edilirken, bu dönemler dışında da görülen sık ve şiddetli ağrılar için doktora gidilmesi önerilmektedir.

Nedenleri
Vulva kanserinin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Vulva kanseri de birçok kanser türü gibi, genellikle hücrelerdeki mutasyonlara bağlı olarak gelişir.
Dış genital bölge olarak adlandırılan vulvada, tümörler en sık dış dudaklara yerleşmektedir. Vulva kanserine neden olan etkenler tam olarak bilinmese de cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün sebep olduğu düşünülmektedir. HPV’nin cinsel yolla bulaştığı göz önünde bulundurularak 11 ila 12 yaş arasındaki çocuklara HPV aşısı yaptırılması önerilmektedir. Vulva kanserine neden olabileceği düşünülen risk faktörleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

İleri yaş
HPV
Sigara kullanımı
HIV
Vulvada kimi cilt hastalıkları
Belirtiler
Vulva kanseri kendini ilk etapta çok fazla belli etmese de ilerleyen dönemlerde bazı belirtiler verebilir. Şiddetli kanama haricinde ilk etapta kendini göstermeyen bu hastalık birkaç sene sonra fark edilebilir. Vulva kanseri, genellikle kasık bölgesindeki uzun süren kaşıntılar ve geçmeyen yaralar sonrasında doktora başvurulmasıyla ortaya çıkar.
Vulva, vücudun dış bölgesinde olmasına ve görülebilmesine rağmen geç tanı alan kanser türleri arasında yer alıyor. Burada kadınların vücutlarını iyi tanıması ve kendi kendilerini muayene etmeleri erken tanı açısından önemlidir. Vücutlarındaki şişlikleri, değişiklikleri fark ederek normal olmayan veya sıra dışı olan durumları fark ederek bir doktora başvuru yapmaları oldukça önemlidir. Vulva kanserinin belirtileri aşağıdaki gibidir;

Normal olmayan kanamalar
Dış genital bölgede kaşıntı
Deride döküntü
İdrar yaparken ağrı
Cinsel ilişki sırasında ağrı
Kasık ağrısı
İyileşmeyen yaralar
Kaşıntı
Dış yüzeyde yumru veya şişlik
Yanma
Siğil
Deride kalınlaşma
Tanı Yöntemleri
Vulva kanseri tanısında öncelikle hastaya fizik muayene yapılıyor ve hasta öyküsü alınıyor. Daha sonra hekim tarafından biyopsi örneği istenebiliyor. Vajina dış yüzeyindeki lezyonlu dokudan biyopsi örnekleri alınarak incelemeye gönderiliyor.
Tespit edilmesi muhtemel tümörlerin büyüklüğü ve yayılım durumu hakkında bilgi sahibi olmak için bilgisayarlı tomografi, PET ve MR gibi görüntüleme yöntemleri de istenebiliyor. Yine hekimin uygun görmesi durumunda mesaneye bakılan sistoskopi ve kalın bağırsağa bakılan proktoskopi gibi işlemlerde yapılabiliyor. Ayrıca tam kan tahlili ile hastada HIV veya HPV olup olmadığı araştırılıyor.

Tedavi Yöntemleri
Her kanser türünde olduğu gibi vulva kanserinin tedavisi de kişinin yaşı, durumu ve kanserin evresine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Vulva kanseri cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi ile ya da üçünün eş zamanlı kombinasyonu ile tedavi edilebiliyor.

Cerrahi
Vulva kanserinde cerrahi operasyon yayıldığı alana ve boyutuna göre değişiklik gösterebiliyor. Vulva cerrahisi kanserin yayılımına ve evresine göre belirli bir bölgenin veya tüm bölgenin alınmasını içerebiliyor. Genellikle çok ağır geçmeyen bu cerrahi yöntemde hasta birkaç gün hastane ortamında dinlendirildikten sonra taburcu edilir.
Radyoterapi
Vulva kanserinde radyoterapi tedavisi tek başına da yapılabileceği gibi cerrahi işlem öncesinde veya sonrasında da yapılır. Cerrahi öncesinde verilen radyoterapi kanserin küçültülmesini ve ameliyatın daha kolay yapılmasına olanak sağlar. Cerrahi sonrası ise, kanserli bölgeye veya yayılım gösteren bölgelere radyoterapi uygulanabilir.
Kemoterapi
Kemoterapi ilaçları da yine operasyon öncesi ve sonrasında hastanın durumu gözetilerek belirli dozlarla verilmektedir. Genellikle radyoterapi ve cerrahi işlemlerle tek başına tedavi edilemeyen durumlarda kullanılır. Aynı zamanda başlangıç evrelerinde düşük doz kemoterapiyle de tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
________________

El Haset Min-El Mahrum
Kötü Niyetle İyi Murada Varılmaz ! ! !
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:44.