IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Ağustos 2021, 16:34   #1
Standart Kemik Tümörleri

Kemik Tümörü Nedir?
Kemik sağlığının temelinde kemik yoğunluğu yer almaktadır. Kemik yoğunluğu, kalsiyum miktarına bağlı olarak 20 ila 30 yaş aralığında en yüksek seviyeye ulaşır. Bu yaş aralığından itibaren kemik yoğunluğu seviyesinin stabil tutulabilmesi için beslenmeye, egzersize, yaralanmalara dikkat etmek gereklidir.

Yaş ilerledikçe sistematik hastalıkların görülme ihtimali artış gösterir. Bu sistematik hastalıklara bağlı olarak kemik tümörü oluşma riski artış göstermektedir ve ağrılı seyredebilmektedir. Kemik tümörü çoğunlukla semptom göstermeden ilerlediğinden, ağrısı hissedilir hissedilmez doktora gidilmesi büyük önem arz eder.

Kemik tümörleri, genellikle iyi huylu olmasına rağmen kötü huyluları da mevcuttur. Kötü huylu kemik tümörleri 2 şekilde ortaya çıkar. Kemik tümörleri temelde iki gruba ayrılır: Kemiğin kendi tümörleri ve diğer organların tümörlerinin kemiğe nüfuz etmesi, yani metastaz. Kemikte metastazlar, kemiğin kendi tümörlerine kıyasla çok daha sık görülürler. Kemik metastazlarına özellikle prostat, meme, akciğer, tiroid bezi ve böbrek kanserlerinde rastlanır.

Kemiğin kendi tümörleri ise selim kemik tümörleri ve habis kemik tümörleri olarak iki grupta incelenir. Kemikte en çok görülen kemik kanseri türüne Osteosarkom adı verilir.Yüksek dereceli osteosarkom, oldukça agresif bir yapıdadır ve diğer organlara yayılma eğilimi çoktur. Kemik tümörünün derecesi ve evresi, tedavinin en önemli kısmıdır.

Belirtiler
Kemik Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Genelde kemik tümörü olan hastalar önceleri aktivite ile başlayan ama zamanla istirahatte de ortaya çıkabilen ağrı ile hekime başvuruyorlar. Özellikle kaval kemiği ya da kaburga gibi cildin hemen altındaki kemiklerde giderek büyüyen bir şişlik, erkenden ortaya çıkabiliyor. Kemik kanseri ağrı ve şişlik ile karakterizedir.

Daha nadir olarak kendi kendine oluşan kemik kırığı, ilk ortaya çıkış şekli. Özellikle çocukluk ve gençlik çağında tanı konan iyi huylu kemik tümörleri başka sebeplerle çekilen röntgenlerde tesadüfen tespit edilebiliyorlar.

Uzun süren kemik ağrıları mevcutsa, ağrının şiddeti gittikçe artış gösteriyorsa, ağrının yanı sıra şişlik ve kızarıklık mevcutsa, ağrı bölgesinde ele gelen kitle ve sertlik bulguları, ağrı düşme ya da çarpma gibi yaralanmalarla ilişkiliyse, kemik ağrısının beraberinde iştahsızlık, halsizlik, istemsiz kilo kaybı, kemik üzerinde belirgin bir yumru, harekette meydana gelen kısıtlılık, yorgunluk, ateş, döküntü gibi belirtiler görülüyorsa doktora görünmek çok önemlidir.

Kemik Tümörlerinden Korunma Yolları Nelerdir?
Sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddelerden uzak durmak

Beslenmedeki kalsiyum alımını çoğaltmak
Düzenli spor yapmak
Kemik Tümörleri Risk Faktörleri Nelerdir?
Ülkemizde çok yaygın bir kanser türü değildir ve gençlerde daha sık rastlanılmaktadır. Çoğu kemik tümörlerinin kesin nedeni henüz bilinememektedir. Ancak bazı faktörlerin hastalıkla bağlantılı olduğu bilinmektedir:

Genetik sendromlar kanser riskini arttıran faktörler arasında yer almaktadır.
Kemik kanseri erkeklerde daha çok görülmektedir.
Yüksek dozda radyasyona maruz kalmak riski artırmaktadır.
Kötü beslenme ve egzersiz eksikliği kemik tümörüne zemin hazırlayabilir.
Genç hastalarda farklı bir kanser türünü tedavi etmek amacıyla uygulanan radyasyon, kişide sonradan kemik kanseri oluşumuna neden olabilir.
Çocuklarda hızlı büyüme, kemiklerin hızlı gelişimi de yine tümör oluşumunda risk faktörü olabilmektedir.
Tümör Kemiğe Sıçrarsa Ne Kadar Yaşar?
Farklı organlarda gelişmiş kanser türleri, sekonder kemik kanserine sebep olabilir. Sekonder kemik tümörü, tümörün başladığı organa göre isimlendirilir.Tümör kemiğe sıçradığında metastaz yapan tümör türüne göre yaşam süresi değişiklik göstermektedir.

Tanı Yöntemleri
Kemik Tümörü Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Öncelikle yapılması gereken ilk tetkik kemiklerin rahatlıkla incelebileceği direk grafi (röntgen filmi). Röntgen ile kemik tümörünün türü kolaylıkla ayırt edilip saptanabilir.

Fakat kemik tümörlerinde, bulundukları yer ve türü çok önemli olduğundan uygulanacak cerrahi yöntem ve tedavi de değişkenlik gösterir. Bu yüzden tümörün çevre dokularla komşuluk ilişkilerini, kanlanmasını ve yaygınlıklarını incelemek için kemik sintigrafisi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme yöntemlerinden faydalanılıyor.

Tomografi kemikteki tüm ayrıntıları göstermek amacıyla kullanılırken, MRI yumuşak doku, kemik içindeki tümörün uzantısı ya da uzak noktaya yayılma riskini görebilmek için tercih edilmektedir.

Metastaz olup olmadığını anlamak amacıyla kemik sintigrafisi kullanılabilir. Özellikle çocuklarda, uzun süreli geçmeyen ağrılar için tek tanı yöntemi röntgendir.

Ancak tüm bu tetkikleri yaptıktan sonra kesin tanıya ulaşmak için ihtiyaç halinde örnekleme, yani biyopsi girişimi yapılabiliyor.

Tedavi Yöntemleri
Kemik Tümörü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kemik kanseri tedavisinde en önemli nokta hastanın hayatının kurtulmasıdır. İkincil noktayı uzuvları korumak ve iş görebilirliğini elinde bulundurmak alır. Son noktada ise estetik kaygı yer almaktadır. Her tümör grubunda tedavi felsefesi farklıdır.
İyi Huylu Kemik Tümörü Tedavisi
Çocuklarda rastlanılan iyi huylu kemik tümörleri kendiliğinden kaybolabilir. İyi huylu kemik tümörlerinde cerrahi yönteme başvurmak yerine, düzenli kontrol ve takip etmek daha büyük önem arz eder.

Cerrahi yönteme başvurmak için; tümörün kemik kırılmasına sebep olacak kadar bünyeye zarar vermesi, kemiğin büyümesini olumsuz yönde etkilemesi, kemikte bir kısalık ya da eğrilik yaratması, tanıyla ilgili bir şüphe mevcut ve o bölgeden örnek almak gibi durumlar sayılabilir.

İyi huylu kemik tümörlerinde amaç; hastanın kendi dokusunu koruyarak tümörü tekrar etmesini engelleyecek oranda vücuttan uzaklaştırmak ve oluşan kemik boşluklarını hastanın kendisinden alınan ya da kemik bankasından gelen kemik yamaları ile doldurmak.
Kötü Huylu Kemik Tümörü Tedavisi
Kötü huylu kemik tümörlerinde ise hasta olan organı, mümkün olduğunca fonksiyonlarını koruyarak kurtarmanın yanında, tümör tekrarını engellemek için ışın tedavisi (radyoterapi) ve hastalığın başka organlara yayılımını kontrol etmek için ilaç tedavisi (kemoterapi) kullanılıyor.
Metastazlarda kemik dokuya uygulanan tedavi, hastanın tümörü ile ilgili genel gidişatı değiştirmiyor. Amaç, hastanın en erken dönemde günlük hayat fonksiyonlarına dönebileceği bir tedavi uygulayarak hastanın yaşam kalitesini arttırmak oluyor.

Kemik tümörü olan hastaların 20 yıl önceki tedavisi, tümörün bulunduğu uzvun kesilmesiyken, artık yeni tedavi yöntemleri ile uzuvlar büyük oranda korunmaktadır.

Çocuklara Yedek Kemikle Hayata Tutunma Şansı Olabilir!
Küçük çocuklarda gün yüzüne çıkan tümörlerde, büyüme kıkırdağı ve eklem yüzü kemikle kesilip atılmak zorunda kalır. Günümüzde bunun yerine, fibula adı verilen kemik, büyüme kıkırdağıyla dikilip hastaya nakledilir.

Hem eklemin tamiri yapılmış olur hem de büyüme yeteneği baki bir uzuv elde edilmiş olur. Küçük çocuklara yapılabilen bu işlem aracılığıyla çocuklar birçok fiziksel aktiviteyi engelsiz bir biçimde gerçekleştirebilmektedir.

Kemiklerdeki Boşluklar Yeni Kemiklerle Doldurulabilir!
Bazı hastalarda tümör tüm uyluk kemiğini kaplayacak hale bürünmüş olabilir. Yedek kemik olan “fibula”, birleştirilerek kemiğin içerisinde meydana gelen boşluk doldurulabilir. Ameliyat sonrası beklenen, 1 yıllık bir süre zarfında konulan kemiğin iyileşmesi ve tutunmasıdır. Vücut kemiği kabullendiğinde her şey normal temposuna dönebilmektedir.

180 Derecede Dondurulmuş Kemikle Tedavi Yapılabilir!
Ameliyat ile çıkarılan tümörlü kemik, -180 derecelik sıvı azot kanında dondurulur. Dondurma işlemi, kemiğin dayanıklılığını çok az etkilemektedir. Dondurulan kemiğin içi ya kemik çimentosu ile doldurulur ya da yedek kemik fibula dondurulmuş kemiğe gömülebilir.

Dondurularak koruma işlemi sayesinde enfeksiyon riski çok büyük ölçüde azalmaktadır. Fakat bu yöntemin uygulanabilmesi için, tümörün kemik yapısına çok fazla zarar vermemiş olması gereklidir.
________________

El Haset Min-El Mahrum
Kötü Niyetle İyi Murada Varılmaz ! ! !
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:46.