IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Ağustos 2021, 16:26   #1
Standart Endometrial Kanser

Endometrium, rahmin iç yüzeyini kaplayan, her adet döneminde bir tabakası dökülerek her ay muhtemel bir gebelik için tekrar hazırlanan, gebelik olması halinde bebeğin eşinin (plasenta) tutunduğu bir yapıdır. Bu yapıdan kaynaklanan kanserlere endometrial kanser veya endometrium kanseri adı verilir.
Nedenleri
Kanser hastalığında hücrelerin mutasyona uğramasıyla, sağlıklı olan hücreler anormal hücrelere döner. Sağlıklı hücreler görevlerini yerine getirdikten belli bir süre sonra ölerek, yerlerine yeni sağlıklı hücrelerin gelmesine izin verirler.
Anormal hücrelerde ise durum tamamen vücudun kontrolü dışında gelişir. Anormal hücreler büyür, çoğalır ve belirli bir süre sonra daha da çoğalarak kontrolden çıkarlar.

Kadın vücudunun en önemli iki hormonu progesteron ve östrojen hormonlarında meydana gelen dengesizlikler, endometriyumu da yakından etkilemektedir ve değişikliklere sebep olmaktadır.

Vücutta progesteron veya östrojen düzeyinde dengesizliğe yol açan bir hastalık ya da diyebet, polikistik over, adet düzensizliği, obezite ve geç menopoza girmek gibi hormon düzeylerini doğrudan etkileyebilecek faktörler endometrium kanserine neden olabilmektedir.

Bunların yanı sıra, aşağıdaki faktörler de endometrial kanserlerin oluşumunda etkilidir:

İlk reglin (menarş) 12 yaşından önce olması
Adet düzensizlikleri
Doğum yapmamak
Obezite
Hipertansiyon
Meme kanseri öyküsü
Over kanseri öyküsü
Mide kanseri öyküsü
İnce bağırsak kanseri öyküsü
Kolon kanseri öyküsü
Bazı tip cilt kanserleri öyküsü
Ailede kanser öyküsü
Hepatobiliyer sistem (karaciğer veya safra kesesi) kanseri
Belirtiler
Endometrial kanser genellikle adet düzeni dışında veya menopoz sonrası kanamalarla ortaya çıkarlar ve erken teşhis ile birlikte tedaviye imkan tanır. Özellikle menopoz dönemindeki kadınların takibinin iyi yapılması ve anormal bir kanamada en kısa sürede bir uzmana gözükmesi gerekmektedir.
Endometrial kanserin belirtileri şunlardır:
Menopoz sonrası vajinal kanama
İki adet (regl) dönemi arasında kanama
Vajinada anormal veya kanlı akıntı
Pelvik ağrı
Cinsel ilişki esnasında ağrı

Tanı Yöntemleri
Endometrial kanserler erken evrede teşhis edilebilen kanserlerdir. Genellikle regl dönemi dışındaki anormal kanamalarla kendini belli eder. Regl dönemi dışında veya menopoz sonrasında kanamaları olan, karnın alt bölgesinde ağrıları olan veya cinsel ilişki sırasında ağrı şikayetleri olan kadınlar kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarınca değerlendirilmelidir.

Hekiminiz aile öykünüzle beraber tıbbi öykünüzü alacak ve muayene edecektir. Bunun sonucunda elde ettiği bulgulara göre aşağıdaki tetkikleri isteyebilir.

Endometrial kanserlerde dokudan örnek alınarak hastaya biyopsi yöntemi uygulanır. Endometrial kanserlerde kullanılan bazı tanı yöntemleri ise şunlardır:

Ultrasonografi
Genellikle muayenenin bir parçası olarak uygulanan bu yöntemde vajina içerisine yerleştirilen ultrasonografi cihazıyla rahmin içine dair görüntüleme yapılır.

Endometrial biyopsi
Rahim içinden alınan doku örneğidir. Kimi hastalarda muayenehane koşullarında dahi yapılması uygun olabilir.

Histeroskopi
Rahim içerisine vajen yoluyla bir kamera yerleştirilerek incelenmesi işlemidir. Biyopsi, bu işlem esnasında da yapılabilir.

CA-125
Endometrial kanserin teşhis edilmesinde kullanılabileceği gibi, tedavi seyrinin değerlendirilmesinde de kullanılan bir kan tetkikidir.

Tedavi Yöntemleri
Endometrial kanserlerin cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve hormon tedavisi gibi farklı tedavi seçenekleri kullanılarak yapılır.

Cerrahi Tedavi
Cerrahi tedavi, endometrial kanserlerin tedavisinin temelini oluşturur. Açık olarak yapılabileceği gibi, laparoskopik yöntemlerle kapalı olarak da gerçekleştirilebilen cerrahi tedavinin kapsamı rahmin çıkarılmasından, karın zarından biyopsi alınmasına kadar çeşitlilik gösterebilmektedir.

Radyoterapi
Cerrahi öncesinde kitlelerin küçültülmesinde, cerrahi sonrasında veya cerrahi yöntemin gerçekleştirilemeyeceği, kanserin yayıldığı durumlarda kullanılabilen bir tedavi çeşididir.

Kemoterapi
Cerrahi tedaviyi desteklemek veya cerrahi yöntemin gerçekleştirilemeyeceği, kanserin yayıldığı durumlarda kullanılabilen bir tedavi çeşididir. Ayrıca hastaya uygulanan ilk tedavi sonrasında hastalığın yayılmasını engellemeye yardımcı olur

Hormonal Tedavi
Yapılan tetkikler sonucunda hormon reseptörleri (algılayıcıları) bulunduğu tespit edilen tümörler için kullanılabilecek bir tedavi yöntemidir.

Endometrial kanserlerin cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve hormon tedavisi gibi farklı tedavi seçenekleri kullanılarak yapılır.
________________

El Haset Min-El Mahrum
Kötü Niyetle İyi Murada Varılmaz ! ! !
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:03.