IRCForumu.ORG   reklamalanı
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Ağustos 2021, 16:21   #1
Standart Dil Kanseri

Dil kanseri de oral (ağızla ilgili) kanserler içinde yer almaktadır. Tıpkı diğer kanser türlerinde olduğu gibi hücrelerin kontrolden çıkarak çoğalmasıyla meydana gelir. Dil kanseri diğer baş boyun kanserlerine göre ön tarafta ve açık bölgede bulunduğu için daha kolay teşhis edilebilen bir kanser türüdür.
Erken dönemde hastanın şikayetleri ile hekime başvurması üzerine standart enspeksiyon olarak geçen gözle muayene yapılır. Bu bölgede kanserden şüphelenilmesi durumunda, her kanserde olduğu gibi hastalığın yayılma durumu araştırılır.

Dil kanseri genellikle dil yüzeyini kaplayan ince, düz hücreler olan skuamöz hücrelerde gelişir. Dil kanseri, dilin üzerinde yaralar, aftlar veya beyaz beneklerin oluşmasıyla kendini belli eder. İlk bakıldığında basit bir yara gibi görünse de uzun süre geçmeyen durumlarda kansere çevirebilir.
Nedenleri
Hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasıyla birlikte meydana gelen kanserler erken teşhis ile tedavi edilebilir. Dil kanseri de erken teşhisle tedavi edilebilen kanser türlerinin başında yer alır. Dil kanserine tam olarak neyin sebep olduğu bilinmese de, aşağıdaki durumlara bağlı gelişebilir;

HPV virüsüne sahip olmak
Alkol kullanımı
Sigara kullanımı
40 yaş üzerinde olmak
Siroz
Ağız hijyenini aksatmak
Diğer kanserlerden metastaz yapması
Diş protezlerinin yanlış yapılması
Frengi
Bağışıklık sisteminin zayıf olması gibi nedenler dil kanserine neden olabilmektedir.
Belirtiler
Dil kanserinin en belirgin özelliği dildeki iyileşmeyen yaralardır. Dilde iki haftayı geçen yara, aft veya birden beliren beneklenmeler varsa bu bölge kanserler açısından değerlendirilmelidir.

Dil kanseri hastalarının birçoğunda diş problemleri de meydana gelmektedir. Bu yüzden dil kanseri olan bir hastanın aynı zamanda diş hekimine de başvurması gereklidir. Dil kanseri belirtilerinden bazıları;
Diş eti sorunları
Dişlerin sallanması
Diş protezinin dar gelmesi veya vurması
Tükürükten kan gelmesi
Yutkunma ve çiğnemede zorluk
Dilin pembe veya kırmızı bir renk alması
Sesin kısılması
Dilde ağrı
Konuşma sorunları
İyileşmeyen boğaz ağrısı
Yemek yerken kulağa vuran ağrı
Boyun bölgesinde şişlikler de dil kanserinde sıklıkla görülmektedir.
Tanı Yöntemleri
Öncelikle doktor tarafından hastanın aile öyküsü alınarak ve ailede ya da hastanın kendisinde daha önce geçirilmiş bir kanser öyküsü var mı araştırılır. Sonrasında hekim tarafından fiziksel muayene ile ağız ve dil bölgesi incelenir.

Her kanserde olduğu gibi önce hastalığın yayılma durumunu anlamak için tomografi, MR ve ultrason gibi radyolojik tetkikler yapılır. Ayrıca kesin tanı için hastaya biyopsi işlemi yapılarak alınan parça patolojiye gönderilir.

Tedavi Yöntemleri
Dil kanserlerinde klasik olan üç tedavi yöntemi kullanılır. Bunlar radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi yöntemlerdir. Erken teşhis edilen hastalarda genellikle cerrahi tedavi yöntemi uygulanır.

İleri aşamada teşhis edilen hastalara ise ileri cerrahi ameliyat yapılır fakat çoğu zaman ameliyatla birlikte eş zamanlı radyoterapi veya kemoterapi verilebilir.

Dil kanserinde tedavinin başarı oranı ve tekrarlama riski, hastalığın aşaması ile ilişkilidir. Erken evre olan kanserlerde %90’lara varan iyileşme sağlanır ve hastalık kontrol altına alınır. Erken evrede teşhis edilen dil kanserlerinin tekrarlama olasılığı ise %5’lere kadar düşmektedir.
İleri evre dil kanserinde ise tüm tedavi yöntemlerine karşı, hastalığın tekrarlama riski % 40 veya 50’lere kadar çıkmaktadır. Dil kanserinde tekrarlama yine dilde meydana gelebilir, ağız içinde oluşabilir veya boyun bölgesindeki bezelerde gelişebilir. Dil kanseri tedavi edildikten sonra bile belirli periyotlarla bu bölgelerin kontrol edilmesi gereklidir.
________________

El Haset Min-El Mahrum
Kötü Niyetle İyi Murada Varılmaz ! ! !
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:15.