IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 1 Post By Zeynep
  • 1 Post By BoSs

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Ağustos 2021, 12:42   #1
Standart Osteogenezis İmperfekta (Cam Kemik Hastalığı)

Cam Kemik Hastalığı Nedir?
Tıp literatüründe osteogenezis imperfekta olarak tanımlanan cam kemik hastalığı; genetik faktörler ile kemik bağ dokularının temel maddesi olan kollajenin hatalı ya da yetersiz üretilmesi sonucunda açığa çıkmaktadır. Bu hastalığa sahip olan bebekler anne karnında yaşamını yitirebilmekle birlikte doğan bebekler ise çeşitli kemik kırıkları, görme ya da işitme bozuklukları yaşayarak yetişkin yaşa getirilebilmektedir.

Cam kemik hastalığının ortopedik alanda neden olduğu problemler şu şekilde sıralanabilmektedir;

Bağlarda gevşeklik
Skolyoz
Omurgada çökme ve kırıklar
Dirseklerde kırıklar
Kısa boy
Kemiklerde şekil bozuklukları
Kafatası şekil bozukluğu
Boyun omurlarında şekil bozuklukları
Dünyada yaklaşık 20000 ila 50000 arasında cam kemik hastalığı bulunan insan olduğu düşünülmektedir. Zaman içerisinde ortopedik deformasyonlar yaşayan hastaların mutlaka bir uzman tarafından takibe alınması ve deformasyonlarının giderilmesi gerekmektedir.

Cam Kemik Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Genetik faktörün önemli derecede etkili olduğu cam kemik hastalığının bir diğer nedeni de anne karnında yaşanan mutasyonlardır. Yapılan araştırmalar sonucunda anne ile babadan herhangi birinde cam kemik hastalığının bulunması; çocukta da bu hastalığın yaşanma riskini %50 oranına yükseltmektedir.

Cam Kemik Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Dişlerin zayıf çıkması
Kemik kırılmaları ve deformasyonları
Kifoz (Kamburluk)
Bacak ve kolların eğriliği
İşitme kaybı
Kalp hastalıkları
Omurga yapısında bozukluk
Yüz şeklinin üçgen olması
Gözün beyaz bölgesinin mavi renkte olması
Çeşitli solunum problemleri
Eklemlerin gevşek olması
Cam Kemik Hastalığı Tipleri Nelerdir?
4 tip bulunmaktadır. Bunlar;

Tip 1 Cam Kemik Hastalığı: Kemik deformasyonlarının yanı sıra göz akının mavimsi olduğu cam kemik hastalığıdır. Bu hastalar genellikle kısa boylu olmaktadır.
Tip 2 Cam Kemik Hastalığı: Göz akı koyu renklidir. Doğum sırasında kaburga ve uzun kemik kırıklarının yaşanabildiği ölümcül cam kemik hastalığıdır.
Tip 3 Cam Kemik Hastalığı: Kısa boy ve üçgen yüz şekline neden olmakla birlikte göz akının gri olması, skolyoz ve kemik kırılmaları görülmektedir.
Tip 4 Cam Kemik Hastalığı: Göz akının gri ve belirgin boy kısalığının görüldüğü cam kemik hastalığıdır.
Cam Kemik Hastalığında Bakım
Anne babaların cam kemik hastalığı bulunan bebeklerinin günlük bakım ve ihtiyaçlarına normal bebeklerden çok daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Her bebeğin ve çocuğun temel gereksinimi sevgidir. Bu nedenle cam kemik hastası olan bebeklerinde ebeveyn ve bakıcılarının sevgisini hissetmelerine ihtiyaçları bulunmaktadır. Aynı zamanda bakımı üstelenen kişi ve kişilerde bu süreci yeni öğrendikleri için maksimum dikkate ihtiyaçları bulunmaktadır. Yavaş ve nazik hareketlerle yaklaşılmalıdır. Bebeğin uzuvları çekilmemeli, itilmemeli ya da hızlı hareketler ile bükülmemelidir.

Cam kemik hastası bebeğin yüz üstü yatırılmamasına dikkat edilmelidir. Kaburgalardaki herhangi bir kırık oluşumu akciğer ve kalbe ciddi zararlar verebilmektedir. Bunun yanı sıra bebeğin tutarken kol altlarından ya da göğüs kafesinden tutulmamalıdır. Bebek mümkün olduğunca geniş alanlarla tutulmalı ve yatırılmalıdır. Kıyafetlerin tümü kolay giydirilebilir ve çıkarılabilir olmalıdır. Banyo ve uyku süreçlerinde de olabildiğince dikkatli davranılmalıdır.

Cam Kemik Hastalığı Nasıl Teşhis Edilmektedir?
Cam kemik hastalığı anne karnındaki bebekte dahi teşhis edilebilmektedir. Bu süreçte teşhis için amniyosentez uygulaması gerekmektedir. Gebelik dönemi dışında ise biyopsi ya da genetik testler yardımı ile de tanı konulabilmektedir.

Cam Kemik Hastalığı Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Cam kemik hastalığı teşhisi sonrasında ailelerin bakım ve tedavi süreci hakkında nitelikli bilgi sahibi olması gerekmektedir. Tedavi süreci; ilaçla tedavi, ortopedik tedavi, fizik tedavi ve psikolojik destek yöntemleri ile ilerlemektedir.

Tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar damar içerisine uygulanmaktadır. Bu yöntemin amacı kemik mineral yoğunluğunun arttırılmasıdır. Böylece kemik kırılmaları minimum düzeye indirilebilmektedir. Aynı zamanda ağrı kontrolünün sağlanmasında da ilaçla tedavinin etkisi büyüktür. Bununla birlikte fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecinde hastanın kas gücü arttırılmaktadır.

Cam kemik hastalığının ölümcül bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle hastanın günlük yaşamda herhangi bir travma yaşamasına neden olabilecek her türlü faktör yaşam alanından uzaklaştırılmalıdır. Özellikle cam kemik hastası yeni doğan bakımı büyük bir özenle gerçekleştirilmeli, tedavi yöntemleri aksatılmamalıdır.
BoSs bunu beğendi.
________________

El Haset Min-El Mahrum
Kötü Niyetle İyi Murada Varılmaz ! ! !
 
Alt 08 Ağustos 2021, 12:44   #2
...HÜKÜMSÜZ...
BoSs - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

üzücü bir hastalık rabbim hastalarına şifa versin

Zeynep bunu beğendi.
________________

Yaşadığım kayıplarda kazancımdır. Ben asla kaybetmem.



İLLEGALİ SEVİN



E-İMZALIDIR


www.İrcForumu.org
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:53.