IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Ağustos 2021, 07:11   #1
Standart Sistemik Lupus Eritematozus (Kelebek Hastalığı) Belirtileri Nelerdir?

Kelebek hastalığında vücudun birçok sisteminin olumsuz etkilenmesinin bir sonucu olarak çok sayıda farklı belirti meydana gelir. Hastalığa dair bulgular sadece deri ile sınırlı kalabileceği gibi yaşamı tehdit eden çoklu organ tutulumuna kadar geniş bir yelpazede olabilir.

Belirtilerdeki bu çeşitlilik nedeniyle kelebek hastalığına sahip her kişi birbirinden farklı bir klinik seyir izler. Çoğu hastada belirtiler atak döneminde kötüleşme eğilimindedir. Bazı dönemlerde ise belirtiler azalarak kaybolabilir.

Hastalığın belirtileri bağışıklık sisteminin hangi doku veya organı hedef aldığına göre değişkenlik gösterir. Kelebek hastalığına sahip kişilerde en sık olarak deri, eklem, böbrek, kan değerleri, kalp, akciğer ve sinir sistemini ilgilendiren belirtiler ortaya çıkar:

Deri Bulguları

Deri ile ilgili problemler kelebek hastalığında karşılaşılan problemlerin başında gelir. Yaklaşık olarak her 5 hastadan 1’inde cilt belirtileri ortaya çıkar. Özellikle bazı kişilerde yanaklara doğru genişleyen burnun her iki yanındaki kelebek görünümündeki döküntü bu hastalık için oldukça spesifiktir.

İskelet Sistemi Bulguları

Kelebek hastalığına sahip kişilerin neredeyse %90’ı hastalığın seyri esnasında iskelet sistemi ile ilgili bir problemden yakınmaktadır. Bu bulgular orta düzeyde bir eklem ağrısından ağır eklem iltihaplarına kadar farklı şekilde ortaya çıkabilir.
Eklem iltihabı SLE hastalarında sık karşılaşılan bir problemdir. İltihaplanmaya ek olarak ağrı ve şişlik gibi belirtiler de eşlik ediyor olabilir. Hareket etmede zorluk ve ağrı bu hastalarda özellikle günün ilk saatlerinde yoğun olarak etkisini gösterir.
Kelebek hastalığındaki eklem iltihabı vücudu simetrik olarak tutar ve genellikle el, el bileği ve diz eklemlerini etkileme eğilimindedir.

Böbrekler İle İlişkili Bulgular

Kelebek hastalığına sahip kişilerin yaklaşık olarak yarısında ortaya çıkan böbrekler ile ilgili problemler hayatı tehdit edici boyutlara varabilir. Hastalarda genellikle ateş, kilo kaybı, yüzde döküntülü kızarıklık ve eklem iltihabı gibi belirtileri takiben böbrek hastalıkları oluşur.
Yaşamı tehdit edici boyutlara varabilmesi nedeniyle kelebek hastalığına bağlı ortaya çıkan böbrek rahatsızlıklarının erken dönemde tespit edilmesi ve bu durumlara karşı gerekli tedbirlerin alınması önem arz eder.
Kelebek hastalığına sahip kişilerde yeni başlangıçlı bir yüksek tansiyon, idrarda kan bulunası, idrar protein bulunması, kreatinin yüksekliği ve bacaklarda ödem gelişimi gibi bulguların meydana gelmesi hastalığa böbrek tutulumunun da eklendiğine işaret ediyor olabilir.

Kan Değerlerindeki Değişiklikler (Hematolojik Bulgular)

SLE hastalarında kan değerleri ile değişiklikler meydana gelebilir. Hastalarda kırmızı kan hücresi eritrositlerin, beyaz kan hücresi olan bağışıklık hücrelerinin ya da kanın pıhtılaşmasında rol oynayan trombositlerin sayısında azalma oluşabilir.
Oksijen taşınmasından sorumlu kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması anemi (kansızlık) olarak ifade edilir. Anemi kelebek hastalığına sahip kişilerin yaklaşık olarak yarısında ortaya çıkan bir belirtidir.

Trombosit sayısının normalin altında olması trombositopeni olarak adlandırılır. Hastalarda trombositopeni ile birlikte kolay morarma gelişimi gibi belirtiler hastalık tablosuna eklenebilir. Kelebek hastalığına sahip kişilerde beyaz kan hücresi sayısının azalması ile de enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık ortaya çıkabileceği için kan değerlerinin düzenli olarak takibi konusunda dikkatli olunmalıdır.
SLE hastalarında görülen bir diğer hematolojik belirtide bacak venlerinde oluşan pıhtıların akciğer, kalp ya da beyin gibi organları besleyen damarları tıkaması sonrasında gelişen durumlardır.

Sinir Sistemi Bulguları

Hem beyin, beyincik ve omurilik gibi santral sinir sistemi organları hem de omurilikten çıkarak vücudun her tarafına yayılan sinir ağı olan periferik sinir sistemi SLE hastalığına bağlı olarak etkilenebilir.

Sinir sistemi ile ilişkili bulgulardan en sık karşılaşılanı baş ağrısıdır. Nöbet geçirme, beyin zarlarının iltihaplanması ve sinir hücrelerinin zarar görmesine bağlı olarak görme ve hareket etme ile ilgili problemlerin gelişimi sinir sistemi ile ilişkili kabul edilen diğer bulgulardır.

SLE hastalarında ortaya çıkan psikiyatrik bulgular da diğer bulgularda olduğu gibi geniş bir yelpazede meydana gelir. Depresyon ve kaygıdan psikoza kadar değişkenlik gösteren psikiyatrik bulgular bu hastalığın seyri esnasında tabloya eklenebilecek sinir sistemi belirtileri arasında yer alır.

Kalp ve Akciğer Bulguları

Kelebek hastalığında kalp ve akciğer zarlarında iltihaplanma meydana gelebilir. Akciğer zarında iltihaplanma gelişmesi halinde nefes alıp verme zorlaşır ve bu esnada keskin bir ağrı hissedilir.

Kalp zarı dışında, kalbin kas dokusu, kapakçıklar ve kalbin damarları da kelebek hastalığının seyri esnasında etkilenebilir.

Sindirim Sistemi Bulguları

Yemek borusunun hareket bozuklukları ve sindirim sistemini besleyen damarlarda meydana gelen problemler nedeniyle kelebek hastalığının seyri esnasında birçok sindirim sistemi hastalığına dair belirtiler oluşabilir.
________________

El Haset Min-El Mahrum
Kötü Niyetle İyi Murada Varılmaz ! ! !
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:11.