IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Ağustos 2023, 00:57   #1
Standart Bahar aylarında alerji ve astım tetiklenebilir!

"Vücudumuzun diğer organları gibi beynimiz de çeşitli faktörlerden muzdarip olabilir. Günlük alışkanlıklarınızdan bazılarının da bu faktörlerden olduğunu ve beyne ciddi zararlar verdiğini söylesek! Beyninize ciddi zararlar verebilecek günlük alışkanlıkları anlatıyoruz."
İletişim eksikliği

Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, günde 10 dakikalık iletişimin bile zihinsel yeteneği artırdığını gösterdi. Ailenizle arkadaşlarınızla sohbet etmek, iletişim kurmak beyni uyarır.

Beyninize Zarar Veren 13 Beklenmedik Şey

Çok fazla şeker

Araştırmalar, şekerin olumsuz nöronların üretiminden sorumlu olduğunu ve BDNF'yi (beyin-türevli nörotrofik faktör) etkilediğini söylüyor. Özellikle BDNF, uzun süreli hafızanın oluşması ve öğrenme için çok önemlidir.

Beyin egzersizi eksikliği

Bilim adamlarına göre, beyin üretkenliğinin zirvesine 16-25 yılda ulaşılır ve ardından yavaş yavaş düşer. Bununla birlikte araştırmalar, düzenli beyin egzersizinin (okuma, bulmaca çözme vb), demansın ilk belirtilerine sahip kişilerde bile performansı önemli ölçüde artırabildiğini göstermiştir.

Beyninize Zarar Veren 13 Beklenmedik Şey

Kahvaltıyı atlamak

Araştırmalar, düzenli olarak kahvaltı yapan çocukların, özellikle bilim dallarında çok daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor. Kahvaltıyı atlamak, kan şekeri seviyelerinde düşüşe neden oluyor ve bu da beyin işleyişini olumsuz etkiliyor.

Abur cubur

Aşırı yemek yemek ve çok fazla fast food gıda tüketmek, beyin hücreleri arasındaki bağlantıları, bunun sonucunda da kısa ve uzun süreli hafızanın eğitimini ve oluşumunu olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca çok fazla fast food yemek depresyona neden olabiliyor.

Beyninize Zarar Veren 13 Beklenmedik Şey

Dondurma

Bu madde sizi biraz üzecek! Hemen herkesin bayılarak yediği dondurma başta olmak üzere herhangi bir soğuk yiyecek ani bir baş ağrısına neden olabiliyor. Soğuk yiyeceğin kan damarlarını daralttığına inanılıyor. Hipotermiyi önlemeye çalışan vücut, beyne sıcak kan gönderiyor ve bu da kan damarlarını genişletiyor.

Cep telefonları

Konuyla ilgili yapılan bir araştırma, beyin kanseri ile cep telefonu kullanımı arasında bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı. Bu sonuç telefon kullanmayı bırakmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Telefonla konuşurken kulaklık kullanmak, mavi ışığa uzun süre maruz kalmamak ve uyurken telefonu yatağınızdan uzak bir yere koymak cep telefonunun beyne olan zararlarını azaltacaktır.

Beyninize Zarar Veren 13 Beklenmedik Şey

Uyku sırasında başınızı örtmek

Başımızı bir battaniyeyle örterek uyuduğumuzda, vücudumuza giren oksijen miktarını azaltırız, çünkü bu durumda, karbondioksit ile doymuş halihazırda "geri dönüştürülmüş" havayı solumamız gerekir . Bu beynimiz için oksijen eksikliği yaratır.

Dehidrasyon

Bildiğiniz gibi insan beyninin% 70-80'i sudur. Ayrıca beyne gerekli maddelerin verilmesinden de su sorumludur. Beyin, H2O'dan yoksun olmadığında en etkili şekilde çalışır.

Sigara içmek

Araştırma göstermiştir, kansere değil, aynı zamanda serebral korteksin kalınlığı azalmasına sadece yol sigara. Bu tür bir hasar, zihinsel yetenekleri önemli ölçüde etkileyebilir, çünkü diğer şeylerin yanı sıra, düşünmekten sorumlu olan beynin bu parçasıdır.

Beyninize Zarar Veren 13 Beklenmedik Şey

Egzersiz eksikliği

Egzersiz yapmanın sadece vücudunuza fayda sağladığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Fiziksel egzersizler, beyne de önemli ölçüde etki ediyor, hafıza ve beyin gelişimine katkı sağlıyor.

Yanlış diyet

Araştırmalar, beslenmedeki ciddi bir kısıtlamanın beyni ciddi anlamda etkilediğini ortaya koydu. Yani şok diyetler sadece beden sağlığınıza değil, beyin sağlığınıza da etki ediyor. Diyet yapacaksınız bunu mutlaka uzman kontrolünde, size uygun yazılmış bir liste ile yapmalısınız.


Burun estetiğinde moda olmaz!Burun estetiğinde doğallıktan yana olun
daha fazla video içinBurun estetiğinde moda olmaz!
beyin sağlığı
beyne zarar veren şeyler
beyin sağlığını koruma yolları
Haberler>Mahmure>Sağlıklı Yaşam>İyi Yaşam>Bahar aylarında alerji ve astım tetiklenebilir!
İyi Yaşam
Bahar aylarında alerji ve astım tetiklenebilir!
Bahar aylarında alerji ve astım tetiklenebilir!
"Alerjisi olan kişilerin ve astım hastalarının bahar aylarında dikkat etmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, sizler için anlattı."
Alerjiniz varsa, vücudunuz çoğu insanın tepki vermediği şeylere karşı daha fazla hassastır. Polen, toz, evcil hayvan tüyü, yiyecek birçok alerjene duyarlı olabilirsiniz. Alerjinize (alerjenlere) neden olan şeylerin yakınında olduğunuzda, vücudunuz aşırı tepki verir. Vücudunuzun aşırı tepkisi birçok belirtiye neden olabilir: Kaşıntı, sulu gözler, hırıltılı solunum, öksürme, hapşırma ve daha fazlası.

Farklı alerji türleri vardır

1. Saman nezlesi (alerjik rinit), soluduğunuz alerjenlerden kaynaklanan semptomların ortak adıdır: Çiçek, çimen ve ağaçlardan gelen polenler, evcil hayvan tüyü, küf gibi.

2. Astımınız varsa, astım semptomlarınızı daha da kötüleştiren alerjileriniz de olabilir. Farklı insanların farklı alerjileri vardır. Astımınız varsa, şunlara dikkat etmeniz gerekir:
• Alerjenlerinizin ne olduğunu öğrenin,
• Alerjenlerden kaçının,
• Alerjilerinizi nasıl tedavi edeceğinizi bilin.

Saman nezlesi (Rinit)

Saman nezlesi hapşırma, sulanma ve boğaz kaşıntısına neden olabilir. Saman nezlesi, ilaç alarak ve onu tetikleyen alerjenlerden kaçınarak tedavi edilebilen alerjik bir reaksiyondur.

İki çeşit saman nezlesi vardır. Mevsimsel alerjik rinit olarak bilinen en yaygın olanı, ağaçlar, çiçekler veya otlar tarafından salınan polenlere karşı alerjik bir reaksiyondur. Polenler, bahar mevsiminde saman nezlesine neden olabilir. İkinci saman nezlesi çeşidine "kronik alerjik rinit" denir. Kronik alerjik rinitten etkilenen kişiler, yıl boyunca alerjilerden etkilenir. Saman nezlesine toz akarları, küf ve tüylü hayvanlar gibi ev alerjenleri neden olur.

Belirtileri nelerdir?

Birçok hasta saman nezlesi semptomlarını soğuk algınlığı semptomlarıyla karıştırabilir. Tipik saman nezlesi belirtileri şunları içerir:
• Sık hapşırma,
• Kaşıntılı ve sulu gözler,
• Öksürme,
• Hırıltı,
• Kaşıntılı, tahriş olmuş boğaz,
• Baş ağrısı,
• Uyumakta zorluk,
• Astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan kişilerde semptomların kötüleşmesi.

Saman nezlesi semptomları, hafif ila şiddetli arasında değişen her kişi için farklıdır. Tedavi edilmediğinde, bu semptomlarla yaşamak zor olabilir ve günlük aktivitelere müdahale edebilir. Tekrarlanan saman nezlesi atakları, kronik sinüzite sinüs boşluklarının ağrılı bir şekilde şişmesine neden olabilir.

Astım ve KOAH'lı kişiler için

Mevsimsel alerjiler, astım ve KOAH gibi akciğer hastalıkları olan kişiler için yaygın bir tetikleyicidir. Polenlere maruz kalmak hastalık alevlenmelerini tetikleyebilir ve semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir.

Nasıl tedavi edilir?

Bahar mevsiminde polenlere karşı önlem almak için size antihistaminikler içeren ilaçlar, özel kortizonlu burun spreyleri ve göz damlaları reçete edilebilir.
Bunun yanı sıra polenin gözünüze kaçmasını önlemek için etrafı saran güneş gözlüğü kullanabilirsiniz.

Özellikle çimler yeni kesilmişse, parklar gibi çok çimenli yerlerden kaçınmalısınız.

Dış mekan polenlerine maruz kalmayı azaltmak için pencereleri kapalı tutabilir, evde ve arabada havalandırma kullanmalısınız.

Çarşafları veya giysileri dışarıda kurutmayın; polen yapışabilir.

Dışarıda vakit geçirdikten sonra kıyafetlerinizi değiştirin ve saçınızı yıkayın. Saçlarınız ve kıyafetleriniz, iç mekanlarda serbest bırakılabilen polenleri hapsedebilir.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:57.