IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By CeReN

 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Mart 2022, 10:44   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart PsIkolojik Sagliga Iyi Gelen Bes Cesit Besin

Hepimiz saglikli yiyecekler tuketmenin fiziksel sagligimiza iyi geldigini ve diyabet, kanser, kalp hastaliklari ve obezite gelistirme riskini azalttigini biliyoruz. Fakat saglikli yiyecekler tuketmenin akil sagligimiza iyi geldigi ve depresyon ve kaygi bozuklugu riskini azalttigi o kadar iyi bilinmiyor.PsIkolojik Sagliga Iyi Gelen Bes Cesit Besin


Gunumuzde akil hastaliklari alarm verici boyutlarda artiyor. Bu tur hastaliklar icin kullanilan ilaclar ve terapiler, tum dunyada bir yilda 2,5 trilyon dolara mal oluyor. Fakat beslenme duzeninde yapilan bazi degisIkliklerin, akil hastaliklari gelistirme riskini ve bu hastaliklarin tedavisi icin yapilan masrafi azalttigina dair kanitlar mevcuttur. Bu nedenle Avustralya’daki klinisyenler, depresyonun tedavisinin diyetin duzenlenmesi uzerinden yapilmasini oneriyorlar.

Son zamanlarda, belirli besinlerin psIkolojik sagliga nasil etki ettigi anlasilmaya baslandi. Bu besinlerin artisi sadece fiziksel sagliga katkida bulunmuyor, ayni zamanda tum dunyadaki akil sagligi problemlerinin maliyetini azaltiyor.


1) Kompleks Karbonhidratlar
PsIkolojik Sagliga Iyi Gelen Bes Cesit BesinPsIkolojik sagligi katki saglamanin bir yolu beyin hucrelerine, besinlerdeki karbonhidratlar yoluyla dogru yakiti vermektir. Kompleks karbonhidratlar; lif ve nisasta iceren buyuk molekullerden olusan sekerlerdir. Meyve, sebze ve tam tahilli yiyeceklerde bulunurlar. Glikozu vucuda yavas bir sekilde saldiklari icin beyne faydalidirlar. Yavas salinim ise, enerjinin sabit kalmasina yardim eder.

Sekerli atistirmaliklarda ve iceceklerde bulunan basit karbonhidratlar, vucuttaki seker duzeyini hizli bir sekilde dusurur ve yukseltir. Bu olay da mutlu olma hissini azaltarak, psIkolojik sagligin uzerinde negatif etki yapar. Genellikle sekerli yiyecekleri mutsuz hissettigimizde, daha iyi hissetmek icin tuketiriz. Fakat bu tuketim beyinde bagimlilik benzeri bir aliskanlik yapar ve kanunla yasaklanan ilaclar gibi duygu durumunu kisa surede duzeltir, ama uzun donemde negatif etki yaratir. Kompleks karbonhidratlarin aliminin arttirilmasi ve sekerli atistirmaliklarinin tuketiminin azaltilmasi mutlulugu arttirmak icin ilk adim olabilir.

2) Antioksidanlar
PsIkolojik Sagliga Iyi Gelen Bes Cesit BesinOksidasyon, hucrelerin islevlerini gerceklestirebilmeleri icin normal bir surectir. Bu kimyasal reaksiyon, vucut ve beyin icin enerji uretir. Ne yazik ki bu surec, oksidatif stres (reaktif oksijen turleri adi verilen ve dokudaki tum molekulleri oksitleyebilen molekuller) de yaratir ve bu durum beyinde, vucudun diger kisimlarina gore daha fazla miktarda olusur.

Dopamin ve serotonin gibi beyinde mutluluk hissini artiran kimyasallar, oksitlenme nedeniyle azalir ve bu reaksiyon da akil sagligindaki bozulmaya sebep olur. Meyveler ve sebzeler gibi parlak renkli yiyeceklerde bulunan antioksidanlar, beyinde ve vucutta oksidatif strese ve inflamasyona karsi savunmayi saglar.

3) Omega 3
Omega 3; besinin enerjiye donusmesi surecine dahil olan, cok zincirli doymamis bir yag asididir. Beyin sagligi icin onemlidir ve dopamin, serotonin ve noroepinefrin gibi iyi hissettiren kimyasallarla da etkilesim halindedir. Omega 3 yag asitleri yaygin olarak, yagli balik, findik, cekirdek, lifli sebzeler, yumurta ve kirmizi ette bulunur.

Omega 3’un beyin islevini arttirdigi, demansin (bunama) ilerlemesini azalttigi ve depresyon belirtilerine iyi geldigi belirlendi. Omega 3, vucut tarafindan uretilmeyen ama tuketilmesi zorunlu olan bir bilesIktir. Bu nedenle gunluk diyetimize yuksek miktarda omega 3 iceren yiyecekler dahil etmeliyiz.

4) B vitaminleri
Beyin mutluluk kimyasallari olan serotonin ve dopaminin uretilmesinde B vitaminlerinin buyuk rolu vardir ve yesil sebzeler, fasulye, muz ve pancar kokunde bulunur. Gunluk diyette yuksek miktarda B6, B12 ve folatin bulunmasinin depresyona karsi kisiyi korudugu biliniyor ve bu vitaminlerin dusuk miktarlari depresyonun belirtilerinin ciddiyetini arttiriyor.

B vitamini eksIkligi, mutluluk kimyasallarinin dusmesine sebep olabilir ve uzun donemde akil sagligiyla ilgili sorunlarini dogurabilen mutsuzluk hissine neden olabilir. Diyetteki artan B vitaminleri beyinde mutlululugu artiran kimyasallarin artisini saglayabilir.

5) Prebiyotikler ve Probiyotikler
Davranislarimizi ve beyin sagligimizi etkileyen trilyonlarca bakteri bagirsaklarimizda yasar. Bagirsaklarimizda uretilen kimyasal mesajlar; duygularimizi, istahimizi ve stresli kosullara nasil yanit verdigimizi etkiler.

Yogurt ve peynir gibi fermente gidalarda bulunan prebiyotikler ve probiyotikler beyinde, antidepresan ilaclarin calistigi sekilde calisir. Bu konuda yapilan calismalar, antidepresanlara benzer etkilere sahip olabileceklerini gosterdi. Prebiyotiklerin ve probiyotiklerin vucutta bagisIklik sistemi reaksiyonlarini bastirdigi, beyinde iltihabi azalttigi, depresyonu azalttigi ve mutluluk hissini arttirdigi gozlemlenmistir.

Bahsedilen bes gruptaki yiyeceklerin diyetimize dahil edilmesi sadece fiziksel sagligimiz icin yararli degildir, ayni zamanda akil sagligi uzerine de yararli etkileri vardir ve depresyon ve kaygi bozuklugu riskini azaltir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 
Alt 12 Mart 2022, 10:48   #2
BANLI ÜYE
Aykut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Rakı,beyaz peynir,kavun,kırmızı et,şalgam

 
Alt 12 Mart 2022, 10:49   #3
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
AyKuT Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Rakı,beyaz peynir,kavun,kırmızı et,şalgam
: ))))))))

Aykut bunu beğendi.
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:27.