IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Temmuz 2021, 23:06   #1
GameOver
AkGün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Stres nedir, stresle basa cikmanin yollari nelerdir?

Stres ve strese bagli hastaliklar, gunumuzde gorulen en yaygin saglik sorunlarini olusturuyor. Genc ya da yasli, kadin ya da erkek herkesin stresin olumsuz etkilerine maruz kaldigini belirtmek mumkun. Peki yeni cagin kabusu olarak da adlandirilan stres nedir, stresle basa cikmanin yollari nelerdir? Iste sakin bir hayat surmenin yollari...

Okul, is, aile, sosyal hayat, maddiyat ya da zaman yonetimi... Tum bu alanlarda yasanan korku, kaygi ve endiseler; strese donuserek modern insanin tum vucudunu sariyor. Stresin vucuda etkileri o kadar genis bir cerceveyi kapsiyor ki; bu sinsi dusmani tespit edebilmek bile hastalar acisindan cok onemli bir adim. Yasanan bu duygu durumu nedeniyle surekli olumsuz sinyallere maruz kalan insan bedeni, uzun vadede ciddi saglik sorunlarina son derece acik bir hale gelebilir. Ilk olarak size stres nedir sorusunun cevabini verecegiz. Ardindan stresle basa cikmanin yollarini anlatacagiz.

STRES NEDIR?
Stres Altinda Olmanin 5 Sasirtici Yarari

Stres vucutta ve zihinde, icsel ya da dissal bir uyarana karsi verilen tepkilerin genel adi. Hava kosullarindan calisma temposuna, issizlikten aile ici gerilime kadar bircok faktor asiri duzeyde stresi dogurabilir. Stres kavrami; tamamen negatif olarak da algilanmamali. Canlinin yasami icin gercekten tehdit olusturan durumlarda, stres sayesinde aksiyon ve tedbir alinabilir. Bunu hizla yaklasan bir arac karsisinda yasanan stresle aciklamak mumkun. Stres duzeyi bu gibi durumlarda yukselmezse kisi pasif kalacaktir; bu nedenle kisa vadeli stresin insana sagladigi faydalar bile var. Ancak ayni seyi uzun vade icin belirtmek mumkun degil. Vucutta bu probleme bagli tahribatlar baslamadan once; herkesin asiri stresten kurtulma yollarini arastirmasinda fayda var.

STRESLE BASA CIKMANIN YOLLARI NELERDIR?
Sadece 5 dakikada Stresden Arinmaniza Yardimci Olacak Japon Teknigi

Modern insanin stresle yasamaya ve bu gercekle bas etmeye uyumlu olmasi gerekiyor. Tansiyondan kalp damar sistemine, kanserden cilt hastaliklarina kadar cok derin sorunlarla yuzlesmemek icin herkesin bir yol haritasi olmali. Gunluk hayata uygulanabilecek kucuk degisIklikler buyuk farklar yaratabilecegi gibi; gerektiginde profesyonel destek almaktan da asla cekinmemek gerekiyor.


FIZIKSEL AKTIVIDE BULUNMAK
Fiziksel yonden aktif olmak, asiri stresle mucadelede en guclu silahlardan biri. Spor yapmak hem hormonlar araciligiyla mutluluk duygusunu tetikler, hem de zihni olumsuz dusuncelerden uzaklastirmak icin bir mesguliyet saglar. Yuruyuse cikmak, kosu yapmak ya da pilatese baslamak gibi etkinlikler asiri stresle birlikte kaybolan ozguveni de yerine koymaya fayda saglar.

SOSYAL DESTEK SISTEMI OLUSTURMAK
Her seye yardimsiz yetismeye calismak kisiyi stres yonunden buyuk olcude yipratabilir. Bunun yerine herkes yardim istemeyi ogrenmeli ve yeterli olmadigi noktada destek almali. Duygusal olarak kisiye iyi gelen insanlarla vakit gecirmek ve morali yuksek tutmak da yine stres tedavisinde oldukca etkili.

YASAM BICIMINI YENIDEN DUZENLEMEK
Stresin meslek secimi gibi devamlilik arz eden bir olgudan beslendigi biliniyorsa radikal degisIkliklere gitmek cozum olabilir. Kimi zaman da stresin cozumu, cok daha basit sekilde sadece yeterli vitamin ve mineral seviyesine ulasmakta sakli.


PROFESYONEL DESTEK ALMAK
Stresin ilacla mi yoksa terapiyle mi tedavi edilmesi gerektigine mutlaka uzman bir psIkiyatri hekimi karar vermeli. Stres konusunda cozum arayisina girenlerin karsisina akupunktur ya da hipnoz gibi alternatif tedavi yontemleri ciksa da, hastanin ve hastaligin durumuna gore karar vermek en dogrusu. Bu duruma bagli rahatsizliklar icin de rastgele ilac almak dogru degil. Ornegin asiri stres nedeniyle uykusuzluk ceken biri uyku haplarina sarilmamali. Problemin cozumu, kaynagin dogru sekilde teshis ve tedavi edilmesinde yatiyor.

STRES NEDEN OLUR?
stres-depresyon

Stres zihinde baslasa da bedenin tamaminda devam eden bir olgu. Stresle birlikte kalp atislari hizlanir, kan sekeri yukselir, vucutta terleme ya da kizarma meydana gelebilir. Stresli kisiler, vucut dillerinden kendilerini ele verirler. Stres karsisinda ic organlarin da en az el, ayak gibi gorunen uzuvlar gibi kasilip kalmasi mumkun. Stres hastaliklari da, ne yazik ki bu siralamayi takip ediyor. Strese neden olan faktorlerin ise; kisiden kisiye buyuk oranda degisIklik gosterdigini belirtmek yanlis olmaz.

1. DUYGUSAL SEBEPLER
Stres denildiginde ilk akla gelen aciklamalardan biri de; duygulari yeterince saglikli yonetememek. Korku, sucluluk duygusu, yalnizlik gibi guclu duygular ozellikle uzun sure devam etmeleri halinde insan bedeninde asiri strese neden olabiliyor. Diger yandan; herhangi bir psIkolojik travmaya maruz kalan kiside de stres gelismesi mumkun. Cocukluk travmalarinin, yasanan buyuk kazalarin, teror olaylarinin ya da ameliyatlarin ardindan kisi asiri oranda strese maruz kalabilir.


2. MENTAL SEBEPLER
Uzun calisma saatleri, maddiyat kaynakli tedirginlikler ya da basari hirsi gibi faktorler ise stresin altindaki mental sebepleri olusturuyor. Kisinin zihninde surekli bir hesaplasma halinde olmasi, stres duygusunu da tetikler. Asiri stres belirtilerini tetikleyen bir diger mental sebep de calisilan isin niteligi. Askerlik, polislik, itfaiyecilik ya da pilotluk gibi meslek gruplari stresli bir yasami da beraberlerinde getirir.

FIZIKSEL SEBEPLER
Vitamin ve mineral yonunden eksIk beslenmek strese neden olabilen surpriz bir faktor. Ayni sekilde cok yorulmak, cok uzun sure ac kalmak, yeterince egzersiz yapmamak ya da kaliteli bir gece uykusundan mahrum kalmak da stresi doguran fiziksel sebepler arasinda yer aliyor. Stres cesitleri arasinda, tamamen yasam tarzindan kaynaklanan problemlerin sayisi hic de az degil.

KIMYASAL SEBEPLER
Birtakim ilaclarin yan etkileri arasinda kaygiya, tedirginlige ve dolayisiyla da strese sebep olmak da var. Ozellikle kronik hastaliklar karsisinda duzenli olarak kullanilan ilaclar ve takviyeler titizlikle gozden gecirilmeli.

STRES BELIRTILERI NELERDIR?
05-stressed-things-happen-stop-sex-PeopleImages

Stres kolayca gundelik hayatin bir parcasi haline gelebilen sinsi bir problemdir. Bu nedenle kisinin zihnini ve bedenini dikkatle dinlemesinde fayda var. Asagidaki belirtiler goruldugunde, cogunlukla asiri stresin varligindan da soz edilebilir:

Yorgunluk ve halsizlik
Uyku sorunlari
Konsantrasyon bozuklugu
Depresif ruh hali
Alinganlik
Kararsizlik
Sabirsizlik, cabuk ofkelenme
Bas agrisi
Mide ve bagirsak problemleri
Cilt rahatsizliklari
Kalp carpintisi
Iletisim eksIkligi
Hipertansiyon
Ayak sallama
Tirnak yeme
Artan sigara ve alkol kullanimi
Iste basarisizlik korkusu
Istahta azalma
Cinsel ilgi kaybi
Kilo alma ya da kilo kaybetme
Yutma guclugu


alıntı
________________

۰۪۫.۪۫۰𝓑𝓪𝔃𝓲 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻 ,𝓫𝓪𝔃𝓮𝓷 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻۰۪۫.۪۫۰
𝑪𝒊𝒌𝒂𝒓 𝒊𝒍𝒊𝒔𝒌𝒊𝒍𝒆𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 , 𝒔𝒂𝒉𝒕𝒆 𝒅𝒐𝒔𝒕𝒍𝒖𝒌𝒍𝒂𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 𝒎𝒊𝒅𝒆𝒎𝒊 𝒃𝒖𝒍𝒂𝒏𝒅𝒊𝒓𝒊𝒚𝒐𝒓

۰۪۫.۪۫۰AkGün۰۪۫.۪۫۰



 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:06.