IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Nisan 2023, 16:24   #1
Ada
BANLI ÜYE
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart İftar Anlamı ve Fazileti

İftar Anlamı ve Fazileti


İftarın, oruç açma zamanı anlamı dışında bir başka anlamı daha vardır. Bu sözlüklerde yer almasa da Müslüman halkın gönlünde büyük bir anlam taşır. İftar nedir anlamı nedir sorusunun cevabı teknik açıklamaların ötesinde derin manalar içerir.

Oruç tutanlar için iftar anlamı birlik ve beraberliğin, paylaşım ve empatinin karşılığıdır. Dünyanın neresinde olursanız olun, oruç açtığınız o anda sizin gibi oruç tutan diğer insanlarla paylaştığınız ortak duyguyu hatırlarsınız: Şükür ve minnet duygusu. İftar zamanı tüm insanları birleştiren iftar sofraları, oluşturduğu manevi duygularla elde edilenleri bir kere daha düşündürür. Üstelik bu durum yeni de değildir.

Çok eski zamanlardan beri iftar, tıpkı bayramlar gibi küsleri barıştıran, dargınları konuşturan tüm yüzleri güldüren bir değer olarak hayatta yer edinmiştir. İftar nedir din açısından önemi ve faydaları nelerdir diye merak edenleri de aydınlatalım. İftar insanlara açın halinden anlamayı, sabretmeyi, şükretmeyi, yardımlaşmayı ve paylaşmayı öğretmektedir.

Pide kuyruklarında geçen kısa ama değerli sohbetler, yapılan yemeklerden komşulara gönderilen tabaklar, iftara davet edilen misafirler bir bütün haline gelmiştir. Pencereden dışarı baktığınızda dikkatinizi çeken minarelerdeki mahyalar da ramazan akşamlarını renklendiren ramazan motifleri olarak dikkat çeker.

İslam ülkelerinde iftar coşkusu hep aynı duygu ile yaşanmaktadır. Bir dilim ekmek de olsa paylaşım yapmak, iftarın değerini gösteren ve bir kere daha nimetler için şükretmeyi hatırlatan durumlardır. Osmanlı Dönemi’nde iftar için yapılan hazırlıklar, ramazana verilen değerin ne derece büyük olduğunu göstermektedir.

O dönemde iftarlar için gerekli olacak tüm malzemeler alınırdı. Yemeklerin pişeceği tencere ve kazanlar kalaylanır, eğer eksik ise halktan geri verilmek şartı ile ödünç alınırdı. İftar sofrasında hoşaflar, Osmanlı’da olmazsa olmazlar arasında yer alırdı. Sıcak ramazan günlerinde hoşaflar kişiyi rahatlatması için buz eklenerek ikram edilirdi. İftar davetleri de büyük önem arz ederdi. Ramazanın belirli günlerinde devlet görevlileri iftar sofraları hazırlatırdı.

Ramazan sebebiyle devlet dairelerindeki çalışma saatleri de yeniden düzenlenirdi. Halkın da birlik ve beraberlik duygusunun pekişmesi için, büyük meydanlarda iftar çadırları hazırlanırdı. Sahura kadar geçen sürede çeşitli eğlenceler yapılır ve sohbet ortamı oluşturulurdu. Günümüzde ise iftar vakitlerinde televizyonda da yer alan iftar programları yapılmaktadır.

Hemen hemen her televizyon kanalının ramazana özel hazırladığı yayın akışı içinde, din görevlileri ve konukları ile bu programlar yapılır. Programın amacı iftara kadar geçen süre içinde, zamanı dualarla ve faydalı bilgilerle değerlendirmektir. İslamiyet hakkında merak edilen sorular uzmanlar tarafından cevaplanır. İstanbul iftar saatine yakın bir zaman diliminde hep beraber eller semaya açılır, iftar duaları edilmektedir.

İftar duası nedir sorusunun tek bir cevabı ve karşılığı yoktur zira herkes iftar duasını kalbinden geçtiği şekilde yapabilir. Yol gösterici olması açısından hadislere, dini metinlere bakılabilir ve din alimlerinin önerileri izlenebilir.

İftar anlamı bir kişi için hem manevi hem de maddi anlam taşır. Çünkü iftar bedenin ve ruhun doyduğu süreçlerden biridir. Oruç tutan kişi, ortalama 12 saat aç kalır. Yaşadığı şehre göre tutacağı oruç süresi de değişir. İftar anı geldiğinde, sofrada yerini alan bereketli yemeklerle midesi doyarken; oruç tutmanın verdiği huzurla da ruhu doyar.



Alıntı
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:06.