IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By Ada

 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Nisan 2023, 16:21   #1
Ada
BANLI ÜYE
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart İftar Nedir?

İftar Nedir?


İftar, ramazan ayında Allah rızası için tutulan oruçların, güneşin ufuktan kaybolduğu zamanlarda okunan ezan ile açılmasıdır. Yani oruç açma durumudur.

İftar açmak nedir sorusunun cevabı da bu cevapla örtüşür. İftar nedir çok kısa anlatacak olursak; yemek yasağının kalktığı an olan iftar, ramazan günlerinin akşam yemeği olarak de nitelendirilebilir.

Çocuklarınız ya da bir başkası tarafından size iftar nedir sorusu gelirse; en yalın haliyle bu cevabı verebilirsiniz. Oruç açma durumu iftar olarak tanımlanır. İftar iftariyelik adı verilen çerez, hurma ve hafif kahvaltılıklarla açılır. Sonrasında ise sıcak bir çorba içilir.

Çorbadan sonra bir müddet mide dinlendirilir. Mide rahatladıktan sonra ise ana yemeğe geçilir. Uzun süre boş kalan midenin rahatlaması için, yemekten sonra demini almış bir çay içilir. Çaya eşlik eden tatlılar da iftar kültüründe, muhakkak tüketilen yiyeceklerdir. Eh ramazan pidesi de sofralardan eksik edilmeyecek bir ekmek türüdür.

İftar vakti iftar ezanı okunduğu anda başlamış olur. İftar ezanının okunduğu saatler ise her yıl değişkenlik göstermektedir. İftar ezanından önce, şehirlerde ramazan topu atılmaktadır. Ramazan topu geleneği, 1800’lü yıllardan günümüze kadar devam eden manevi kültür unsurlarındandır. Ezanı haber eden ramazan topları, orucun açılmasını müjdeleyen bir semboldür.

Günümüzde ramazan topları genellikle iftar zamanı atılır. Osmanlı Dönemi’nde imsak vaktinde de top atılırmış. Fakat bu gelenek son zamanlarda birkaç şehirde devam ettiriliyor. İlk iftar topunun Anadolu Hisarı’nda 1821 yılında ateşlendiği, tarihi kaynaklarda yer almaktadır. Kısa sürede insanların ilgisini çeken ramazan topu, Rumeli Hisarı’nda da atılmaya başlandı.

Osmanlı’dan günümüze kadar gelen iftar topu geleneğinde, çeşitli toplar kullanılmıştır. İftar vaktinde oruç tutanları heyecanlandıran o ses için cebel topu, sahra topu ve dağ topu gibi çeşitler denenmiştir. Osmanlı’nın değer verdiği iftar topları, tıpkı iftar çadırları gibi kıymetli ramazan unsurlarındandır.

Özetle iftar, ramazan döneminde kişileri aynı masada toplayan ve birlik beraberlik duygusunu aşılayan bir süreçtir. Gün boyunca acıkan insanlar hem ağız tadıyla yemek yer hem de manevi duyguları pekişir.

İftar nedir Diyanet tarafından şöyle cevaplanan bir sorudur: Vakti gelince orucu usulüne göre açmaya yani orucu sonlandırmaya iftar adı verilir. İftar akşam ezanıyla başlar.

Peygamber Efendimiz orucu açmak için acele edilmesini tavsiye etmiştir. Peygamber Efendimiz iftar sofralarında yoksullarla bir araya gelmeye, onlarla aynı sofraları paylaşmaya da önem vermiştir. Peygamber Efendimiz “Bir oruçluya iftar veren o kişinin sevabı kadar sevap elde eder, oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.” buyurmuşlardır.


Alıntı
MaquSa bunu beğendi.
 
Alt 07 Nisan 2023, 16:27   #2
MaquSa Limanı
MaquSa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Güzel bi paylaşım emeğine sağlık canım Hayırlı Ramazanlar

________________

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:16.