IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Mart 2023, 04:58   #1
Memories last forever.
Alisa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yeni Trend Masa Oyunları Nelerdir ve Nasıl Oynanır?

Bugünlerde çok popüler olan masa oyunlarının, İngilizce de board game olarak geçmektedir. Genel manada board game yani masa oyunları karton veya tahtadan düz bir düzlem üzerinde oynanır.bu oyunlar taşlarla ,pullarla veya zarla belirli kurallar çerçevesinde oynanmaktadır. Bu oyunların bazıları zarla oynanırken, bazıları ise oyunun içinde bulunan kartların kişiyi yönlendirmesiyle oynanır.

Bazıları ise hem zar hem kartlarla oynanırken; kurallar oyunun tarzına göre konulmuştur. Eğer bu masa oyunları oyun stratejik bir oyunsa kuralların değişkenliği kişinin geliştirdiği stratejiye göre farklılaşabilir. Ama oyun zarla yani şansa bağlı bir oyunsa kuralların sabittir. Şimdilerde çok fazla tutkunları olan bu oyunların bazılarının başına oturan kişiler birkaç günde oyunu ancak tamamlamaktadırlar.

Bu oyunları oyunun tarzına ve çeşitliliğine göre iki kişi, altı kişi veya on kişiyle oynanan türleri de mevcuttur. Hatta bu oyunların oynandığı İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde özel hizmet veren oyun kafeleri de mevcuttur. Bu kafeler katılımcılarına belli standartlarda üyelikler bile belirleyerek ücrete tabi tutmuşlardır. Ve oyunların çok makul fiyatı olanlar var olduğu gibi çok yüksek meblağlar da fiyatı olanlarda bulunmaktadır. Bugün 50 TL’den başlayıp 600tl’ye ulaşan masa oyunları mevcuttur.



Hangi Masa Oyunları Popüler?
Dünyada birçok ülkede çok yaygın olan bu oyun özellikle Japonya’da oyun oynamaya gelenler için yatak hizmeti veren işletmeler bile bulunmaktadır. Modern oyunlarda rakibi alt etme üzerine kurulu olmakla birlikte oyuna puan veya sahte para verilmektedir. Antik masa oyunlarında ise sadece iki ordu vardır ve savaş stratejileri ile geliştirilerek oynanmaktadır. Genellikle bu tip oyunları şu şekilde kategorize edilmektedir.

Aile oyunu; her yaştan aile bireylerinin oynayabildiği eğlendirirken öğreten masa oyunları bu kategoride yer almaktadır. Diğer strateji içeren oyunlar ise daha çok masa oyunları severlerin tutkusu haline gelmiş bulunmaktadır. En son ise parti tipi oyunlardır ki, bu kategoridekiler çok sayıda insanla oynanabilen oyunlardır.


Bu oyunların en popüler olanı ticket to ride’dır. Bu oyun strateji oyunu olmakla birlikte masa oyunlarına yeni başlayanlar için uygundur. Bu oyunun özel tarihli basımı bile bulunmaktadır. Diğerleri ise wiz-war, terraformıng mars, yamatjı, five tribes, codenames, asara, 7wonder, Arkham horror, karuba gibi daha bir çok oyun bulunmaktadır. bunların türkçe olanları da vardır . mesela İstanbul,ittihat gibi, aynı zamanda edebiyat eserlerinden esinlenerek düzenlenmiş olanları da piyasada mevcuttur.
________________

Sanalı bıraktım..
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:18.