IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Özel eğitim ve rehabilitasyon ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Haziran 2021, 06:53   #1
Standart Otizm

Otizm

Otizm çocukların çevreyi algılamaları, çevre içinde kendilerini algılamaları ve vücutlarını konumlandırmaları,çevreye uygun ve doğru tepki verebilmeleri, hareketlerini ve dürtülerini kontrol edebilmeleri Duyu Bütünleme çalışmalarıyla sağlanabilmektedir.

Otizm tedavisinde başarıyı etkileyen en temel etken erken teşhistir. Otizm etkilerinin yoğunluğu çocuktan çocuğa farklılık gösterebildiğinden tedavi şekli de değişkenlik gösterebilmektedir. Tedavi sonrası ortaya çıkan bulgular göstermektedir ki kişiye özel bir eğitimde daha fazla başarı elde edilmektedir. Aile faktörü mutlaka eğitime dahil olmalı, otizmli çocuğa iletişimsel, sosyal ve davranışsal tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Otizm
Otizm Nedir?

Çocuğun gelişim dönemlerinden duyu-motor döneminin sonunda gözlemlenmeye başlayan, nedeni henüz tam olarak bilinmeyen,genetik ve çevresel faktörlerle şekillenen,karmaşık gelişimsel bir bozukluktur.

Otizm erken yaşlarda görülen önemli bir nöro-gelişimsel bozukluk türüdür. Bu belirtiler bazı çocuklarda gelişim basamaklarının ilk dönemlerinde görülürken, bazı çocuklarda öncelikle normal seyreden gelişimde gerileme olarak görülebilmektedir. Otizm şüphesi çocuğun konuşmasının gecikmesi veya etrafa ilgisiz, tepkisiz olması ile anlaşılabilir.

Beynin birçok kısmını etkileyen Otizmin nasıl geliştiği çok iyi anlaşılamamıştır. Ebeveynler genellikle çocuklarının yaşamının ilk iki yılında belirtileri fark ederler. Yakın dönem araştırmaları otizmin prevalansını 1.000 kişiye bir ya da iki vaka olarak tahmin eder, aynı araştırmalardaki tahminlere göre OSB yaklaşık 1.000 kişide altı vakadır ve erkeklerde rastlanma oranı kadınlara göre 4,3 kat daha fazladır.


Otizm Belirtileri
Göz kontağı olmaması
Çevreye ilgisizlik,kendini çevreden yalıtma
İsmine tepki vermeme
İşaret etmeme, ihtiyaçlarını yetişkinin ellerini kullanarak ifade etme
Aşırı hareketli ya da hareketsiz olma
Konuşmanın olmaması ya da geride olması
Konuşma olsa bile iletişim aracı olarak kullanılmaması
Tekrarlayan, anlamsız konuşmalar ve hareketler
Objelere bağlanma( onları amaçları dışında kullanma)
Rutinlerin değişmesine tepki gösterme, Kalıp davranışlar( aynı şeyi sürekli ve aynı şekilde yapmak isteme)
Kısıtlı ilgi
Basit belirtilere dikkat edilir, erken yaşta yoğun bir eğitim programına başlanırsa bu belirtiler önemli ölçüde azaltılabilir. Özellikle sosyal iletişim, duygusal ayarlama,akademik beceriler ve fiziksel problemlerle karşı karşıya kalan otizmli bireylerin bu sorunları yaşamaları çoğu kez duyusal bilgileri organize etme,anlama ve yorumlama hataları ve eksikliklerinden kaynaklanmaktadır. Bazı otizmli çocukların ışık, ses vb uyaranlardan aşırı rahatsız olmalar; bazılarının ağrı, acı, yükseklik eşiklerinin çok yüksek olması, bunlara daha az duyarlı olmaları duyularının yavaş, belirsiz veya yanlış işlenmesine bağlıdır. Bununla birlikte vücut kontrolü ve farkındalığı ile hareket sistemlerinde de yine duyusal kaynaklı sorunlar yaşanmaktadır.
________________

El Haset Min-El Mahrum
Kötü Niyetle İyi Murada Varılmaz ! ! !
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:43.