IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Haziran 2021, 21:03   #1
Kayıtlı Üye
Ottoman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart II. Abdülhamid kimdir? Sultan 2. Abdülhamid dönemi olayları ve 2. Abdülhamit Han'ın hayatı

Sultan Abdülhamit Osmanlı döneminin belki de en çok şartışılan padişahlarından birisidir. Sultan Abdülhamit’i kimi çevrelerce Ulu Hakan, kimi çevreler ise Kızıl Sultan olarak adlandırılmaktadır. Döneminde Osmanlı toprakları kayba uğramış olsa da bu dönem ayrıca tartışılmaktadır. Sultan Abdülhamit Osmanlı devletinin çöküş sürecinde padişahlık yapmış bir kişidir. Günümüzde sultan Abdülhamit han dönemi hala daha tartışılmakta ve yorumlanmaktadır. Bu dönemde Osmanlı imparatorluğu büyük karmaşalar içerisindeydi. Osmanlı imparatorluğu 1. dünya savaşına girmeden önce tahttan indirilmişti. Peki, II. Abdülhamid kimdir? Sultan 2. Abdülhamit döneminde hangi siyasi gelişmeler ve olaylar yaşanmıştır? 2. Abdülhamid'in hayatı nasıldır? İşte II. Abdülhamid dönemine dair bütün merak edilen bilgiler.
Sultan II. Abdülhamid Osmanlı imparatorluğunun çöküş döneminde yer alan ve 34. padişahıdır. Aynı zamanda Osmanlı imparatorluğunun devlete karşı mutlak hakimiyet sağlayan son padişahı olarak bilinmektedir.

II. Abdülhamid Kimdir?

1842 yılında İstanbul'da doğan II. Abdülhamid'in babası Abdülmecid, annesi ise Trimüjgan hanımefendidir. 1876 ve 1909 arasında Osmanlı imparatorluğunun başında idi. Tahtta kaldığı dönemde Osmanlı imparatorluğu dağılma dönemini yaşadı. Aynı zamanda Rusya ile Osmanlı arasında yapılan 93 harbine de tanıklık etmiş bir padişahtır. Osmanlı bu dönemde oldukça karışık bir döneme girmiş ve iç karışıklıklar boy göstermiştir. II. Abdülhamit Ulu Hakan, Gök Sultan olarak da adlandırılmaktadır.

Sultan 2. Abdülhamid Dönemi Olayları

1) Balkanlarda Yaşanan Sorunlar

Sultan 2. Abdülhamid tahta geçtikten sonra pek çok sorunla uğraşmıştır. Bunun başında da balkanlarda yaşanan sorunlar gelmektedir. Balkanlarda yaşanan sorunlar Abdülhamid döneminden önce başlamıştır. Balkanlarda ki Slav halkları Osmanlı imparatorluğuna karşı kışkırtan Rusya, bununla da başarılı oluyordu. Osmanlı devleti bu karışıklıktan dolayı balkan topraklarını bir bir kaybediyordu. Aynı zamanda Rusya Şark meselesini de çözmek istiyordu. Bunun için de balkanlarda yaşanan iç sorunları fırsat bellemiştir.

2) 93 Harbi

Abdülhamid döneminin en önemli savaşıdır. 93 harbi Rusya ile Osmanlı imparatorluğu arasında geçen bir savaştır. Rusların balkanlarda ki halkları kışkırtması sonucu bu savaş patlak vermiştir. Sultan Abdülhamid Ruslarla savaşmak istemiyordu. Fakat devletin kademesinde yer alan Damat Mahmut Paşa Ruslarla savaşın kaçınılmaz olduğunu savunuyordu. Bunun üzerine Doğu ve Batı topraklarında Osmanlı toprak kaybediyordu. Sultan Abdülhamid Han ise bunun üzerine Damat Mahmut Paşa'nın izinden gideceğini açıkladı. Aynı zamanda yeniçeri ocağını da tatil etmiştir.

Rus kuvvetler 93 harbinde Osmanlı ordusuna karşı daha üstündü. Bundan dolayı da Osmanlı devletine Ayastefanos antlaşmasını dayattı. Bu antlaşma imzalandıktan sonra da 93 harbi fiilen sona erdi. Bu antlaşmaya göre balkanlarda yeni devletler kurulacak. Bosna Hersek, Romanya ve Arnavutluk kurulacak olan bu yeni devletlerden biri olacak. Osmanlı toprağı olan Teselya'da bu antlaşmaya göre Yunanlılara bırakılacaktı. Son olarak ise Osmanlı imparatorluğu Rusya devletine 30.000 rublelik bir savaş tazminatı ödeyecektir. Bu antlaşma ağır şartlar içeriyordu. Rusya'nın bu antlaşma ile aşırı güç kazanacağını düşünen Avrupalı devletler de bu antlaşmaya karşı çıkmışlardır.

Bunun üzerine Ayastefanos antlaşmasının yerine geçen bir yeni daha antlaşma imzalandı. Bu antlaşma ise Berlin antlaşması idi.

II. Abdülhamit Han'ın Hayatı

II. Abdülhamit Han İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Hayatının önemli bir kısmı bu şehirde geçmiştir. Oldukça zeki bir kişi olan Abdülhamit han en iyi hocalardan ders alarak yetişmiştir. Aynı zamanda İslam tarihini de öğrenmiştir. Abdülhamit Han'ın 20 tane çocuğu bulunmaktadır. Bunların 8'i erkek 12'si ise kızdır. Tarihi kaynaklara göre Sultan Abdülhamit Han'ın 13 tane eşi bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre ise 16 eşi olduğu söylenir.

II. Abdülhamid kimdir?
içerikhaber
________________

Unutma;Hеr gеlеn sеvmеz.. Vе hiçbir sеvеn gitmеz.


 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:14.