IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Ocak 2024, 14:21   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Osmanlı İmparatorluğunun Yükseliş Dönemi.

Osmanlı Devleti gerçek anlamda I. Murad döneminde yükselişe geçmiştir. Öyle ki Haçlı ordularını üzerine çekecek kadar kuvvetli bir orduya sahip olmuştur.
Avrupa topraklarını adım adım ele geçiren Osmanlı sultanı I. Murad Bulgaristan, Yunanistan ve Sırbistan’ı himayesi altına almış, Doğu Roma İmparatorluğu’nu vergiye bağlamıştır.

Papa’nın çağrısı üzerine bir araya gelerek oluşturulan Haçlı Orduları ile Osmanlı Ordusu, Kosova Ovası’nda karşılaştılar. Savaşı Osmanlı Ordusu büyük bir zafer ile kazanmıştır, ancak Sultan I. Murad savaş sonrasında şehit olmuştur. I. Murad’ın şehit olması üzerine savaş meydanında Sultan Yıldırım Bayezid’e biat edilmiştir.

Yıldırım Bayezid, Avrupa ve Anadolu’da devletin sınırlarını genişletti. Niğbolu’da Haçlı Orduları’nı bir kez daha mağlup etti. Yıldırım Bayezid’in ordusu ile Timur’un ordusu 1402 yılında Ankara’nın Çubuk Ovasında karşı karşıya geldiler. Osmanlı ordusu bu savaştan mağlup ayrıldı, Sultan Yıldırım Bayazid bu savaş sonrasında esir düştü ve esaret sırasında hayatını kaybetti. Osmanlı yönetiminde 12 yıl süren bir karışıklık dönemi baş gösterdi. Bu 12 yılın ardından Sultan I. Mehmed Çelebi, Osmanlı Devleti’nin bütünlüğünü sağladı.

Sultan I. Mehmed Çelebi sayesinde Anadolu ve Avrupa’da söz yine Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçti. I. Mehmed Çelebi’den sonra başa geçen II. Murad, Haçlı Ordularını Kosova ve Varna’da ciddi şekilde hezimete uğratarak Osmanlıyı istisnasız en büyük güç haline getirdi. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesiyle Osmanlı Devleti, dünyanın en büyük imparatorluğu konumuna yükseldi. Fatih Sultan Mehmed, İtalya kıyılarına ciddi bir askeri harekat başlattı ve Otranto kalesini ele geçirmeyi başardı. Ancak Osmanlı’da yaşanan taht kavgaları nedeniyle Roma üzerine gidilemedi.

16. yy ise Osmanlı İmparatorluğunun süper güç olduğunun ispatı oldu. Yavuz Sultan Selim Han, Memlukler’i tarih sahnesinden sildi ve Safevi Devletini etkisiz hale getirdi. Dönemin en ünlü denizcilerinden Piri Reis, Yavuz Sultan Selim’e ilk dünya haritasını sundu.
Osmanlı İmparatorluğu, gücünün doruk noktasına ise Kanuni Sultan Süleyman ile ulaşmıştır. Osmanlı Orduları, bu dönemde Viyana kapılarına kadar dayandı. Akdeniz’de istisnasız Osmanlı Hakimiyeti görüldü. Barbaros Hayrettin Paşa, birleşik Haçlı donanmasını Preveze’de yaktı. Artık Osmanlı İmparatorluğu Hint Okyanusunda dahi varlık gösteriyordu. Kızıldeniz filosu bir kaç defa Hint Okyanusundan sefere çıktı.
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:31.