IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Ocak 2024, 17:40   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hayreddin Paşa'nın 'Barbaros' Olma Hikayesi.

Asıl adı Hızır Reis olan Hayreddin Paşa'nın nasıl Barbaros adını aldığı tarih boyunca merak edilmiştir. İşte Barbaros isminin o meşhur hikayesi...




Midilli'den çıkan dört kardeşin, tehlikelere göğüs gererek yükselmelerini ve denizlerin fatihi olmalarını konu alan Barbaroslar: Akdeniz'in Kılıcı; Sipahi Yakup Ağa'nın dört oğlu olan İshak, Oruç, Hızır ve İlyas'ın, Barbaros kardeşlere dönüşme serüvenini anlatıyor.

Seyirciler ise Türk tarihine adını kazımış olan Barbaros Hayreddin Paşa'ya dair merak edilenleri araştırıyor.

Gerçek adı Hızır Reis olan Barbaros Hayreddin, Osmanlı İmparatorluğu'nun ünlü denizcilerinden, Kaptan-ı Derya olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşasıdır.

Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi, öyle ki bu deniz bazı tarihçilerce bir "Türk Gölü" olarak anıldı. Osmanlı'nın deniz politikasına ve Tersane-i Amire'ye nizam verdi.

Osmanlı ve Türk tarihi için büyük öneme sahip paşanın bir de "Barbaros" olma hikayesi var. Diziyi izleyenler Barbaros ne demek, Barbaros Hayreddin Paşa'ya ismini hangi padişah vermiştir, sorularına yanıt arıyor.

İşte Hızır Reis Barbaros Hayreddin Paşa'nın isim hikayesi...

BARBAROS İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Barbaros kelimesinin kökeni İtalyanca'dır. "Barba" ve "Rossa" kelimelerinin birleşiminden oluşur. Barbaros kelimesinin anlamı "Kızıl Sakal"dır.

Hızır Reis (Barbaros Hayrettin Paşa),Oruç Reis ile birlikte İshak Reis'in 'Barbaros' lakabı ile beraber anılmasının nedeni, kardeşlerin hepsinin sakallarının kızıl renge çalmasıdır.

Bir başka yandan da Halil İnalcık bu ismin 'Baba Oruç' adından bozulma işlemine uyarak son halini almış olabileceğini de ifade etmektedir.

İSMİNİ HANGİ PADİŞAH VERDİ?

Hızır Reis ya da diğer adıyla Barbaros Hayreddin Paşa'ya ismini veren Padişah Yavuz Sultan Selim'dir. Kazandığı başarılardan dolayı Hayreddin (dinin hayırlısı) ismini vermiştir.






________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:10.