IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Ocak 2024, 17:41   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Baba Oruç Kimdir; Oruç Reis Türk mü, Kaç Kardeştir?


TRT 1 ekranlarında yayınlanan Barbaroslar dizisinde Baba Oruç karakteri büyük dikkat çekti. Dizide ana karakterlerden Barbaros Hayreddin Paşa'nın abisi Oruç Reis’in babası Yakup Ağa’dır ve dört kardeştir. İşte, Oruç Reis’in hayatı.

Bu sezon TRT 1’in en iddialı yapımlarından birisi olan Barbaroslar dizisinde Baba Oruç karakteri bir adım öne çıktı. Son olarak Diriliş Ertuğrul dizisinde gördüğümüz Engin Altan Düzyatan, Barbaroslar dizisinde başrollerde yer aldı. Yakup Ağa’nın oğulları İshak, Oruç, Hızır ve İlyas kardeşlerin Akdeniz’e açılmasını konu alan dizi büyük ilgi gördü.

Baba Oruç Kimdir?
1470 veya 1474 yıllarından birinde Midilli Adası’nda dünyaya Helen Oruç Reis, 1518 yılında hayatını kaybeden bir Osmanlı Türk denizcisidir. Barbaros Hayreddin Paşa'nın ağabeyi olan oruç Reis geçliğinde gemiciliği ve deniz ticaretini çok iyi öğrenerek cesareti, zekası ve girişimciliği ile kısa zamanda gemi sahibi olduktan sonra Suriye, Mısır, İskenderiye ve Trablusşam’a mal taşıyarak, oradan aldıklarını Anadolu’ya getiriyordu.

Oruç ve İlyas Reisler, bir seferinde Midilli’den Trablusşam’a giderken, Rodos Şövalyeleri'nin büyük savaş gemileriyle karşılaşmış ve o çarpışmada İlyas Reis hayatını kaybetmiş, Oruç Reis’te esir düşmüştür. Uzun uğraşılardan sonra buradan kurtulan Oruç Reis, esaretten kurtulduktan sonra, bir süre Memlük Devleti hizmetinde amirallik yapmıştır.

Memlük emrinde uzun zaman kalmayıp, Şehzade Korkut’un verdiği on sekiz büyük savaş gemisine komutan olunca Rodos kıyılarında basılmadık yer bırakmayan Oruç Reis, ânî bir baskın sonucunda gemilerini kaybetmiştir. Leventleriyle birlikte bu baskından kurtulduktan sonra, Şehzâde Korkut’a tekrardan giderek kendisine biri yirmi dört oturak, ikincisi yirmi iki oturak iki savaş gemisi verilmiştir.

Cezayir’de bir devlet kurmaya karar veren Oruç Reis, kısa zamanda bu toprakları ele geçirmiş İspanya Kralı Şarlken, Cezayir’e donanma gönderdiyse de, Oruç Reis’i elde ettiği yerlerden çıkaramamıştır. Becâye kuşatması sırasında Oruç Reis, sol kolundan ağır yaralandı ve hekimlerin tavsiyesiyle bu kolu dirsekten kesildi. Tek kolla mücadelede de şevk ve azminden hiçbir şey kaybetmeyen Oruç Reis, iyileşince derhal denize açıldı ve pek çok gemi ele geçirdi.

Oruç Reis'in 1518’de hayatını kaybettiğinde, kırk sekiz yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Barbaros Hayreddin Paşa'nın abisi Osmanlı Türk denizcisi olan Oruç Reis’in İshak, Hızır ve İlyas adında kardeşleri vardı.
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:53.