IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Ocak 2024, 17:40   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bekri Mustafa Kimdir? Bekri Ne Demektir? Bekri Mustafa'nın Mezarı Nerede?



İstanbul’un Eminönü ilçesinde Bekri Mustafa’nın sandukasının yer aldığı türbeye asılan 'evliya' tabelası Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kaldırıldı. Peki, Bekri Mustafa kimdir?

İstanbul’un Eminönü ilçesinde Bekri Mustafa’nın sandukasının yer aldığı türbeye asılan 'evliya' tabelası Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kaldırıldı. Peki, Bekri Mustafa kimdir?

'Akşamcıların Piri' olarak anılan ve İstanbul’un Eminönü ilçesinde sandukasının bulunduğu türbeye asılan, ‘Evliya Bekri Mustafa Hazretleri’ tabelası, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kaldırılırken eski tabelaya dokunulmadı.

Bekri Mustafa böylece tenzili rütbeye uğrayarak ‘evliya’lıktan ‘hazret’liğe düşürülmüş oldu. Eminönü’ndeki türbeye 3 ay önce bir vatandaşın yaptırdığı tadilat ve yeni tabelalarla, ‘ayyaş’ anlamına gelen Bekri lakabını taşıyan sandalcı Mustafa bir anda ‘Evliya Bekri Mustafa Hazretleri’ oluvermişti.

Bekri Mustafa Kimdir?

1539 Kadırga doğumlu olan Bekri Mustafa, Osmanlı döneminde yaşamış hafız ve fıkracı olarak bilinir. 16. yy'ın sonu ve 17.yy'ın başında İstanbul'da yaşamış, fıkraları halk içinde yıllar boyu dilden dile aktarılan ünlü Osmanlı içkicisi, sarhoşudur. İçkiyi yasaklayan lV. Mustafa'ya yazadığı fıkralar, onun bu dönemde yaşadığını gösterir. Eminönünde yaşadığı, ve oraya gömüldüğü kaydedilmiştir.

Nasrettin Hoca'ya benzer şekilde yaptığı fıkralar zaman içinde halk tarafından genişlemiş, halk mizah kültürünün ve aynı zamanda içkiyi seven Bektaşi geleneğinin bir parçası haline gelmiştir.

Çocukken aldığı eğitim ile hafız olmuş, erken yaşta içkiye başladığı için Bekri lakabını almıştır. Uzun boylu iri yarı birisi olduğu bilinmektedir.

Bekri Mustafa’nın Mezarı Nerededir?

Bekri Mustafa’nın mezarı İstanbul Eminönü’nde bulunmaktadır.

Bekri Mustafa'nın rütbelerini söktüler! Evliyaydı bakın ne oldu
İstanbul Eminönü’nde Bekri Mustafa’nın sandukasının bulunduğu türbe 3 ay önce bir vatandaş tarafından tadilat yaptırılmış, "evliya" tabelası asılmıştı.

Akşamcıların piri sayılan ve fıkraları dilden dile anlatılan Bekri Mustafa’nın Eminönü’ndeki sandukasının bulunduğu türbeye asılan, ‘Evliya Bekri Mustafa Hazretleri’ tabelası, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kaldırıldı. Eski tabelaya ise dokunulmadı. Bekri Mustafa böylece tenzili rütbeye uğrayarak ‘evliya’lıktan ‘hazret’liğe düşürülmüş oldu.

VATANDAŞ YAPTIRMIŞTI

Eminönü’ndeki türbeye 3 ay önce bir vatandaşın yaptırdığı tadilat ve yeni tabelalarla, ‘ayyaş’ anlamına gelen Bekri lakabını taşıyan sandalcı Mustafa bir anda ‘Evliya Bekri Mustafa Hazretleri’ oluvermişti. Vakıflar Genel Müdürlüğü yaptığı araştırmada, türbede boya badana yaptıktan sonra astığı tabelayla Bekri Mustafa’ya bu payeyi veren vatandaşı bulamadı. Konunun Hürriyet’in sayfalarına taşınmasının ardından, önceki gün Bekri Mustafa’nın evliyalık tabelası kaldırıldı. Bekri Mustafa’nın ‘hazretleri’ olduğu tabelaya ise dokunulmadı.

Hürriyet, 21 Ağustos günü Bekri Mustafa’nın yükselişini duyurmuştu. Hürriyet’in haberinden sonra ‘evliyalık’ tabelası kaldırıldı.


SANDALCI BEKRİ MUSTAFA NASIL EVLİYA OLDU?

Bedrettin Dalan zamanında tüm Haliç kıyısında büyük bir temizlik faaliyetine girişildi. O dönem Eminönü’ndeki balıkpazarında da çalışmalar yapıldı. Meyhanelerin ortasındaki bir mezarın da kaldırılması gündeme geldi.

Mezar taşının üzerinde Mustafa Baba yazıyordu. Aynı dönemde İstanbul’un fethi sırasında savaşmış olan Şeyh Abdurraif Şamadani Hazretleri’nin sandukasının da taşınması gündeme geldi. O dönemdeki yetkililer, Tarih Vakfı’nın da bulunduğu Eminönü’nde gecekondudan bozma bir türbe inşa etti. Türbenin içine hem Abdurraif Şamadani Hazretleri, hem de Bekri Mustafa için sanduka konuldu.

KOMŞUDAN İSTİFADE HAZRETLERİ OLDU

Abdurraif Şamadani Hazretleri için konulan tabelanın aynısı Bekri Mustafa için de yaptırıldı. Ayyaş anlamına gelen Bekri lakabını taşıyan sandalcı Mustafa böylece ‘hazretleri’ olarak anılmaya başladı. Eminönü’ndeki meyhaneler de kapanınca, kimse Bekri Mustafa’yı hatırlamaz oldu. Ancak türbenin ziyaretçileri hiç eksilmedi. Uğuruna inanılan türbenin yanından geçenler dualarını eksik etmemeye başladı.

Ancak üç ay önce Şeyh Abdürraif Şamadani ve Bekri Mustafa’nın mezarlarının bulunduğu türbede ilginç bir olay yaşandı. Bakımsızlıktan harabeye dönen türbe, kimliği belirsiz bir vatandaş tarafından onarıldı. Dış duvarları boyanan türbenin yan duvarına yeni tabelalar da asıldı. Türbenin girişinde ‘Bekri Mustafa Hazretleri’ yazısına dokunulmazken, yeni tabelaya ‘Evliya Bekri Mustafa Hazretleri’ yazıldı. Türbenin de içinde olduğu otoparkta çalışan görevliler, “3 ay önce adamın biri geldi. Bize görevli olduğunu söyledi. Türbeyi temizledi, boyadı. Yeni tabelalar astı. Sonra gitti” dedi.

İstanbul Vakıflar Genel Müdürlüğü ekipleri, yaptıkları araştırmada onarımın bir vatandaş tarafından yapıldığını tespit etti. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait türbe için harekete geçildi. Müdürlük, önümüzdeki günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yazı yazarak türbenin eski haline getirilmesini talep edecek.


FOLKLORİK BİR KARAKTER

Araştırmalarını ‘Kaybolan Tarihin Peşinde’ kitabıyla anlatan Tarihçi-Yazar Mehmet Dilbaz, Bekri Mustafa Türbesi’yle ilgili şunları söyledi: “Bilinen tarihe göre Bekri Mustafa folklorik bir halk karakteridir. Tıpkı Hacivat-Karagöz gibi vefatından sonra hakkında pek çok hikâye söylenmiş. Burada asıl sorun şu: Ülkede herkesin kafasına göre tarihi eserlere eklenti yapmayı kendinde hak görmesi. Ecdad yadigârı eserleri ve mezar taşlarını tamir edeceğim diye çimento ile sıvamak gibi. Burada da bir işgüzârlık var.”

MEDRESE EĞİTİMLİ

Bekri Mustafa’nın kimliği konusunda rivayetler muhtelif. Hatta Bekri Mustafalar’ın sayısı da çok. Türbede yatan Mustafa’nın mezar taşında 1902 yazıyor. Bir başka Bekri Mustafa mezarı da Edirnekapı Mezarlığı’nda ve 1819 yazıyor. Bekri Mustafa, Yorgancı Ahmet Ağa’nın oğludur. Bir süre medrese eğitimi alır. Annesi ve babasının ölümü üzerine genç yaşta içkiye alışır. İri yarı biridir ve Eminönü’nde sandalcılık yapmaktadır.



________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:13.