IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 09 Ocak 2024, 18:26   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Şeyhülislâm İshâk Efendi Kimdir?

1679 senesinde İstanbul’da doğan Şeyhülislâm İshâk Efendi, pek çok âlim ve devlet adamı yetiştirmiş olan ailesine ittibaen küçük yaşlarından itibaren iyi bir ilim tahsili gördü. Başta babası olmak üzere döneminin büyük âlimlerinin rahle-i tedrisâtında yetişti. 1699 senesine gelindiğinde genç yaşına rağmen devrin Şeyhülislâm’ı Seyyid Hacı Feyzullah Efendi’nin huzurunda gerçekleştirilen bir imtihanda gösterdiği üstün başarıya bağlı olarak müderrislik payesine erişti.

Hizmetlerini ilmiye sınıfında sürdürmeyi tercih eden Şeyhülislâm İshâk Efendi, 1715 senesinde İzmir kadısı olarak vazife îfâ ettikten sonra Mekke kadılığı vazifesine tayin edildi. 1722 senesinde İstanbul kadılığı ile vazifelendirilen Şeyhülislâm İshâk Efendi, İbrahim Müteferrika’nın kurduğu ilk yerli matbaanın musahhihlik vazifesini de üstlendi. 1728 senesinde Anadolu Kazaskerliğine getirildi.

1730 senesinde İstanbul’da ortaya çıkan Patrona Halil isyanı, Şeyhülislâm İshâk Efendi’nin kamu hizmet ve vazifelerinin akamete uğramasına sebep oldu ve bu vetirede inzivaya çekilmeyi tercih etti.

Vazifeye Dönüş ve Meşihat Makamı
1733 senesinde Rumeli kazaskerliği vazifesiyle devlet hizmetine yeniden tayin edilen İshâk Efendi, bir ay sonra Şeyhülislam Ebu’l-Hayr Ahmed Efendi’nin vazifeden azledilmesi üzerine meşihat makamına tayin edildi. Sultan 1. Mahmud dönemine tekabül eden Şeyhülislâmlık vazifesi üzereyken vazifesinin 1 yılını doldurduktan 9 gün sonra 31 Ekim 1734’te (3 Cemaziyelâhir 1147) İstanbul’da vefât etti. Şeyhülislâm İshâk Efendi, Fatih Çarşamba’da İsmailağa Camii’inin haziresinde, babası Şeyhülislam İsmail Efendi’nin kabrinin yanında medfûn bulunmaktadır. Mevlâ Te‘âlâ rahmetiyle muamele eylesin.


________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:15.