IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Mustafa KEMAL ATATÜRK Ulu Önder M.Kemal Atatürk hakkında herşey.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Temmuz 2021, 16:35   #1
Kayıtlı Üye
Hakan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Trablusgarp Savaşı

TTrablusgarp Savaşı veya diğer adıyla 1911-1912 Türk-İtalyan Savaşı, 1911-1912 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ve İtalya Krallığı arasında geçen bir savaştır. Adı, "Trablusgarp Savaşı" olmasına rağmen çarpışmalar Trablusgarp dışında Adriyatik Denizi, Ege Adaları, Çanakkale Boğazı ve Kızıldeniz gibi farklı bölgelerde de sürmüştür. Diğer büyük devletlerin desteği ve Birinci Balkan Savaşı'nın patlak vermesi sayesinde savaşı kazanan İtalya, Osmanlı Devleti'nin Trablusgarp Vilayeti'ne bağlı Trablusgarp, Fizan ve Sirenayka bölgelerini ele geçirmiştir. Bu bölgeler hep beraber birleşip gelecekteki Libya devletini oluşturacaklardır.

Savaş sürerken Rodos ve On İki Ada İtalyan kuvvetlerinin işgaline uğramış, İtalya savaş sonrasında imzalanan Uşi Antlaşması'yla birlikte On İki Ada'yı Osmanlı İmparatorluğu'na geri verme sözünü vermiştir.[8] Bununla birlikte, antlaşmanın belirsizliği adaları geçici İtalyan yönetimine bırakmış ve Türkiye, 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması'nın 15'inci maddesinde bu adalar üzerindeki bütün taleplerinden vazgeçmiştir.[9] On İki Ada II. Dünya Savaşı'ndan sonra Yunanistan kontrolüne geçmiştir.[8]

23 Ekim 1911'de Osmanlı toprakları üzerinde uçan İtalyan Yüzbaşı Carlo Piazza, tarihteki ilk askeri keşif uçuşunu gerçekleştirmiştir. Giulio Gavotti ise 1 Kasım günü Etrich Taube model bir uçakla Libya'daki Osmanlı kuvvetlerine karşı bir hava saldırısı düzenlemiş ve bu saldırı, ilk hava saldırısı olarak tarihe geçmiştir.[10] Herhangi bir hava savunma silahı olmayan Osmanlı askerleri ise tüfek atışıyla bir uçak düşürmeyi başarmıştır.[11] Türkiye Cumhuriyeti'nin gelecekteki cumhurbaşkanı ve Kurtuluş Savaşı'ndaki lideri Mustafa Kemal Atatürk, savaş sırasında binbaşı rütbesiyle aktif rol oynamış, Tobruk Muharebesi'ni yönetmiştir.
Trablusgarp Savaşı nedenleri ve sonuçları ile tarihte önemli bir yere sahiptir. Trablusgarp Savaşı 1911-1912 yıllarında, 1.5 ila 2.5 milyon nüfusun yaşadığı Osmanlı Libya'sında gerçekleşen bir savaştı. O sırada Libya'daki Osmanlı ordusunda yaklaşık 5.000 piyade ve 350 süvari vardı. İşte, Trablusgarp savaşı hakkında detaylı bilgiler ve bu savaşın tarihi önemi…

TRABLUSGARP SAVAŞI NEDENLERİ

Savaşın patlak vermesinin önemli nedenleri arasında, İtalya'nın, Roma İmparatorluğu'nun varisi olarak eski Roma topraklarını yönetme hakkına sahip olduğunu iddia etmesi yer alıyor. Libya, başka bir Avrupa gücü tarafından sahiplenilmeyen tek Akdeniz bölgesi olduğu için, İtalya'nın hakim olabileceği tek bölgeydi. Onu "Dördüncü Kıyısı" olarak gören İtalya, yüksek işsizlik ve göç sorunlarını oraya fakir İtalyanları yerleştirerek çözmeyi bekliyordu. Başlangıçta İtalya bunu barışçıl nüfuz yoluyla başarmaya çalıştı, ancak Osmanlı kısıtlamalarıyla karşı karşıya kaldığında, vatandaşlarının ayrımcılığa uğradığını ve Libya üzerinde zorla kontrol sahibi olması gerektiğini iddia etti. Buna hazırlık olarak İtalya, Avrupalı güçlerle Libya'da serbest kalmasına izin veren anlaşmalar imzaladı. Savaşın zamanlamasını, uluslararası gelişmelerin bu amacın gerçekleşmesini engelleyeceğine dair İtalyan korkuları belirledi.

28 Eylül 1911'de bir İtalyan ültimatomu yirmi dört saat içinde kabul edilmek üzere Osmanlı hükümetine ulaştı. İtalya'nın Libya üzerindeki yetkisini genişletme kararını belirtti, aksi takdirde güç kullanmakla tehdit etti. Osmanlılar, 29 Eylül'de, o gün savaş ilan eden İtalyanlar için kabul edilemez olan müzakere girişiminde bulundu.

TRABLUSGARP SAVAŞI BAŞLANGICI

Osmanlı takviye kuvvetlerinin Libya'ya ulaşmasını önlemek için İtalya tarafından bir deniz ablukası düzenlendi. İtalya, yerli halkın Osmanlılardan nefret ettiğine ve İtalyanları hoş karşılayacağına inanarak işgalin kolay olacağını varsaydı. İşgalci güç (sayıları yaklaşık 44.500 asker) 1 Ekim 1911'de Libya kıyılarına ulaştı.

TRABLUSGARP SAVAŞI SONUÇLARI

Birinci Balkan Savaşı'nın patlak vermesi (8 Ekim 1912), her iki tarafı Ouchy Barış Antlaşması (18 Ekim 1912) ile diplomatik bir çözüme varmaya zorladı. Her iki taraf tarafından farklı yorumlandı ve İtalya uygulamasının bazı kısımlarını erteledi. Antlaşma, Osmanlı İmparatorluğuna, Osmanlı padişahı altındaki Libya halkına Halife rolünde özerklik verme ve iki Osmanlı yetkilisi atama hakkı verdi, ancak İtalya, dini atananları değil, yalnızca padişahın temsilcisini kabul etti. Osmanlı ordusunun çoğu Libya'yı terk etti, ancak bir kısmı kaldığı için İtalya, Oniki Ada ve Rodos'u terk etmeyi ve onları Osmanlılara iade etmeyi reddetti.
Birinci Dünya Savaşı patlak verene kadar İtalya batı Libya'yı işgal etmeyi başardı, ancak doğuda Sanusi sufi tarikatı tarafından yönetilen güçlü bir yerel güç nedeniyle zorluklar yaşadı. Bu kazanımlar, savaş çıkınca kayboldu: İtalya Avrupa cephesine odaklandı ve Osmanlılar, yerel güçlerle işbirliği içinde, Alman desteğiyle Libya'daki katılımlarını yeniledi. İtalya, ancak 1930'ların başında, bir on yıl daha süren Libya işgalini sonuçlandırdı. İtalyan-Türk Savaşı'nın bir sonucu olarak zayıf görülen iç çatışmalar, Osmanlı İmparatorluğu'nda ulusal ve etnik bölünmeler üzerinden büyüdü ve Balkanlar'da devam eden iç hararet, I.Dünya Savaşı'nın nedenlerinden biri oldu.
 
Alt 25 Temmuz 2021, 16:39   #2
GameOver
AkGün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeğine sağlık

________________

۰۪۫.۪۫۰𝓑𝓪𝔃𝓲 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻 ,𝓫𝓪𝔃𝓮𝓷 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻۰۪۫.۪۫۰
𝑪𝒊𝒌𝒂𝒓 𝒊𝒍𝒊𝒔𝒌𝒊𝒍𝒆𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 , 𝒔𝒂𝒉𝒕𝒆 𝒅𝒐𝒔𝒕𝒍𝒖𝒌𝒍𝒂𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 𝒎𝒊𝒅𝒆𝒎𝒊 𝒃𝒖𝒍𝒂𝒏𝒅𝒊𝒓𝒊𝒚𝒐𝒓

۰۪۫.۪۫۰AkGün۰۪۫.۪۫۰



 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:38.