IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Mustafa KEMAL ATATÜRK Ulu Önder M.Kemal Atatürk hakkında herşey.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Mayıs 2022, 18:45   #1
Standart Atatürk'ün Bilinmeyen Gerçekleri-1

Atatürk “Ata” Lafını Sevmemekteydi.
Atatürk Ata lafını sevmezdi. Kendisine Atatürk lafını ilk kez soyadı kanunu çıktığı dönemde, o dönemin Türk Dil Kurumu Başkanı bir konuşması sırasında kullanmış ve Mustafa Kemal de bu lafı çok beğenerek kendisine soyadı olarak seçmişti ama kendisine Ata diye hitap edilmesinden hoşlanmamaktaydı.
Atatürk’ün En Sevdiği Yemek Hangisidir?

En sevdiği yemek kuru fasulye ve pilavdı. Manastır Askeri Lisesi’nde alıştığı kuru fasulye pilav hayatı boyunca en sevdiği yemek oldu. Tatlıyla arası olmamasına rağmen canı istediği zaman çok sevdiği için bir miktar gül reçelini tercih etmekteydi.
En Büyük Hayali: Dünya Turuna Çıkmak
En büyük hayali dünya turuna çıkmaktı. Eğer ömrü yetseydi bir dünya turuna çıkıp Türk dili ve tarihi üzerindeki çalışmalarını genişletmek en büyük hayaliydi. Maalesef bu hayaline uğraşamadan genç bir yaşta amansız siroz sebebiyle hayata gözlerini yumdu.
En Sevdiği Kitap: Çalıkuşu
Binlerce kitabı bulunmaktaydı ama bu binlerce kitap içinden bir tanesinin yeri diğer sahip olduğu kitaplarından daha ayrıydı. Usta yazar Neşet Nuri Güntekin’in en ünlü romanlarından biri olan Çalıkuşu adlı romanı her zaman Atatürk’ün baş ucundaydı. Sürekli yanında taşıdığı romanın her gün rastgele bir sayfasını açar ve bir müddet okurdu.
Atatürk’ün Hayvanlara Olan Düşkünlüğü
Atları çok severdi ve çevresinde hayvanlara olan düşkünlüğü ile bilinirdi. Atlardan sonra en çok sevdiği hayvan köpeklerdi. “Fox” isimli köpeği her zaman Atatürk’ün yatağının ayak ucunda uyurdu. Hayvanlara düşkünlüğü o kadar çoktu ki; bir gün misafirleri geldiğinde yeni doğum yapmış bir anne at ve bu atın doğurduğu tayı misafirler de görebilsin diye Çankaya Köşkü’nün kabul salonuna getirtmişti.
Tam Bir Salon Beyefendisiydi
Tüm balo, dans ve davetlerde aranılan isimdi. Davetlerde en sevdiği dans valsti. Müzik zevki sabit değildi. Pek çok müzik türü ile ilgilenmekteydi. Klasik Batı müziğini sevmesinin yanı sıra Anadolu ezgilerini de hayranlık duyarak dinlerdi.
Bütün Gömleklerinin Beyaz Olması

Bütün gömleklerinin ortak özelliği hepsinin beyaz renkli olması idi. Atatürk’ün giydiği beyaz renkli gömlekler İsviçre’de özel olarak dikildikten sonra kendisine getilirken daha sonraları yerli malı kullanmaya teşvik etmek ve yerli malı kullanmak için yapılan kampanyaya liderlik edebilmek için Beyoğlu’nda bir terziye diktirilmiştir.
Takım Elbiseleri ve Lacivert Takım Elbise Giymemesi

Giydiği kıyafetlere çok dikkat eden ve özen gösteren Atatürk, giydiği takım elbiselerinin tasarımını her zaman kendisi çizerdi. Ayrıca Atatürk lacivert takım elbise giymeyi hiç sevmezdi. Atatürk’ün niçin lacivert takım elbise giymediği bilinmemektedir.
Fiziki Yapısı
Boyu 174 cm idi. Hayatının son dönemlerine kadar kilosu hep 76 kg idi. Hastalığa yakalanması sonucu kilo vermeye başlayan Atatürk, hastalığının iyice ilerlemesi ile 46 kiloya kadar düşmüştü. Atatürk’ün ayakkabı numarası 43 idi. Siyah rugan ayakkabı giymeyi tercih ederdi.
Atatürk ve Türkçe’ye Hakimiyeti

Güzel ve temiz bir Türkçe konuşuyordu. Türk Dilinin gelişmesi ile ilgili birçok çalışma yapmıştır. Atatürk konuşmaları sırasında Türkçe’ye hakimdi ancak bazı kelimeleri Rumeli ağzıyla telaffuz etmekteydi. Zaten yaptığı harf devrimi sonrası aldığı Başöğretmen ünvanı ile Türkçe’ye hakimiyetini kanıtlamıştır.
Atatürk ve Fikriye Hanım
Hayatında bir dönem çok önemli bir yeri olan Fikriye Hanım, Atatürk evlendikten sonra hayatına kalbine bir kurşun sıkarak dramatik bir şekilde son vermiştir. Atatürk’ün evlenmesini kabul edemeyerek intihar eden Fikriye Hanım’ın mezarının nerede olduğu bilinmemektedir.
Attached Thumbnails
Atatürk'ün Bilinmeyen Gerçekleri-1-ataturk-un-hic-yayimlanmayan-roportaji-ingiliz-arsivinden-cikti-946440-5.jpg  
________________

BOZKURTLAR Anadolu'dan Uluyacak




 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:06.