IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By BeSte

 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Ekim 2023, 17:07   #1
BANLI ÜYE
BeSte - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ircforumuicon (1) Tarihte Bugün 25 Ekim Dünya Makarna Günü

'25 Ekim Dünya Makarna Günü' Türkiye Makarna Sanayicilerinin Dünyaya Armağanıdır.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) 25 Ekim 1993 yılında faaliyete başlamıştır. Dünya Makarna Sanayicileri 1995 yılında Roma’daki ilk toplantılarını yapmak üzere bir araya geldiklerinde Dünya Makarna Günü’nü kutlama fikri ilk olarak Türkiye Makarna Sanayicileri tarafından dile getirilmiştir ve ardından Dünya Makarna Örgütü(IPO)’nün 1997 yılında Amerika’da yapılan ikinci toplantısında 25 Ekim tarihinin Dünya Makarna Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Dünya Makarna Günü ilk kez 1998 yılında İtalya ‘nın Napoli şehrinde kutlanmaya başlanmış ve o günden bugüne dek dünyadaki farklı ülkelerde büyük bir coşkuyla kutlanmaya devam edilmiştir.2008 ve 2013 yıllarında olmak üzere Dünya Makarna Günü 2 kez de ülkemizde İstanbul’da , TMSD ev sahipliğinde coşkulu bir şekilde kutlanılmıştır. Bu nedenle 25 Ekim’in Türkiye Makarna Sanayicileri için çok büyük bir anlamı var ;çünkü 25 Ekim Dünya Makarna Günü;Türkiye Makarna Sanayicilerinin dünyaya armağanıdır.Pandemi nedeniyle 2020 -2023 yılları arasında Dünya Makarna Günü kutlamaları online etkinlikler şeklinde yapılmıştır.

2024 yılında Dünya Makarna Günü Dünya Makarna Örgütü (IPO) Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği bir ülkede tekrar aynı coşkuyla ve yüz yüze kutlanılmaya devam edilecektir.

2017 yılında Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD)’nin katkıları ve Dünya Makarna Örgütü (IPO )’nun davetlisi olarak Dünya Makarna Günü Konferansına katılan Biruni Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nevin ŞANLIER ‘ Makarna Sağlığın için iyidir’ konferansında ‘Sağlıklı Makarna Öğünleri ‘ konulu bir konuşma yaptı.Konuşmanın ardından Oldways Kuruluşu Başkanı Sara Bear-Sinnott tarafından düzenlenen Bilimsel Mutabakat Bildirgesi ‘imza seromonisine geçildi.Bilimsel Mutabakat Bildirgesi ilk kez 2015 yılında İtalya’da günümüzdeki diyet konseptinin aksine: Makarnanın sağlıklı karbonhidrat bileşenlerine sahip ve birçok diyet için uygun olduğuna dair Arjantin, Brezilya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Meksika, Portekiz, İspanya ve Amerika Birleşik Devletlerini temsil eden 19 ülkeden katılan bilim insanları tarafından imzalandı.2016 Yılında Bilimsel Mutabakat Bildirgesini Rusya’dan 4 bilim insanı ,2017 Yılında ise Brezilya’dan 3 ve Türkiye’den 1 bilim insanı imzaladı. Böylece Dünyanın değişik ülkelerinden Bilimsel Mutabakat Bildirgesini imzalayan bilim adamı sayısı 27 oldu. Prof.Dr.Nevin ŞANLIER Türkiye’den Bilimsel Mutabakat Bildirgesi’ne imza koyan ilk bilim insanı oldu.Daha önce İngilizce ,Fransızca,İtalyanca,İspanyolca ,Portekizce dilinde hazırlanan Bilimsel Mutabakat Bildirgesinin Türkçe versiyonu da Dünya Makarna Örgütü (IPO )’nun kayıtlarına girmiş oldu.
She bunu beğendi.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:33.