IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Ekim 2023, 19:36   #1
BANLI ÜYE
BeSte - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ircforumuicon (1) Ay’da Su Üreten Gizemli Güç: Manyetosferin Kuyruğundaki Elektronlar

Ay’daki su oluşumunu inceleyen araştırmacılar şaşırtıcı sonuçlara ulaştı. Bilimsel çalışmalar, güneş rüzgârının etkisi altında olmadığı dönemlerde de Ay’da su oluşumunun devam ettiğini gösteriyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Yerküre; manyetosfer olarak adlandırılan, uzaydan gelen yüksek enerjili elektrik yüklerini saptırarak yeryüzüne ulaşmalarını engelleyen bir manyetik kalkanla çevrilidir. Manyetosferin oluşmasını sağlayan ana etken Dünya’nın çekirdeğindeki elektrik yüklerinin hareketleridir. Güneş rüzgârı olarak isimlendirilen, Güneş’ten gelen elektrik yüklü parçacıklar ise manyetosferi şekillendirir ve Dünya’nın karanlıkta kalan kısmına doğru uzanan bir kuyruk (manyetokuyruk) oluşmasını sağlar. Ay, Dünya’nın etrafında dolanırken zaman zaman bu manyetokuyruğun içine girip çıkar.

Hawaii Üniversitesi Jeofizik ve Gezegenbilim Enstitüsünden Shuai Li ve ekibi, Hindistan’ın Chandrayaan-1 isimli uzay aracı tarafından 2008 ve 2009 yılları arasında Ay dolunay evresindeyken toplanan verileri kullanarak manyetokuyruğun Ay’daki su oluşumuna etkilerini inceledi. Araştırmanın sonuçları Nature Astronomy’de yayımlandı.

Araştırmacılar çalışmalarına Dünya’nın manyetik kuyruğundan geçerken Ay’ın yüzeyinde meydana gelen değişiklikleri inceleyerek başladı. Ay, dolunay evresinde olduğu zamanlarda manyetik kuyruğun içinden geçer. Tam bu sırada uydumuz güneş rüzgârından korunur. Böylece manyetokuyruğun Ay üzerindeki etkileri test edilebilir hâle gelir.

dünyanın manyetosferi

Güneş rüzgârındaki yüksek enerjili protonların Ay’da su oluşumunu tetiklediği geçmişte biliniyordu. Dolayısıyla manyetokuyruğun içinden geçtiği dönemlerde, daha az yüksek enerjili protona maruz kalacağı için, Ay’daki su oluşumunda bir azalma yaşanması bekleniyordu. Ancak analizler, beklenenin aksine, Ay’ın manyetokuyruğun içinden geçtiği dönemlerde su oluşumunda belirgin bir azalma olmadığını gösterdi. Araştırmacıların elde ettiği sonuçlar manyetokuyruktaki yüksek enerjili elektronların güneş rüzgârındaki yüksek enerjili protonlarla aynı etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Ay’daki su oluşumunu anlamak insanlı uzay görevleri sırasında oksijen, içme suyu ve uzay araçlarının itki sistemleri için yakıt üretmek açısından son derece önemli. Dolayısıyla Ay’daki suyu kullanabilmek, Güneş sisteminin daha derinlerine yönelik yapılacak keşiflerde Ay’dan ara bir istasyon olarak yararlanılmasını sağlayabilir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:27.