IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Ekim 2023, 19:33   #1
BANLI ÜYE
BeSte - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ircforumuicon (1) Güneş Sisteminin Sınırlarında Dünya Büyüklüğünde Bir Gezegen Olabilir

Bir grup gök bilimcinin yaptığı bilgisayar benzetimleri, Güneş sisteminin sınırlarında Dünya ile karşılaştırılabilir büyüklükte bir gezegen olabileceğine işaret ediyor.

Yörüngesi Neptün’ünkinin dışında kalan gök cisimleri (TNO’lar) ile ilgili açıklanamayan bulgular var. Örneğin Güneş sistemindeki gezegenlerin kütle çekiminden neredeyse hiç etkilenmeyen, kütle çekimiyle Güneş’e bağlı olmasının dışında sistemin geri kalanından tamamen ayrıkmış gibi gözüken çok sayıda cisim bulunuyor. Bazı TNO’ların yörüngeleri ise aşırı derecede yayvan.

TNO’lar ile ilgili verileri açıklamak için üzerinde durulan hipotezlerden biri, Güneş sisteminin dış kısımlarında henüz keşfedilememiş bir gezegenin olması. Örneğin 2010’larda bir grup gök bilimci “Gezegen 9” olarak adlandırılan, kütlesi Dünya’nınkinin yaklaşık altı katı olan bir gezegenin yaklaşık 500 AU (AU-Dünya ile Güneş arasındaki ortalama mesafe. 1 AU yaklaşık 150 milyon kilometredir.) mesafede Güneş’in etrafında dolandığını öne sürmüştü. Ancak bugüne kadar Gezegen 9’un varlığı gözlemlerle doğrulanamadı.

Patryk Sofia Lykawka ve Takashi Ito, The Astronomical Journal’de yayımladıkları bir makalede yeni bir iddia ortaya attı. Araştırmacıların yaptığı bilgisayar benzetimlerinin sonuçlarına göre, TNO’larla ilgili veriler Güneş’e yaklaşık 200 AU mesafede dolanan, kütlesi Dünya’nınkinin 1,5-3 katı kadar olan bir gezegenin varlığıyla açıklanabilir.

Eğer iddia edildiği gibi bir gezegen gerçekten de varsa yüzey sıcaklığı muhtemelen hiçbir zaman -240 °C’nin üzerine çıkmayacaktır. Ancak böyle bir gezegenin yüzeyinin altında okyanuslar olması da ihtimal dâhilinde.

Hem Dünya’dan çok uzakta olması hem de araştırmacıların yaptığı tahminlerin gezegenin konumu hakkında bilgi sağlamaması nedeniyle ortaya atılan iddianın gözlemlerle doğrulanması zor. Yine de yeryüzündeki çeşitli teleskoplarla böyle bir gezegeni keşfetmek mümkün.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:41.