IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Mayıs 2023, 16:30   #1
EylulSohbet.Net
eXaLaNCe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Motor Yağ Basınç Sensörü Nedir? Görevi Çalışması Arızası

Motor Yağ Basınç Sensörü Nedir? Görevi Çalışması Arızası
Yağlama sisteminde dolaşan yağın basıncını algılayarak ECU’ye iletir. Yağ basıncı belirli bir değerin altına düşerse; motor ECU’sü, gösterge paneli ECU’süne CAN-Bus hattı üzerinden bir sinyal gönderir ve gösterge panelinde kırmızı renkli yağ basınç uyarı lambası yanar. Lamba yandığında araç stop edilmelidir ve gerekli tüm kontroller yapılmalıdır. Sistemin arızası durumunda yedek bir değer yoktur, arıza modunda çalışma söz konusu değildir.

Eski nesil motorlarda (ECU olsa da olmasa da), genellikle yağ basınç sensörü bulunmaz, onlarda yağ basınç müşürü (sivici – yağ basınç anahtarı) ismi verilen bir parça bulunur. Yağ basıncı düştüğünde yapısındaki kontak kapanır (ON olur) ve gösterge panelindeki yağ ikaz lambası yanar.

Yağ basınç sensörü özellikle yeni nesil, değişken (kademeli) yağ pompası kullanılan motorlarda, yağ basınç müşürü (şalteri) yerine, yağ basınç sensörü kullanılır. Yağ şalterinin mekanik kontaklarıyla çalışarak, yeterli yağ basıncı var anlamına gelen sinyali, değişken kapasiteli yağ pompası kullanılan motor yağlama sistemini yönetmeye yetmez.

Yağ basınç sensörü, yağın basıncını algılayarak ecu’ye iletir, ECU bu sinyalden yağın basınç değerini anlık olarak hesaplar, buna göre yağlama sistemini (yağ pompasının çalışma kademesini) yönetir. Yağ basınç sensörü motor silindir kapağında bulunur, emme manifoldu tarafında silindir kapağına vidalanarak sıkılmış haldedir. Oysa yağ müşürü aşağıda filtre yakınındadır.

Yağ basınç sensör soketinde 3 pin vardır. (Yağ müşüründe tek pin vardır)

Yağ basınç sensörü soket pin uçları:

Pin 1: Eksi (şasi)

Pin 2: Sensör sinyal ucu (ECU’ye giden sinyal ucu)

Pin 3: +5 volt besleme ucu
Motor Yağ Basınç Sensörü Arızası
Motor yağ basınç sensörü arızalanırsa, arıza kodu hafızaya kaydedilir, arıza lambası yanar. Artık motor yağının basınç bilgisi alınamadığı için, ecu motor yağı basıncını hafızasında önceden belirlenmiş bir basınç değerine göre ayarlar.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:59.