IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Mayıs 2023, 16:00   #1
EylulSohbet.Net
eXaLaNCe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Supap Nedir? Nasıl Çalışır? Supapların Görevi Parçaları Kısımları ve Çeşitleri

Supaplar, eksantrik milinden aldıkları hareketle açılıp kapanarak, emme zamanında silindirlere hava-hava/yakıt karışımının alınmasını ve egzoz zamanında atık gazlarına atılmasını sağlayan parçalardır. Supaplar mekanik olarak çalışan, gaz akışını açıp kapatan valflerdir (ventil). Krank mili bir triger kayışı veya zaman zinciriyle dönüş hareketini eksantrik miline iletir. Eksantrik milinin dişlisi, krank mili dişlisinin iki katı büyüklüktedir ve krank milinin 2 tur dönmesiyle ( bir çevrim 720 derece), eksantrik mili 1 tur (360 derece) döner. Böylece motorun çalışmasında 4 zaman oluşur. Supaplar, külbütör mekanizmasıyla veya eksantrik milinin kamı tarafından direkt olarak itilerek açılır. Supapların kapanmasını supap yayları sağlar. Sıkıştırma ve iş zamanında hem emme hem egzoz supabı kapalı haldedir ve silindirdeki sızdırmazlığı sağlarlar.
Motorun daha iyi hava alabilmesi için, emme supapları egzoz supaplarında daha büyüktür. Supaplar yüksek sıcaklık ve basınca dayanabilmeleri için dayanıklı malzemeden üretilir.
Supaplar, içten yanmalı motorlarda en zorlu konumda ve en zorlu şartlarda çalışan parçalardır. Sürekli çok yüksek sıcaklıklara, basınca ve darbe şeklinde mekanik etkilere maruz kalarak çalışırlar. Tüm bu olumsuz şartlarda bile, eğilmeden, kırılmadan, erimeden, çatlamadan görevlerini yerine getirmeleri gerekir, bu sebeple dayanıklı ve sağlam malzemeden üretilirler. Emme ve egzoz supapları çelik alaşımlarından üretilirler, bununla beraber emme ve egzoz supaplarının malzemelerinde bazı küçük farklılıklar vardır.
Egzoz Supabı malzemesi: En çok ısınan ve zorlanan supaplar egzoz supaplarıdır, bu sebeple bir erime veya eğilme meydana geldiğinde bu genellikle egzoz supaplarında görülür. Yüksek oranda krom, nikel, silikon alaşımından veya stellit alaşımından üretilir. (Stellit: Yüksek sertliğe ve dayanıma sahip, krom, kobalt ve tungsten alaşımı)
Emme supabı malzemesi: Krom, nikel ve çelik alaşımından üretilirler. Egzoz supaplarına göre daha az ısındıklarından stellit kullanılmasına gerek yoktu
SUPAP PARÇALARI VE KISIMLARI NELERDİR

Supap Tablası (Başı)
Silindir içerisinde çalışan, açılıp hava akışını sağlayan ve kapandığında sızdırmazlığı sağlayan, direkt olarak yanma odasına bakan dairsel kısma supap tablası (supap başı) denir. Yüksek sıcaklık, basınç ve mekanik darbelere maruz kalan bu kısım dayanıklı ve yeterli et kalınlığında olmalıdır. Tabla et kalınlığı taşlama sonrası 0,8mm’den daha az olamaz.
Supap Tırnakları ve Tırnak Yuvası
Supap sapına geçen supap yayının yerinde kalması için, supap yayının üstüne yay tablası geçirilir. Yay tablasının supap sapına montajı supap tırnaklarıyla sağlanır. Supap tırnakları, supap çektirmesi kullanılarak supap tırnak yuvasına takılır veya çıkarılır.
Supap Oturma Yüzeyi
Supap kapandığında, supap oturma yüzeyine sızdırmaz şekilde oturan, supap başının konik yüzeyine supap oturma yüzeyi denir. Supap oturma yüzeyinin açısı 45o derecedir (44,5o - 45,5o ) . Bazı sistemlerde bu açı 30o de olabilir.
Supap Boynu (Boyun)
Supap tablası ile supap sapının birleştiği kısıma boyun denir, bu kısım eğilme ve kırılmaya dayanıklı olması için dolgulu ve kavisli şekildedir.

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:12.