IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Mart 2022, 13:00   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Poseidon: Denizler Tanrisi

Onem acisindan Zeus’tan sonra geldigi kabul edilen Poseidon denizlerin tanrisi olarak korku uyandirirdi. Denizleri denetleyip ve depremlere yol acmaktaydi.
Poseidon, Kronos ile Rheia’nin oglu, Zeus ve Hades’in kardesi on iki Olympos’lu tanridan biridir. Hem insanlar hem de tanrilar tarafindan korkulan biri olmustur. Poseidon cok acimasiz, aksi ve kinci biriydi. En onemli silahi Trident denen uc disli bir yabaydi ve bu yabayi yere vurdugunda depremler meydana gelir. 3 disli yaba, at, yunus ve boga ile sembolize edilmektedir.

Poseidon’un UlkesiPoseidon: Denizler Tanrisi
Tanrilar Olympos Dagi’nda kura cekerek yerlerini belirlerken Poseidon’a denizler cikmistir. Onun gucu ayni zamanda golleri ve tatli su pinarlari dahil diger kaynaklari da kapsamaktaydi.
Poseidon’a depremlere yol acabilmesi nedeniyle “Dunyayi Sarsan” da denilmekteydi. Zipkinini kullanarak firtinalar olusturuyor, dalgalari istedigi yukseklige ulastirabiliyor, deniz canavarlarini cagiriyor, toprak kaymalarina ve sellere sebep olabiliyordu. Zeus’tan baskasina hesap vermek zorunda degildi, ancak Zeus bile onun zararlar olusturmasini engelleyemiyordu.
Poseidon denizlere egemen olmasina ragmen kendi ulkesini yeterli bulmamaktaydi. Daha fazlasini istemekteydi. Poseidon, Zeus’a cephe alan ilk uc tanridan biriydi ve tanrilarin yoneticisi olmak istiyordu.

Atina icin Kavga
Poseidon Atina kenti icin bilgelik tanricasi Athena ile catismaya girmistir. Bu catismadan once de aralarinda gerginlik bulunmaktaydi. Poseidon denizlerin tanrisiydi ve okyanusun sadece kendi yaratiklarina ait olmasini istiyordu. Athena olumlulere gemi yapimini ogreterek Poseidon’un egemen oldugu yerleri insanlara acmis oldu. Ayrica bazi soylencelere gore Poseidon son derece vahsi ve guzel olan ati yaratmisti. Athena olumlulere ata gem vurmayi ogreterek onlarin Poseidon’un yaratisini evcillestirip kendi amaclari icin kullanmalarini sagladi. Bu nedenlerle bu iki tanri arasinda bir gerilim bulunmaktaydi. Her birinin Atina kenti uzerinde hak iddia etmesi uzerine bu gerilim iyice artti.
Bir soylenceye gore Zeus Atina kenti halkina kendi tanrilarini secmelerini istemistir. Halk zeytin agacinin tuzlu su kaynagindan daha yararli olduguna karar verip Athena’yi kentin koruyucusu olarak secmislerdir.



Iktidar Kavgasi
Poseidon bu olaydan sonra hemen pes etmeyerek baska kentleri ele gecirmek icin tanrilara ve tanricalara meydan okumaya devam etmistir. Bir cok catisma yasandi, ancak cogunlukla kaybeden Poseidon olmustur. Bazi kavgalar;
• Dionysos’la Naksos Adasi icin catisti ve yenildi.
• Delphi icin Apollo ile catisti ve yenildi.
• Aegina icin Zeus’a meydan okudu ama yenildi.
Tum bu yenilgilere karsi bircok kent Poseidon’u koruyuculari olarak tanimistir. Iyon Birligi’ne dahil olan on iki kentin temsilcileri her yil bir Poseidon tapinaginda toplanti duzenlediler.

Poseidon’un Kralicesi
Amphitrite, Nereus (denizlerin yasli adami) ile Doris’in (Oceanus’un kizlarindan biri) kiziydi. Dalgalari temsil eden ve Nereidler denilen deniz perilerinden biriydi.
Bir gun Amphitrite kardesleri ile Naksos Adasi’nda sarki soyleyip dans ederken Poseidon onu gordu ve asIk oldu. Amphitrite’yi karisi olmasi icin kacirdi. Diger soylenceler Amphitrite’nin kolay teslim olmadigini aktariyor.
Poseidon denizlerin hakimiydi ama Amphitrite ondan fazla etkilenmedi. Onun babasi Denizlerin Yasli Adami, Poseidon’dan cok once iktidarda olan bir tanriydi. Ote yandan Poseidon ona gore asIk oldugunu acikladi; reddedilmeye aliskin degildi. Amphitrite Poseidon’la hicbir sekilde iliskiye girmek istemediginden okyanusun derinliklerine kacmaya calisti ama her seferinde bir grup yunus Amphitrite’yi yakalayip Poseidon’a teslim etti. Sonunda genc kiz Poseidon’un karsi olmayi kabul etti.

Poseidon’un Sevgilileri ve Cocuklari
Kardesi Zeus gibi Poseidon’un da cok sayida iliskisi oldu. Poseidon’un karisi ne kiskanc ne de kindardi. Poseidon hem olumlulerle hem de olumsuzlerle iliskiye girdi ve cok sayida cocugu oldu. Bazi iliskileri;
Aethra, Trezuen kralinin kizi. Poseidonla iliskisinden Theseus isimli cocuk unlu bir kahraman oldu.

Amymo
ne, Kral Danaus’un elli kizindan biridir. Poseidon Amymone ile iliskiye girdikten sonra zipkiniyla bir kaynak olusturarak onun ailesine su tasimasina yardimci oldu. Amymone ve Poseidon’un Nauplius adinda ogullari oldu. Nauplius denizler ve astronomi alanindaki derin bilgisi sayesinde denizcilerin gozunde bir kahraman oldu.
Demeter, bu iliskiden Desponia adinda bir orman perisi ile Arion adinda vahsi bir at dunyaya geldi.
Iphimedia, mutsuz bir evlilik yasiyordu ve Poseidon’a asIkti. Poseidon’un bu iliskiden Dev Ephialtes ve Otus adinda iki oglu oldu.
Medusa, saclari yilan ve karsisindakini tasa donusturen korkunc bir gorunuse sahip bir Gorgon. Bazi soylenceler Medusa’nin her zaman korkunc bir yaratik olmadigini ileri suruyor; bir zamanlar cok guzel bir kadinmis ve Poseidon onun guzelligine vurulmus. Poseidon ve Medusa Athena’nin tapinaklarindan birinde iliskiye girdi. Bu olay bakirelik tanricasi olan Athena tarafindan Medusa’nin cezalandirimalsina neden oldu ve Medusa’yi o korkunc hale donusturdu. Ayni zamanda Perseus’un Medusa’yi oldurmesine yardimci oldu.
Thusa, Phorcy’nin kizi. Poseidon’la iliskisi sonucundan meydana gelen cocuklari ile unludur: Kiklop Polyhemus. Polyhemus Kikloplarin soyundan gelmiyordu. Aksine siddet yanlisi, yabanil, insan yiyen bir yaratikti.

Poseidon ve TruvalilarPoseidon: Denizler Tanrisi
Zeus’a karsi isyana kalkistiklari icin ceza olarak Apollon ile Truva Kral Laomedon’un hizmetine gonderilir. Laomedon ona sehir etrafinda buyuk duvarlar insaatini yapmalari gorevini verir ve karsilik olarak onu odullendireceginin sozunu verir. Bunun karsiliginda bir ucret alacaklardi ancak Laomedon’un ucreti odememesi her iki tanriyi da ofkelendirdi. Apollo kentte bir salgin cikmasini sagladi ve ocunu almis oldu. Poseidon da Truva’ya surekli deniz canavarlari gonderdi ama ofkesi gecmedi.
Truva Savasi’nda Zeus ona bu ise karismamasini emretmesine ragmen Poseidon Yunanlilarin yaninda yer alarak savas sirasinda herkese zor anlar yasatti.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:19.