IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç3Beğeni
  • 1 Post By KinGStaR
  • 1 Post By yeSa
  • 1 Post By Ada

 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Aralık 2023, 21:46   #1
FLâner
KinGStaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hawaii – The Big Island (Büyük Ada)

Eğer Amerika’nın gözbebeği Hawaii Adaları’na geldiğinizde eyalete ismini veren Hawaiʻi The Big Island (Büyük Ada) listenizin başındaysa bence doğru bir karar verdiniz. Büyük Ada, tüm Hawaii Adaları arasında açık ara en fazla seçenek sunan ve adı gibi en büyük olanı! Ayrıca da en genç ada. Çorak çayırlardan yemyeşil ormanlara, lav tarlalarından karla kaplı dağlara kadar herşeyi bu adada bulabilirsiniz. Eğer Hawaii’ye gelme sebeplerinizden biri çok yakın zamanda patlayan ve dünyanın en aktif volkanlarından biri olan Kaluapele (Kīlauea caldera) alevlerini yakından izlemekse Büyük Ada sizin adanız olacaktır.



Büyük Ada; Mahukona, Mauna Loa, Mauna Kea, Kohala, Hualalai ve Kīlauea (dünyanın en aktif yanardağı) yanardağlarına ev sahipliği yapıyor. Bu yanardağlardan çıkan lavların bir kısmı tepelerden aşağıya süzülerek okyanusa kadar ulaşıyor. Bu nedenle volkanik alanların görünümü günden güne değişebiliyor. Bölgede lavlar sonucu oluşan çok ilginç yer şekilleri, yerden lavların püskürdüğü küçük lav bacaları, duman püsküren fumerollar var. Bazı yerlerde lavlar nedeni ile çok yoğun bir bitki örtüsü bulunmuyor ancak bazı bölgelerde endemik çok sayıda bitki, kuş ve böcek türü var.



Hawaii The Big Island gezilecek yerler

The Big Island’a Oahu Adası’ndan uçakla geliniyor. Biz buraya toplamda 6 gün ayırdık. Kona Coast’ta 3, Hawaiʻi Volcanoes National Park’ta 2, Hilo’da 1 gece konakladık.



Hilo’da uçaktan iner inmez Scenic Road üzerinden araba turumuza başladık. Yemek molamızı What’s Shakin’ restoranda verip yola devam ettik.



Akaka Falls

Akaka Şelalesi, Big Island’ın en ünlü şelalesi. Ancak bana sorarsanız şelale bahane, şelaleye giden yolu yürümekse şahane. 1 saatten az süren yürüyüş boyunca vahşi orkideler, bambu bahçeleri ve eğrelti otlarıyla dolu yemyeşil bir yağmur ormanından geçiyorsunuz.





Laupāhoehoe Beach Park

Hamakua sahil şeridindeki Laupāhoehoe Beach Park, lav kayalıklarının üzerinde dans eden okyanus dalgalarını izlemek için hoş bir yer. Burada mola vererek volkanik kayaları izledik.



Waipiʻo Valley Lookout

Hamakua Sahili’nde bulunan kutsal Waipio Vadisi, Kral I. Kamehameha’nın çocukluk eviymiş ve Hawaii’deki siyasi ve dini yaşam için önemli bir merkezmiş. “Krallar Vadisi” sadece Hawaii Adaları tarihi ve kültürü için önemli bir yer değil, aynı zamanda dramatik tropik güzelliğe de sahip bir yer. Burada Waimanu Valley ve Muliwai Trail boyunca yürüyebiliyorsunuz.



Puʻukoholā Heiau National Historic Site

Puʻukoholā Heiau National Historic Site, son büyük antik Hawaii tapınağının kalıntılarını ve diğer tarihi mekânları barındırıyor.



Mauna Kea Golf Course

Manua Kea güzel bir golf club ve otel. İşletme özel olsa da sahil halka açık.



Hapuna Beach

Güzel bir kumsalı olan Hapuna Beach’te gün batımı harika oluyor.



Kona Coast

The Big Island’ın batı kıyısı Kona Coast bölgesi olarak biliniyor. Kailua-Kona yerleşimi de bu bölgenin en canlı merkezi. Biz Kona Coast’ta toplam 3 gece konakladık. Courtyard Marriott’ta 1 gece kaldık. Otelin çok da etkileyici olmayan küçük bir plajı var. Outrigger Kona Resort and Spa’da da 2 gece kaldık. Otel volkanik kayalıkların üzerinde, plaja çıkışı yok. En önemli özelliği eşsiz gün batımları ve akşamları manta izleme imkânı olması. Burada geceleri ışık yakarak mantaları bölgeye çekiyorlar. Herkes ya otelden izliyor ya da mantalarla birlikte yüzüyor.



Biz bölgede kalırken bir gece Kona Inn restoranda deniz ürünleri yemeye gittik. Oldukça lezzetliydi.



Kealakekua Bay

Kealakekua Körfezi’nde şnorkelle dalış ve tekne turları yapılıyor. Burada Captain Cook anıtı ve antik bir tapınak var.



2 Step

Honaunau Bay (Two Step Beach / Pae’a), Kealakekua Körfezi’nin güneyinde bulunuyor. İnsanlar suya erişmek için doğal kaya basamaklarını kullandığından 2 Step yani İki Adım olarak tanımlanıyor.

Pu’uhonua O Hōnaunau National Historical Park

Pu’uhonua O Hōnaunau National Historical Park’ın yaşam tanrısı Lono tarafından korunduğuna inanılıyor.





Papakōlea Green Sand Beach

Yeşil renkli kumları olan Papakōlea Green Sand Beach’e araba yolu ile ulaşım yok denebilir. Plajın girişinden kalkan kamyonetlere binerek 45 dakikada plaja ulaşabilirsiniz.

Punalu’u Black Sand Beach

Oldukça ünlü olan Punalu’u Black Sand Beach’in kumları simsiyah renkli.

Hawaiʻi Volcanoes National Park

Burada 2 gece Holo Holo In’de konakladık. Hostel olarak geçiyor ama tuttuğumuz özel odanın içinde tuvalet/duş vardı. Oldukça rahat ettik.

Benim için Hawaii deyince en önemli aktivite volkan görmek olduğundan ve Kīlauea daha yeni patladığından bu bölgede olmaktan heyecan duydum. En güzel lava görüntüsünün akşam olduğunu öğrenince saat 22:00’de volkanı görmek üzere Hawaiʻi Volcanoes National Park’a gittik.

Parkta birçok gözlem noktası var ama volkan en iyi Devastation Trail sonunda görülüyor. Bunun için parka girdikten sonra hemen sola dönmeniz, yaklaşık 4 km gidip 2. Stop işaretinden sonra sağa dönerek park alanına aracınızı park etmeniz gerekiyor. Park alanı doluysa 2 km ötedeki diğer park alanına park ederek buraya yürüyerek dönmeniz lazım. Buradan işaretli yol üzerinden yaklaşık 2 km yürüyünce gözlem yerine varılıyor.

Bu yürüyüş zifiri karanlıkta olduğu için kafa lambası getirmek şart. Ayrıca bölgede hava da soğuk olduğundan kalın giyinmek gerekiyor. Ancak yürüyüş ürkütücü olduğu kadar da muhteşem. Öyle bir samanyolu var ki sanki yıldızlara dokunacak gibi oluyorsunuz. Biraz asfalt, biraz da toprak yoldan yürüdükten sonra gözlem noktasına ulaşıyorsunuz. Burada bir sürü insanın patlayan lavaları izlerkenki heyecanına eşlik ediyorsunuz. Tarifi yok, olağanüstü bir deneyim.



Hawaiʻi Volcanoes National Park – Aktiviteler

Lavayı havadan görmek için Paradise Helicopters ile helikopter turu almayı planladık ama turlar sanki bedava satılıyormuş gibi o kadar hızlı satılıyor ki yer bulamadık. Gerçi sonradan yakındaki yerleşim yerlerinin şikâyet ettiğini öğrendik ve helikopterlerin çok yüksekten uçtuğunu gördük. Böylece bu turu almadığımız için üzüntü duymaktan vazgeçtik.



Bölgede kahvaltı için tek yer var: Eagle’s Lighthouse Cafe. Kahvaltımızı hep burada ettik. Volcanoe House Cafe nefis bir yer. Kratere bakarak yemek yiyebiliyorsunuz. Ancak çok sıra var. Biz de 2 saat bekledik. Yemeğe oturduğumuzda hava kararmış, volkan manzarası da kalmamıştı.

Parkta yapılacak en güzel aktivite Crater Rim Drive boyunca arabayla geçmek. Bu yol üzerinde çok sayıda krater görüyor, dilerseniz patikalara saparak yürüyüş yapabiliyorsunuz. Manzara noktalarının en güzelleri arasında Kaluapele (Kīlauea caldera) ve Halemaʻumaʻu kraterini görebileceğiniz Kīlauea Overlook, 1959’da Kīlauea Iki’nin patlaması sonrası oluşan lavları görebileceğiniz Puʻupuaʻi Overlook veya Hawaii Aborjinlerinin kaya çizimlerini görebileceğiniz Puiu Loa Petroglyphs sayılabilir. Ayrıca yol boyunca nesli tükenmekte olan Hawaii kazı Branta sandvicensis (Nene) görüyorsunuz.











Kazumura Cave

Bir lav tüpü olan Kazumura Mağarası, 65,5 km uzunluğu ve 1.102 m derinliği ile dünyanın en uzun ve en derin lav tüpü kabul ediliyor.

Pāhoa

Puna bölgesinde bulunan ve The Big Island’ın hippi başkenti kabul edilen Pāhoa, oldukça sevimli bir yerleşim. Burada Pele’s Kitchen’da kahvaltı ettik.



Buradan ayrıldıktan sonra Government Beach Road üzerinden geçtik. Ağaçlardan gökyüzü görünmüyordu.



Kehena Black Sand Beach

Kehena Black Sand Beach simsiyah kumlarla kaplı bir plaj. Kayalıklardan aşağıya inmek biraz zor. Dileyenler burayı çıplaklar kampı olarak kullanabiliyor. Oldukça ilginç olan plajda dalgalarla oynamak çok keyifli. Gerçi dikkati de elden bırakmamak lazım, ben neredeyse boğuluyordum. Dalgalar öyle güçlü savurdu, altımdaki kum öyle bir girdap yaptı ki cankurtaran fark edip koşarak kurtarmasa dalgaların gücüyle kayalara çarpıp ölebilirdim bile. Ucuz kurtuldum.





Isaac Hale Beach Park

Pohoiki olarak da bilinen Isaac Hale Beach Park, lava kayalıkların üzerinden okyanus kıyısına kadar yürüyebileceğiniz enteresan bir yer. Burada Uncle’a Awa Club oldukça ünlü. 18:00’den sonra canlı müzik var.



Mauna Kea’s Summit

Mauna Kea Zirvesi, deniz seviyesinden 4.205 metre yüksekliği ile Hawaii eyaletinin en yüksek noktası. Ayrıca dünyanın da en yüksek volkan zirvesi. Zirvede bir gözlem evi var. Zirveye giden yürüyüş parkuru 10 km uzunluğunda. Deneyimli yürüyüşçüler için ortalama gidiş-dönüş yürüyüş süresi yaklaşık 8 saat sürüyor.



Hilo

The Big Island’ın merkezi olan Hilo, aktif bir yanardağ olan Mauna Loa ve hareketsiz bir yanardağ olan Mauna Kea olmak üzere iki kalkan volkanın tabanındaki Hilo Körfezi’ne bakıyor. Hilo’da Castle Hilo Hawaiian Hotel’de konakladık. Sabah odamızdan Mauna Kea manzarasıyla uyanmak paha biçilemez bir mutluluktu.



ALINTI
yeSa bunu beğendi.
________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 30 Aralık 2023, 21:49   #2
Standart

Off Allahım masal gibi ya bu ülkeleri gördükçe, Türkiyeden iyice kaçmak istiyorum

KinGStaR bunu beğendi.
 
Alt 30 Aralık 2023, 22:04   #3
Ada
BANLI ÜYE
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Hayali Bile Güzel.
İnşallah Kısmet Olurda Gideriz.

KinGStaR bunu beğendi.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:12.