IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Kitap Tanıtımları Kitap Tanıtımları

 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Mayıs 2023, 14:02   #1
Memories last forever.
Alisa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Dünya'da Yazılmış Olan İlk Kitap

Dünyadaki yazılan ilk kitap Kuzeybatı Çin ‘de bulunmuş ve M.S. 868 yılında yazılmıştır. Adı “Diamond Sutra” olan bu kitap, Diamond ingilizcede elmas anlamına gelmektedir. Sutra anlamı ise dini bilgi ve vaaz anlamı taşımaktadır.

Tarihte basılan bu ilk kitap, Buda ‘nın öğrettiği bilgileri içeriyordu ve bu bilgiler, Buda ‘nın ağzından, müritlerinden biri olan Subhuti ‘ye söylenen sözleri ve öğütleri içermektedir. Tamamı 7 sayfadan oluşan bu kitap, 6 sayfası metin, 1 sayfası ise Buda ve onun müritlerini gösteren bir tablo olarak oluşturulmuştur. Bu tabloda; erkek ve kadın müritler ve 2 adet de tombul kedi bulunmaktadır. Kitabın* ebatları 30×75 cm olmakla beraber, ağaçtan yapılmış bir kalıpla basılmıştır. Kitap 1900 yılında Taoist bir rahip tarafından Türkistan ‘ın Tunhuang yöresinde Bin Buda Mağaraları ‘nda bir duvar dibinde yığılı halde yanında 1300 adet el yazması ile beraber bIr halde bulunmuştur.

Kitabın* son kısmında “11 Mayıs 868?de, çok saygıdeğer ebeveynlerinin anılarını yad etmek için ücretsiz olarak dağıtılmak üzere Wang Chieh tarafından basılmıştır.” notu bırakılmıştır.

Kitaplar bilindiği üzere ortaçağda ortaya çıkmaya başlamıştır. Daha önceki yıllarda bilindiği gibi ilk kitaplar papirüs ve rulolarda yazılan yazılardan ibaretti. Eski Romalılar bunları cilt anlamına gelen “volumen” olarak isimlendirmişlerdir. 15. yy. ortalarında papirüs yerine parşömen ve buzağı derisinden hazırlanan vellum yerini almaya başladı. Günümüzdeki kitaplarla karşılaştırdığımızda, en yakın olarak ortaçağdaki kitaplar benzer nitelikler taşımaktadır.

Vellum kalın olması nedeniyle, her iki yüzüne de yazı yazılabiliyordu. 8 adet yaprak bir araya getirilmek sureti ile cilt oluşturuluyordu. Ortaçağ kitaplarının çoğunda İncil ile ilgili bilgiler veya dini bilgiler mevcuttu. Ardından tıbbi, hukuk dalında kitaplar yazılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu kitaplar Latince olarak yazılmıştır.

Günümüzde çeşitli türlerde kitaplar yazılmakta ve her yerde kolayca bulabileceğimiz şekilde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İlk kitaplar olarak kabul edilen papirüslerden günümüze, internet dünyasının günümüzde yaygınlaşması ile kitaplara olan ilgi azalmıştır ancak birçok kitap tutkunu, hiçbir şeyin kitapları alıp okumayla tadılan zevki ve hisleri yaşatamayacağını savunmaktadır.
________________

Sanalı bıraktım..
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:42.