IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Kitap Tanıtımları Kitap Tanıtımları

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By sessizce

 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Kasım 2023, 22:53   #1
Yazar
sessizce - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Post Anna Karenina - L. N. Tolstoy

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Rus ve dünya edebiyatının dev yazarı Lev Nikolayeviç Tolstoy, pek çok önemli eseri miras bıraktı. Savaş ve Barış, Diriliş, İlya İlyiç'in Ölümü, Hacı Murat ve tabii ki baş eseri diyebileceğimiz Anna Karenina romanı...

Tolstoy’un “Mürekkep hokkasının içine vücudundan etler bırakarak” yazdığını söylediği ölümsüz romanı Anna Karenina… Roman sanatına dair ders niteliğindeki işlenişi, içerdiği zenginlik, estetik değerinin yüksekliği ile güzelliğin simgesi Anna Karenina…

Doğa, toplum, insan tasvirleriyle Tolstoy’un dehasının incelikli bir örneği olan roman, gücünü, insanın temel sorularından alır: İnsan ne için yaşar? İyi, kitapta okunacak kadar yüzeyde mi, hisle bulunacak kadar derinde midir?

İkiyüzlü bir toplumda erdem nerededir? Sadakati belirleyen nedir? Mutlu olmak mümkün müdür? Aşk, ele geçirdiği varlığa göre mi biçim alır, yoksa aşkın o varlığı değiştiren bir gücü mü vardır?

Usta yazar bu romanı yazarken saatlerce odasına kapanır ve öyle yazardı. Öyle ki hizmetçisine zorunlu bir neden olmadıkça kendisini rahatsız etmemesini söylerdi. Hizmetçi de Tolstoy'un yemeğini kapıya bıraktıktan sonra kapıya bir defa vuru ve giderdi.

Sürekli böyle devam eden hizmetçi aradan birkaç gün geçtikten sonra yemeğin yenilmediğini görür. Bunun üzerine kapıya vurur ama içeriden en ufak bir ses dahi yoktur. Telaşlanan hizmetçi komşulara, yakın arkadaşlara haber verir ve hemen gelip yardım etmelerini isteyince gerçek ortaya çıkar.

Eve gelenler kapıyı açarlar ve büyük yazarı cenin pozisyonunda yerde yatarak ağladığını görünce büyük bir şaşkınlık yaşarlar. Neden böyle ağladığına anlam veremeyenler Tolstoy'a bunun sebebini sorunca ünlü yazarın ağzından şu sözler dökülür:

"Anna Karenina öldü."


Gerçek duygularla yazmak

Tolstoy'un yaşadığı bu durum bir yazarın gerçek duygularından ibarettir. Çünkü gerçek hislerle yazılan ve yazarın bizzat yaşayarak yazdığı Anna Karenina dünya edebiyatının tartışmasız baş eserlerinden biri olmaya her zaman adaydır. Anna Karenina, tüm dünyada roman denince ilk akla gelen iki-üç kitaptan biri.


Tolstoy’un eşsiz bir gözlem gücüyle Moskova ve Petersburg soylu yaşamına odaklandığı eser, 19. yüzyıl Rusya gerçekliği ve önemli toplumsal sentezlerle örülü.

Aynı zamanda aşka ve ilişkilere dair yazılmış belki de en başarılı roman olan Anna Karenina’da Tolstoy, zengin karakter ağıyla dönemin insan haritasını çıkarıyor.


Kitap hakkında görüşler...

“Dünya edebiyatının en büyük aşk hikâyelerinden biri.”

Vladimir Nabokov

“Yazılmış en iyi roman.”

William Faulkner

“Dünya edebiyatının en büyük romanlarından biri.”

Theodore Dreiser

"Savaş ve Barış dünyanın en büyük romanı; ve eğer üzerimize bombalar yağmazsa bu kış Anna Karenina’yı okuyacağım."

Virginia Woolf
palavra bunu beğendi.
________________

BEN GEÇMIŞIMI DÜRDÜM, BÜKTÜM, ÇÖPE ATTIM. ÇÖPÜ KARIŞTIRMAK KÖPEKLERİN İŞİDİR...
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:46.