IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Temmuz 2022, 08:07   #1
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Asit yağmurları

Saf suyun pH değeri 7’dir ancak yağmur suyunun pH değeri yaklaşık 5,6ʼdır. Bunun nedeni yağmur suyunun atmosfer ile etkileşmesidir. Havadaki pH dengesinin değişmesi asit yağmurlarına neden olur.

Asit Yağmurlarının Oluşumu
Asit yağmurları, otomobiller ve fabrikalardan kaynaklanan hava kirliliği sebebiyle gerçekleşir. Aşırı miktarda sülfür ve azotun birikmesi asidik yağışlara sebep olur. Bu yağışlar, doğaya ve çevreye ciddi zararlar verir.

Asit birikimi, fosil yakıtların tüketimi sonucunda doğaya kükürt dioksit ve azot oksit gazlarının salınmasından kaynaklanır. Bu gazlar atmosferde su, oksijen ve diğer gazlarla reaksiyona girerek sülfürik asit, amonyum nitrat ve nitrik asit oluştururlar. Bu asitler rüzgarlar geniş alanlara yayılır. Hatta başka kıtalara dahi taşınabilir. En nihayetinde asit yağmuru olarak yeryüzüne iner.

Asit yağmurları, Sanayi Devrimi sonrası bir çevresel sorun olarak ortaya çıkmıştır. Atmosferik kirliliğin sebep olduğu Asit Yağmurları ilk defa 1852’de İskoç kimyager Robert Angus Smith tarafından keşfedildi. Ancak 1970’lere kadar bu soruna yeterli ilgi gösterilmemiştir.

Asit Yağmurlarının Zararı
Asit yağmurları su kütleleri üzerinde belirgin hasarlar bırakır. Göllerde asit seviyesi arttıkça içinde yaşayan balık ve su hayvanlarının sayısı düşmeye başlar. Balıkların yumurtaları ve yavruları zarar görür. Ancak asidik suda daha iyi hayatta kalan karides ve salyangoz gibi deniz canlıları da vardır.

Su ekosistemleri hayatta kalmak için birbirlerine bağımlı birçok farklı bitki ve hayvan türünden oluştur. Bir türün yok olması onu besleyen ya da onunla beslenen diğer canlıları da olumsuz etkiler. Bu zincirleme reaksiyon İskandinavya’da pek çok gölde su yaşamını yitirmiştir.



Ormanlarda asit yağmurları toprağı ve ağaçları etkiler. Ağaçların yapraklarına zarar verir ve fotosentez sürecini sekteye uğratır. Ağaç kabukları da hasar görerek aşırı hava koşullarına karşı savunmasız kalır. Toprağa düşen asit besin maddelerini tahrip eder. Topraktaki mikroorganizmaların da öldürmüne neden olabilir.

Asit Yağmurları insan eliyle yapılan binalara da zarar verir. Bunun sebebi bazı malzemeleri aşındırma özelliğidir. Asit özellikle kireçtaşı binalarla temas ettiğinde minerallerle reaksiyona girerek parçalanmalarına neden olur. Aynı şekilde betonun bozulmasını da sebep olur. Arabaları, demiryolu raylarını, çelik köprüleri ve yer altındaki borular zarar görebilir.

________________






H u z u r . . .
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:09.