IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Mart 2022, 09:48   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Oksijen Nereden Geldi?

Bugun dunyamizin atmosferini yaklasIk %21’ini oksijen olusturuyor. Ancak tabii ki bu haliyle nefes alabildigimiz bu kombinasyonu alabilmesi icin Dunya’miz oldukca zaman ve caba harcadi. 4,6 milyar yil kadar once yeni dogmus olan ve yavas yavas sogumaya baslayan Dunya’mizin atmosferi, bugun volkanlardan puskuren metan, hidrojen sulfat ve karbondioksit gibi bir karisimdan cok da farkli degildi. Cok zorlu zamanlarda bunlar gezegenimizin tum damarlari bu maddelerle calkalanirken, Gunes Sistemi’miz deki basibos nispeten soguk goktaslarinin da bol bol saldirisina ugruyordu. Daha buyuk olanlar carptiginda ise soguyan yuzeyde tekrar yerel isinmalar gerceklesiyordu. Biriken herhangi bir siviyi da tekrar buharlastiriyor ve atmosferimizin sicak karmasadan kurtulmasini onluyordu bu carpismalar. Fakat bu goktaslari yanlarinda bazi hediyeler de getiriyordu. Amonyak biciminde yuklu miktarda azot mesela. Sorumuzun cevabini temel olusturacak bir yagmurdur oksijen nereden geldi?

Oksijen Nereden Geldi?Dunyada ilk organizmalarin ortaya cikmasi icin molekulleri bir arada tutan enerjinin organik maddeyi donusturulmesi gerekiyor. Tabii ilk baslarda belki de dunyamiz olustuktan yuz milyonlarca yil sonra gunesimiz belirli kimyasallardan enerji saglanabilecek mekanizmayi baslatmis olabilir. Bu bahsettigimiz teknik anlamda aslinda fotosentez. Ama bildigimiz anlamda oksijen solunumu saglayacak duzeyde degildi.

Tahminlere gore oksijen kaynagi olusturacak fotosentezin, en az 3 milyar yil once olustugu dusunuluyor. Bu biyolojik makine ilkel mikroplar icin bir tur destek mekanizmasi olusturarak, karbondioksit ile suyu birlestirerek yuklu bir enerjiyle birlikte ihtiyac duyduklari yapi taslarini olusturmalarini sagladilar. Tabii bu surecte yuzeye okyanuslarla kapli dunyamizin okyanuslarinda yasanan bu oksijen patlamalari yine de atmosferi bu hayati gaz ile doldurmaya yetmemisti. Bunun sebeplerinden biri olarak devam eden goktasi yagmurlari olarak goruluyor. Bu Yagmurlar atmosfere cikabilen Oksijen ile kolayca tepkimeye giren gazlari da getirdikleri icin mevcut oranin yukselmesini onlemis olabilir. Baska sebepler de olabilir ancak 2,4 milyar yil kadar once buyuk Oksidasyon Olayi olarak bildigimiz olay sayesinde oksijen sonunda galip gelmis ve atmosferimiz hic olmadigi kadar Oksijen ile dolmustu. Ama bu o zamanki oksijene Hic alisIk olmayan canlilar icin iyi bir haber degil.

Oksijen bildigimiz gibi cok reaktif bir element. Bugun bile biz oksijenin DNA miz gibi hassas organik molekullere verdigi hasari engelleyen ozel enzimler sayesinde yasayabiliyoruz. O nedenle bu oksijen patlamasi nedeniyle o donemde cok buyuk bir kitlesel yok olusun oldugunu tahmin ediyoruz. Bunu da suna dayandiriyor bilim insanlari, 2 milyar yillik minerallerde sIkismis izotoplari baktigimizda, oksijenin zehirledigi mikroplarin bedeninde, karbon hapsoldugu icin, oksijen konsantrasyonunda bir dusus goze carpiyor. Bundan 600000000 yil kadar once ise atmosferimizdeki molekuler Oksijen konsantrasyonu nihayet %21 seviyelerine ulasiyor ve bu donemde kompleks yasam formlarinin ortaya cikisi ile dogrudan ortusuyor. Oksijenin burada rolunun cok onemli oldugu dusunulse de dunya yuzeyini kaplayan buzullarin da erimesi ile salinan besinlerinde rolu yuksekte tabii. Zira onceki donemlerde Dunyada daha once ve sonra da gorulmemis inanilmaz bir Buz Devri yasanmisti. Hatta bu doneme kartopu dunya donemi de deniyor. Cunku yaklasIk 50000000 yil boyunca Dunyanin her bir noktasi buz ile kapliydi. Dev sira dag sistemleri dahil olmak uzere daha sonra erime basladiginda iste bu daglardaki besinlerde okyanuslara tasinacakti.Oksijen Nereden Geldi?

Bugun oksijen hidrokarbonlardan buyuk oranda enerji salinimi saglama acisindan cok onemli bir unsur. Yani Cok hucreli organizmalar icin haberler hala cok iyi. Gunes’imiz parlamaya devam ettikce, bitkiler yasadikca ve fotosentez devam ettikce, Uzun sure de boyle olacak gibi gorunuyor. Tabii sonsuza dek olmadigini da soylememiz gerekiyor. Onumuzdeki 1 milyar yil icinde gunes isinlari karbondioksiti parcalayacak kadar guclu olmaya baslayacak. Bu gaz olmadan da fotosentez durma noktasina gelecek ve atmosferdeki oksijen seviyesi de dunyamizin ilk donemlerindeki seviyelere tekrar dusecek. Biz ise bunun gormeden coktan En azindan bu gezegene veda etmis olacagiz.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:19.