IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Temmuz 2022, 17:27   #1
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kalp yetmezliği nedir?

Kalp; vücutta kan dolaşımını sağlayan hayati bir organdır. Vücuttan kalbe dönen oksijenden fakir kan, kalbin sağ karıncığı tarafından akciğerlere yollanır. Akciğerlerde oksijenlenen kan, kalbin sol karıncığına döner ve buradan da tüm vücuda pompalanır.

Kalbin sağ, sol ya da her iki karıncığının görevini yapamadığı yapı veya fonksiyonlardaki bozulmalar nedeniyle kalp yetersizliği ortaya çıkar. Bu bozukluk zamanla ilerler ve kalbin kanı pompalama kuvveti daha da azalır.

Kalp, zamanla bozuklukların ilerlemesi nedeniyle kalp kasları kuvvetini kaybederek, kanı pompalayamaz hale gelir. Bunun sonucunda ise kalp vücudun en uç noktalarına kadar yeterli temiz kanı pompalayamaz ve oksijen ulaştıramaz. Bu aşamada ise diğer organ ve dokularda sorunlar ortaya çıkmaya başlar.

Klinik olarak kalp yetmezliği, kalpteki yapısal veya işlevsel bozukluktan kaynaklanan, hastalarda tipik belirti (nefes darlığı, ayak bileğinde şişme ve halsizlik gibi) ve bulguların görüldüğü klinik bir sendromdur.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada son 10 yılda en sık ölüm nedeni kalp ve damar hastalıklarıdır. Türk Kardiyoloji Derneği tarafından yürütülen ve bir sıklık (prevalans) çalışması olan HAPPY çalışmasının sonuçları,

Türkiye’de 35 yaş üzeri erişkin popülasyonunda aşikar KY prevalansının %2.9 olduğunu göstermiştir. Bu rakam, daha genç bir nüfusa sahip olmamıza karşın, Batı toplumlarından yüksektir.
Ülkemizde ortalama KY yaşı 60 yaş olup, Batı toplumlarına göre neredeyse 10 yıl daha erken KY ile karşılaştığımız söylenebilir.
Henüz belirtileri ortaya çıkmamış (asemptomatik sol ventrikül disfonksiyonu bulunan) KY olgu sıklığımız ise %4.8’dir. Bu da KY gelişme potansiyeli yüksek önemli bir nüfusa sahip olduğumuzu göstermektedir.
Bugün için Avrupa ülkelerinde 15 milyon, Amerika Birleşik Devletleri’nde 6 milyon, ülkemizde ise 2 milyon kalp yetersizliği hastası bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu rakamın önümüzdeki 10 yıl içinde en azından 2-3 kat artacağı öngörülmektedir.

Hipertansiyon, şeker hastalığı, obezite, kalp damar hastalığı, kronik akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kalp kapak hastalığı, kalp ritim bozuklukları, kalp kası hastalığı veya doğumsal kalp hastalığı KY’ne zemin hazırlayan durumlardır. Dolayısıyla bu olgular KY için risk altında olan, bir başka deyişle KY’ne aday olgulardır. Bu hastalıkların zamanında tespiti ve tedavisi KY’ne gidişi önler veya yavaşlatır. Bu nedenle KY ortaya çıkmadan önceki dönemlerde yapılacak girişimler ile KY önlenebilir bir hastalıktır.


(Alıntıdır)
________________






H u z u r . . .
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:05.