IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Aralık 2021, 11:57   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kalp Sorunlari Riskini Azaltmak Icin En Iyi Uyku Zamani Belirlendi!

Kalp sagligi acisindan uykunun onemi yillar oncesinden kesfedilse de, arastirmacilar hala bu konudaki ayrintilari arastirmaya devam etmektedirler. Cunku kardivaskuler hastaliklar tum dunyada olum nedenleri arasinda ilk siralarda yer alir. Her ne kadar kisinin diger yasam aliskanliklari, yasi, genel saglik durumu, aile hastalik oykusu ve cografi faktorlerinde kardiyovaskuler hastaliklar uzerinde hatiri sayilir bir rolu olsa da, uyku da kayda deger bir faktor gibi gorunmektedir. Yapilan yeni bir calisma, uykuya dalmak icin 24 saatlik vucut saati icinde en uygun zamanlama hakkinda bilgiler elde edilmistir.
Kalp Sorunlari Riskini Azaltmak Icin En Iyi Uyku Zamani Belirlendi!Tabii ki, kaliteli uyku uyuma, en dogru uyku saatinde uykuya gitme ve dogru zamanlama konusu her zaman kisinin kontrolunde degildir. Bu nedenle, uyku sorunlari yasayan kisiler, konusunda uzman olan bir profesyonelden tavsiye almali ve uyku konusunda kendileri icin ise yarayan taktiklerden ne gerekiyorsa ona odaklanmalidir. Cunku belirli bir yatma saatini dikte etmek bazilari icin verimsiz sonuclar verebilir. Ancak pek cok kisi icin, saat 22-23 arasinda uykuya dalmak saglikli bir kardiyovaskuler sistem icin en dogru nokta oldugunu bilmek acisindan yardimci olabilir.
Exeter Universitesi’nden psIkolog David Plans , vucudun sirkadiyen ritim adi verilen ve fiziksel ve zihinsel isleyisi duzenlemeye yardimci olan 24 saatlik bir ic saati oldugu belirtmektedir. Her ne kadar yapilan calisma da nedensellik sonucu cikarilamasa da, sonuclar erken veya gec yatma saatlerinin vucut saatini bozma olasiliginin daha yuksek olabilecegini ve kardiyovaskuler saglik icin olumsuz sonuclar dogurabilecegini gostermektedir.
Dijital saglik sirketi Huma Therapeutics AI’dan arastirmaci Shahram Nikbakhtian tarafindan yonetilen bir arastirma ekibi, BirlesIk Krallik Biobank calismasinda 88.026 katilimcinin bilege takilan ivmeolcer verilerini analiz ederek, yedi gunluk bir sure boyunca uyku zamanlamasini daha sonraki saglik sonuclariyla karsilastirabilmislerdir. Elde edilen verilere gore yaklasIk alti yillik katilimci takibi sirasinda 3.172 kardiyovaskuler hastalik vakasini belirlenmistir.Kalp Sorunlari Riskini Azaltmak Icin En Iyi Uyku Zamani Belirlendi!
Calisma ekibi, gece yarisindan sonra veya aksam 10’dan once uykuya dalmanin, 22-23 saatleri arasinda uykuya dalmaya kiyasla kardiyovaskuler hastalik riskinde yaklasIk yuzde 25’lik bir artisla iliskili oldugunu belirlemislerdir. Saat 23-24 arasinda uyuyanlarda bu risk artisi yuzde 12’ye dusmustur.
Plans’a gore en riskli zaman gece yarisindan sonra uyuyanlar icindir. Cunku potansiyel olarak vucut saatini sifirlayan sabah isigini gorme olasiligi azalmaktadir. Yas, cinsiyet, uyku suresi, erkenci veya gece kusu olmak, sigara icme durumu, kilo, diyabet, kan basinci, kolesterol duzeyi ve sosyoekonomik durum dikkate alindiginda bu egilim devam etmektedir. Ayni zamanda kadinlar icin daha belirgindir, ancak arastirmacilar neden oldugundan henuz emin degillerdir.Kalp Sorunlari Riskini Azaltmak Icin En Iyi Uyku Zamani Belirlendi!
Plans’a gore bu sirkadiyen ritminin bozulmasina bagli olarak endokrin sistem cevap vermektedir ve bu tepki kisiden kisiye degisebilmektedir. Ayrica bu cinsel iliski performansini da degistirebilir bir durumdur. Bunun yaninda, kadinlarda kardiyovaskuler riskinin menopoz sonrasi donemde artis gosterdigi dusunulurse, arastirmaya katilanlarin yaslarinin daha buyuk olmasi da kafa karistiran bir faktor haline gelebilir. Bu, kadinlar ve erkekler arasindaki iliskinin performansinda bir fark olmayabilecegi anlamina gelmektedir.
Bu tur bir calisma, uyku zamanlamasinin kendisinin kalp hastaligina katkida bulunup bulunmadigini belirleyemez. Cunku bu soruna neden olan, alkol kullanimi veya stresin insanlari uyanik tutarak gec saatlere kadar uyanik kalmasi ile baglantili diger davranislarda bir faktor olabilir. Yapilan calisma ayni zamanda yas, sosyoekonomik ve etnik kokenle (agirlikli olarak 43 ila 79 yas arasindaki daha zengin beyaz insanlar) sinirlidir bir calismadir ve bu nedenle diger demografiler icin gecerli olmayabilir.
Bununla birlikte, biyometrik verilerin kullanilmasi, anket verilerine dayanan calismalarda bulunabilecek olasi hatirlama yanliliklarini ortadan kaldirir. Dahasi, sonuclar, yatma saatleri geciken kisilerde kardiyovaskuler problem riskinin arttigini gosteren onceki arastirmalarla ve vucut saatinin fizyolojisi hakkinda anlasilan faktorler ile uyumludur. Bu demek oluyor ki genel saglik icin vucudun yeni gune duzenli bir sekilde baslatmaya ihtiyac duydugudur. Plans The Guardian’a verdigi demecte, kisinin yasam tarzi davranislarinin ve sirkadiyen saatinin yanlis hizalanmasi iltihabi artirir ve her ikisi de kardiyovaskuler hastalik riskini artirabilen glikoz regulasyonunu bozabilir.
Kalp ve kan damarlarinin hastaliklari tum Dunya da olum nedenleri arasinda birinci siradadir. Bu yuzden uyku saatinin kardivaskuler hastaliklar uzerindeki rolu daha derin bir sekilde arastirmaya deger bir konudur. Eger yapilan bu calisma baska yapilacak arastirma verileri ile dogrulanirsa uyku zamanlamasi ve temel uyku hijyeni kalp hastaligi riskini dusurmek icin dusuk maliyetli halk sagligi hedefi olabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:41.