IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Mayıs 2023, 15:48   #1
Ada
BANLI ÜYE
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kandaki Hormon Düzeyleri Bize Ne Söylüyor?

Kandaki Hormon Düzeyleri Bize Ne Söylüyor?

AMH (Antimüllerien Hormon)
Adet döngüsünün herhangi bir günü yapılabilen AMH hormon testi, yumurtalık kapasitesini diğer testlere oranla çok daha iyi belirlemektedir. Son dönemlerde uygulanmaya başlayan bu testte değer 1ng/ml altında ise yumurtalık rezervinin düşük olduğu söylenebilir.

FSH
Bayanlarda yeni yumurta üretimi olmadığından, doğumdan itibaren yumurta rezervleri azalmaktadır. FSH hormonu yumurta hücresinin büyümesini ve gelişmesini sağlar. Genellikle adet döneminin ilk 5 günü içerisinde yapılan FSH ölçümü, yumurtalık rezervleri hakkında dolaylı yoldan da olsa bilgi verebilmektedir. Değerleri 12 mIU/ml üzerinde olduğu zaman yumurtalık rezervinde bir problem ya da kötü yumurtalık cevabı şeklinde yorumlanabilir.

LH
Adet döneminin ortasında yükselişe geçerek yumurtlamayı sağlayan LH hormonu, aynı zamanda yumurtayı çatlatan esas hormondur. Oranı (FSH/LH) adet döneminin başlangıcında normalde 1’den büyüktür.

LH/FSH oranının 2,5’ten büyük olması polikistik over sendromu şüphesi uyandırabilmektedir. Polikistik over sendromu adı verilen metabolik hastalıkta LH hormonunda artış görülür, ve yumurtalıklar dışarıdan ilaçla uyarıldığında aşırı cevap verebilir.

Prolaktin
Süt salınımında da rol alan bir hormon olan Prolaktin hormonunun yüksek olması gebeliği engellemektedir. Bazen sebebi bilinmediği halde yüksek olabilen hormon, tiroid bezlerinin az çalıştığı durumlarda da yüksek olabilir.

Testosteron
Erkeklik hormonu olan testosteron, polikistik over sendromu olan bayanlarda, tüylenme ve adet düzensizliği olan kişilerde yüksek görünebilir. Özellikle adet düzensizliği ya da aşırı tüylenmesi olan bayanlarda testosteron ölçümü yapılması tavsiye edilmektedir.

DHEAS
Böbrek üstü bezlerinden salgılanan erkeklik hormonu olan DHEAS, özellikle tüylenme artışı sorunu olan bayanlarda ve böbrek üstü bezlerinde sorun olduğunda artabilmektedir.

Alıntı
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:11.