IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Mayıs 2023, 15:17   #1
Ada
BANLI ÜYE
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Hormon Testi Nasıl Yapılır?



Her bir hormon testi için, ölçüm yöntemi ve şekli farklılık gösterse de genel olarak hormon testleri ayrı bir tüpte alınan kan örneğinden çalışılır. Hastalık tanısı için hormon kan düzeylerinin yeterli olduğu hormon türlerinde, kandaki hormon seviyesinin tespit edilmesi yeterlidir.

Bununla birlikte, bazı hormonların ve bu hormonlarla alakalı organların fonksiyonlarının değerlendirilebilmesi için, kan düzeyleri yerine metabolizmaları sonucu oluşan maddelerin düzeyleri kandan veya diğer vücut sıvılarından bakılması gerekebilir. Örnek olarak, böbrek üstü bezine ait kortizol hormonunun doğru tayini için 24 saatlik biriktirilen idrar örneğinin kullanılması veya adrenalin düzeyi için metanefrin düzeyine bakılması gösterilebilir.

Bunların yanında, hormonların kandaki düzeyleri çeşitli koşullarda farklılık gösterebilir. Kişinin yaşı, cinsiyeti, günlük aktivitesi, ek hastalıkları, beslenme alışkanlığı, sigara kullanımı, alkol tüketimi ve tahlilin yapıldığı zaman dilimi gibi çok farklı parametreler hormon düzeylerini etkileyebildiğinden; hastalıkların değerlendirmesi için yürütülen hormon testlerinin doğru zamanda yapılması oldukça önemlidir.

Buna örnek olarak, kadın eşey hormonlarının adet döngüsüne göre değişkenlik göstermesi, insülin gibi kan şekerini düzenleyen hormonların beslenme alışkanlığından etkilenmesi veya kortizol gibi zamana göre üretimi değişen hormonların bakıldığı zaman aralığının ölçümü değiştirmesi sayılabilir.


Alıntı
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:41.