IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By YiLDiZ

 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Ağustos 2022, 11:27   #1
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yumurtalık Kisti (Over Kisti) Nedir?

Yumurtalık Kisti (Over Kisti) Nedir?
Yumurtalık kistleri, yumurtalığın içinde görülen içi sıvı ile dolu kese veya keseciklerdir. Normalde her adet döneminde overler içinde yumurta hücresini taşıyan ve boyutları 3 cm'ye ulaşabilen folikül adı verilen kist oluşur. Sonra bu kist çatlar ve yumurta açığa çıkar. Gençlerde yumurtlama sorunu olan kızlarda çatlayamayan normal ya da fizyolojik folikül kistleri her ay büyüyerek 5-10 cm ye ulaşabildikleri gibi polikistik over diye adlandırdığımız küçük 0.5-1 cm boyutlarında dizi halinde çok sayıda görülebiliyor. Bu fonksiyonel olan kistlerin dışında iyi veya kötü huylu yumurtalık kistleri de her yaş grubunda görülebilmektedir.

Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalık kistleri çoğunlukla vücutta bir belirti vermeyip, muayene sırasında tesadüfen saptanır. Ancak en sık görülen belirtileri; adet düzensizliği, karında şişkinlik, karın ağrısı, sindirim sistemi bozuklukları, idrar yolu şikâyetleridir. Fakat çok fazla büyümeyen yumurtalık kisti ağrı veya karında şişme gibi belirtiler vermez. Karın ağrısı hissediliyorsa bu, kitlenin iltihaplı olabileceğini gösterir. Yine kistin kendi etrafında yumurtalık dokusu ile dönmesi yani torsiyon durumu akut ve ağrılı bir duruma sebep olabilmektedir.

Yumurtalık Kisti Çeşitleri Nelerdir?
En sık görülen fonksiyonel yumurtalık kistleri dışında kistler iyi veya kötü huylu tümöral kistler şeklinde olabilirler. Ayrıca enfeksiyon sonucunda apse şeklini almış kistler görülebilir ki bu duruma genellikle ağrı ve yüksek ateş eşlik eder.

Yumurtalık Kisti Nasıl Teşhis Edilir?
Teşhis, muayene ve ultrasonografi ile konulmaktadır. Ayırcı tanı için tomografi, manyetik rezonans gibi ileri görüntüleme yöntemleri ve natürünü belirlemeye yönelik olarak da bazı kan testleri yapılabilir.

Yumurtalık Kisti Olan Çocuk Sahibi Olabilir mi?
Yumurtalık kistleri genelde çocuk sahibi olmaya bir engel teşkil etmezken enfeksiyon, apse ya da endometriozis ile endometrioma varlığında meydana gelen yapışıklıklar ile tüplerdeki hasarlara bağlı çocuk sahibi olma konusunda zorluklar yaşanabilmektedir. Yine ameliyat edilmesi gereken durumlar sonucu yumurtalık rezervinde azalma görülebilmekte ve çocuk sahibi olmada güçlükler ortaya çıkabilmektedir.

Yumurtalık Kisti Tedavisi
Fonksiyonel olan kistler 3-6 ay arasında takip edilirler ve kendiliğinden kaybolurlar. Tümöral bir durumdan şüphelenilmesi halinde cerrahi olarak çıkarılmaları ve patolojik olarak incelenmeleri gerekmektedir. Çikolata kisti olarak da bilinen rahim içi dokunun yumurtalıklarda görülmesi sonucu gelişen ve içi eski kan ile dolu olduğu için de çikolata kisti adı verilen endometriomaların tedavisinde ise hormonal yöntemler kullanılabilmektedir.

(Alıntıdır)
SosiN bunu beğendi.
________________






H u z u r . . .
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:39.