IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Ağustos 2022, 11:27   #1
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Miyom Nedir?

Miyom Nedir?
Miyomlar, rahimde (uterus) yer kaplayan ve rahim düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümöral yapılardır. Üreme çağındaki kadınların % 20-25`inde görülür. 40 yaş üstündeki kadınlarda belirti vermeyen miyomlar % 45-50 oranında görülür. Miyomlar çapları 2-3 mm`den 25-30 cm`ye kadar olacak şekilde değişik büyüklükte olabilirler. Tek bir tümör halinde olabildiği gibi çok sayıda da olabilirler. Miyomların kötü huylu yani kanser olma ihtimali çok düşük, on binde bir-iki civarındadır. Ancak, çok hızlı büyüme gösteren miyomlarda bu ihtimali göz önünde bulundurmak gerekir.

Miyomların gerçek sebebi tam bilinmemektedir. Yumurtalıkların çalışması ile aratan östrojen hormonu miyomların büyümesini kolaylaştırmaktadır. Dolayısıyla, gebelikte, adet gören hanımlarda miyom büyüyebilirken, adetten kesilmiş menopoza girmiş hanımlarda ise küçülme eğilimi göstermektedir.

Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyomlar çoğu kez belirti vermedikleri için başka bir şikayetle yapılan jinekolojik muayene sırasında ya da hamilelik nedeni ile yapılan ultrasonlarda rastlantı sonucu tespit edilirler. Ancak eğer miyomların büyümesi gibi bir durum söz konusu ise; adet kanamalarının artması, adet arası dönemde ara kanamalar olması, sık idrara çıkma, karında büyüme ya da şişlik hissedilmesi, kanamalardaki artışa bağlı olarak kansızlıkla ilgili bulgulara rastlanması gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Miyomlarda ağrı genellikle dejenerasyonlara (yapısının bozulmasına) bağlı ortaya çıkar. Yavaş yavaş artan kasık ağrısı olabileceği gibi akut bir ağrı olarak ortaya çıkabilir. Bazen de hastalar kramp tarzında ağrıdan yakınabilirler. Bel ve kasık ağrısı ve de kasıklarda dolgunluk hissi miyomlarla birlikte rastlanan belirtilerdir.

Miyom Tedavi Süreci Nasıl İşler?
Miyomun ilaçla tedavisi mümkün değildir. Ancak bazı ilaçlarla hastanın şikâyetleri giderilebilir ve bir süre için miyomun büyümesi engellenebilir. Miyomun asıl tedavisi cerrahidir. Eğer hasta artık çocuk doğurmak istemiyorsa en kesin tedavi histerektomi yani rahmin alınmasıdır. Eğer hasta çocuk doğurmak istiyorsa sadece miyom çıkarılır. Ameliyat kapalı veya açık yöntemle yapılabilmektedir. Ayrıca miyomu submüköz denilen tamamen rahim iç zarında yerleşmiş durumda ise histeroskopi denilen yine kameralı yöntemle alttan yani vajinal yoldan alınması da mümkün olabilir.

Miyom Hamilelikte Ne Gibi Sorunlar Yaratabilir?
Miyomların çoğu gebelikte herhangi bir sorun yaratmaz. Ancak yerleşim yerine göre rahim iç zarına yerleşmiş olanlar tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açabilmektedirler. Miyomların üçte biri gebelik sırasında büyüyebilmektedir ve bu büyüme hastada şiddetli ağrıya neden olabilmektedir. Ayrıca miyomlar bebeğin pozisyon anomalisine, erken doğum ya da erken su gelmesine, plasentanın (bebeğin eşinin) yerleşme anomalisine veya erken ayrılmasına da neden olabilmektedirler. Büyük miyomu olan ya da miyomun yerleşimi doğum kanalını kapatan gebelerde sezaryen yapılması gerekir. Doğum sonrası kanama artışı da yine olası riskler arasındadır.

(alıntıdır)
________________






H u z u r . . .
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:17.