IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Eylül 2021, 01:42   #1
Kayıtlı Üye
VelevKi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Miyom Embolizasyonu Nedir?


Miyom Embolizasyonu Nedir?
Miyom Nedir?


Miyom, kadınlarda sıkça karşılaşılan iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Genellikle 30-40 yaş arasındaki kadınların yaklaşık %25-%50’sinde görülür. En önemli risk faktörleri; hiç doğum yapmamış olmak, genetik faktörler, obezite ve siyah ırktır. En sık görülen dönem; östrojen üretiminin yeterli olmadığı, yumurtlamanın artık bozulduğu; menopoz öncesi 40’lı yaşlardır.

Menopozdan sonra miyomlardaki büyüme durur ve var olan miyomların boyutları küçülür. Pek çok miyom bir şikayete yol açmazken, bazı miyomlar adetin fazla olmasına, sık idrar ihtiyacına ve kasık ağrısına nede nolabilir. Miyomlar, regl süresinin uzamasına ve yoğunluğun artmasına sebep olduğu için kansızlık da beraberinde gelebilir. Bütün bunlara bağlı olarak halsizlik, yorulma ve sık bir şekilde uykuya dalma gibi sorunlar yaşanabilir.

Miyom tanısı nasıl konur?

Ultrasonografi: Miyomda temel görüntüleme ultrasonografidir. Bu yöntem ses dalgaları ile çalışma esasına dayanan ve herhangi bir zararı bulunmayan görüntüleme yöntemidir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI): Miyomların yerleşim ve yaygınlıklarının saptanması konusunda en güvenilir yöntem manyetik rezonans (MRI) görüntülemedir. Bu yöntemin uygulanacağı hafta, daha öncesinde muhakkak ultrasonografi ile incelenmiş olur. Ön arka, yan ve yukarıdan aşağıda olmak üzere 3 düzlemde görüntünün alındığı MRI; miyomları saptamaya ve endometrium ile submukozal miyom ilişkini net olarak gösterir.

Ameliyatsız miyom tedavisi, miyom embolizasyonu

Miyom embolizasyonu; histererektomi ve miyomektomi yöntemleri ile kıyaslandığında; kısa yatış süresi ve çabuk iyileşme gibi avantajlarıyla ön plandadır. Miyoma giden kan akışının ve besinin kesilmesi amacıyla uygulanan bu operasyonda bening tümörleri açlığa mahkum edilir. Böylelikle miyomlar hem küçülür, hem de hasta şikayetleri önemli ölçüde azalır.

En önemli avantajı; lokal anestezi eşliğinde anjiografi tekniğiyle yapılmasıdır. Herhangi bir kesinin olmaması ve yatış süresinin uzun olmaması ise önemli diğer avantajlarıdır. Doğru hastalara uygulandığı zaman başarılı sonuçlar veren miyom embolizasyonu; Girişimsel Radyoloji ile Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Alıntıdır.
________________

B
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:38.