IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


İnternet Dünyasından Son Haberler Güncel İnternet Dünyasından Haberler.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 27 Şubat 2024, 11:06   #1
Memories last forever.
Alisa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Midyeler arasında yayılan nadir kanser türünün kritik noktaları belirlendi

Bilim insanları, bu kanserlerin yeni hassas popülasyonlara ve türlere bulaşmasından insan müdahalesinin sorumlu olabileceğinden şüpheleniyor



Yeni bir araştırmada limanların, midyeleri etkileyen ve türün bireyleri arasında parazit gibi aktarılan nadir bir bulaşıcı kanser türünün küresel yayılımı için kritik noktalar olduğu bildirildi.

Kanser çoğu zaman, organizmalarda kontrolsüz hücre büyümesine yol açan DNA'daki mutasyonlardan kaynaklanır ve genellikle bir organizmadan diğerine bulaşmaz.

Ancak araştırmacılar bazı hayvanlarda nadir görülen bulaşıcı kanser türleri buldu. Bunlar arasında Tazmanya canavarlarında görülen yüz tümörleri, köpeklerde bazı kanser türleri; midye, istiridye ve kum midyesi gibi çift kabuklu yumuşakça türlerinde lösemi benzeri enfeksiyonlar yer alıyor.

Bilim insanları, bu bulaşıcı kanserlerin daha fazla yeni türe yayılabileceğini ve ekoloji için potansiyel bir tehdit oluşturabileceğini söylüyor.

Bu kanser türleri genellikle aynı türün bireyleri arasında yayılsa da önceki çalışmalarda bu enfeksiyonların çift kabuklu yumuşakçalar arasında yayıldığı birkaç vaka da belgelenmişti.


Bilim insanları, bu kanserlerin yeni hassas popülasyonlara ve türlere bulaşmasından insan müdahalesinin sorumlu olabileceğinden şüpheleniyor.

MtrBTN2 adı verilen bu tür bulaşıcı bir kanser türünün, özellikle aynı deniz yatağında, limanlarda ve deniz taşımacılığı araçlarının gövdesinde yaşayan midyeleri etkilediği biliniyor.

Bu kanser türünün küresel dağılımına ilişkin en olası açıklamanın, deniz trafiği olduğu düşünülüyordu.

Araştırmacılar, Fransa'nın Güney Brittany ve Vendée kıyıları boyunca 76 midye popülasyonunu inceledikten sonra limanlarda bulaşıcı kanserin çok daha fazla görüldüğünü tespit etti.

Bilim insanları, "Sonuçlarımız, limanlarda MtrBTN2'nin daha yüksek seviyede yaygınlığa sahip olduğunu ve bir feribot iskelesinde yoğun noktalar gözlemlendiğini gösterdi" diye yazdı.

Araştırmacılar hastalığın limanlarda daha fazla yayılmasının arkasında midyelerin gemi gövdelerine yapışmasıyla oluşan biyolojik kirlenmenin olabileceğinden şüpheleniyor.

Bilim insanları, limanların MtrBTN2'nin bulaşması için "yüksek midye yoğunluğu, kapalı korunaklı kıyılar veya stabilize sıcaklık" gibi elverişli koşullar da sağlayabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar, "Sonuçlarımız, limanların epidemiyolojik araştırmalar merkezi hizmeti verebileceğini ve deniz yollarının MtrBTN2 yayılımı için yapay geçitler sağladığını gösteriyor" diye ekledi.

Bulgular, hastalığın yayılmasını engellemek ve kıyı ekosistemlerini korumak için biyolojik kirlenmeyi azaltmaya yönelik daha iyi politikalara duyulan ihtiyacın altını çizdi.


independent
________________

Sanalı bıraktım..
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:20.