IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Temmuz 2022, 16:05   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yaban Domuzundan Korunma ve Kurtulmanın Yolları

Yaban domuzları aç olduklarında ve yiyecek bulmakta zorlandıklarında insanların yaşadığı yerlere yaklaşırlar. Amaçları karınlarını doyurmaktır aslında. Bu çok doğal bir durum gibi görünse de insanlar için bazen tehlike oluşturabilirler. Peki olası bir tehlikeye karşı nasıl önlem almalı? Yaban domuzlarından nasıl korunmalı?

Yaban domuzlarına ilk orman yolunda arabayla giderken rastladık. Yolda karşıdan karşıya geçerek gözden kayboldular. Yanlarında yavruları da vardı. Birkaç yetişkin ve yavru domuzlar. Acaba evimizin yakınlarına da gelirler mi diye düşündüm. Çünkü bahçeli bir evde oturuyoruz. Ve evin hemen karşısı maki tarzı sık çalılarla kaplı geniş bir alan.

Birkaç hafta sonra gece yarısı saat 1-2 sularında bahçede otururken bir homurdanma ile irkildik. Kalkıp baktığımızda 3 yetişkin ve 3 yavrudan oluşan bir yaban domuzu sürüsü karşıdaki palmiye ağacının yere sarkan turuncu zeytin büyüklüğündeki meyvelerini yiyorlar. Sokak lambasının aydınlattığı bu alandaki görüntü oldukça ilginç geldi. Ve bir süre seyrettik. Evde beslediğimiz kedimizi kontrol etme ihtiyacı duyduk hemen. Neyse ki ev içerisindeydi. İnsan alışkın olmadığı bu manzara karşısında tedirgin oluyor tabii ki.

Yaşadığımız yer kırsal bir alan olduğu için tilki, baykuş ve domuza rastlamamız olası haliyle. Ancak yeni taşındığımız bu yerde bizim için yeni tecrübeler unlar ne de olsa. Bulunduğumuz yer bir site içi. Ve sitenin köpekleri de var. Geceleri çok sık havladıklarına pek şahit oluyoruz. Sebebi bekçinin de söylediği gibi yaban domuzları.

Bu konuda araştırarak edindiğim bilgileri bu yazım içerisinde toparlamaya karar verdim. Ve sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yaban Domuzu İle Karşılaşınca Yapılacaklar
Yaban domuzları ile karşılaştığınızda sakin olmaya çalışın. Yanlarında yavruları varken sakın yaklaşmayın. Ani hareketlerle yaban domuzlarını tedirgin etmeyin. Orada olmalarının sebebi çoğunlukla yemek ihtiyacındandır. Bırakın yesinler ve hemen ardından gideceklerdir zaten.

Eğer tek bir yaban domuzuna rastladıysanız erkektir. Çünkü erkekler tek ve dişiler ise sürü halinde dolaşıyorlar. Bir sürüde birkaç yetişkin dişi, birkaç genç, ve birkaç tane de yavru yaban domuzu bulunabiliyor. Dişiler yanlarında yavruları olduğu için agresif ve tehlike hissettiklerinde saldırgan olabilirler. Erkekler ise özellikle çiftleşme dönemlerinde saldırgan olabiliyorlar. Keskin dişleri ve huniye benzeyen burunlarıyla vurdukları sert darbeleri ile ciddi yaralanmalara sebebiyet verebiliyorlar.

Yaban Domuzlarından Nasıl Korunuruz?
Yaban domuzları aç olduklarında ve yiyecek bulmakta zorlandıklarında insanların yaşadığı yerlere yaklaşıyorlar. Çok keskin bir koku alma duyuları var ve yiyecek bulmak amacıyla çöpleri karıştırıyorlar. Hem etobur hem de otobur olan yaban domuzları karpuz kabuğu, ceviz, fındık veya çürümüş beklemiş et, yemek artıklarının kokusuna geliyorlar. Evinizin yakınında çöp konteynırı var ise kapalı olmasına dikkat edin. Ve yakın yerlerde çöp birikintileri olmamasına dikkat edin.

Domuz kaçırmadaki en etkili yöntem buradaki DOMUZ KOVUCULAR. Hem doğa dostu hem de yaydığı frekanslar ile diğer canlılara zarar vermeden sizi çözüme ulaştırıyor. Domuzlar üzerinde ne kadar etkili olur birşey söylemek zor ancak deneyerek anlaşılır…

Bazı yörelerde yaban domuzlarını yerleşim bölgelerinde uzaklaştırmak için uzaktaki veya tepelerdeki ormanlara belediyeler tarafından yiyecek götürülüp bırakılır. Bu şekilde kendi doğal ortamında yemek bulabilen yaban domuzları yerleşim alanlarına gelme ihtiyacı duymaz.
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:54.