IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Mayıs 2022, 08:44   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Goniurellia Tridens Nasil Bir Meyve Sinegidir?

Bocek kralligindaki tum goz kamastirici guzelliklerden cok azi mutevazi meyve sinegine inceligi veya cekiciligi icin bakabilir.Goniurellia Tridens Nasil Bir Meyve Sinegidir?

Ancak Goniurellia tridens’in seffaf kanatlarinin daha yakindan incelenmesi, bir evrimsel sanat eseri ortaya cikarir. Her kanat, alti bacak, iki anten, bir kafa, gogus kafesi ve sivrilen karin ile tamamlanmis, karinca benzeri bir bocegin tam olarak ayrintili bir goruntusunu tasir.

Bu, renkli isaretleri onlara “tavus kusu sinekleri” adini kazandiran 5.000 meyve sinegi turunden iki tanesi olan bir aile olan tephritidae’nin bir uyesi yapiyor. Yalnizca BAE (BirlesIk Arap Emirlikleri)’de 27 resim kanat turu bilinmektedir. Bazilari basit sekiller tasiyan kanatlara sahiptir, ancak G tridens gibi digerleri cok daha karmasIktir. G tridens’i ilk kez kuzey Umman’da bir zakkum calisi uzerinde goruldu.

Kanatlar ve parlak yesil gozlerinin aksine, sinegin govdesi, bulundugu yerde yapraklara karisan, donuk yesilimsi bir gri – “neredeyse sifreli renkli” renktedir.

Tehdit edildiginde, sinek, ileri geri yuruyen karincalarin goruntusunu vermek icin kanatlarini acar. Avcinin kafasi karisir ve sinek fermuarini ceker. Bu savunma mekanizmasi, sinegi potansiyel esler icin de cekici hale getirebilir – ortalama bir karasinek icin daha az endise verici bir seydir.

Bircok sinek, eger bir erkek uygun bir disi gorurse, sadece ucar ve mandallamaya calisir. Ancak G tridens, kanatlarini renkli bir dansla sergileyen, tamamen daha sehvetli bir florte sahiptir. Ve bu bir istisna degildir.Davranisa bakildiginda,islevsellik hakkinda cok sey soyler. Herkes ciftlesemez. Kendilerinde onlari daha cekici kilan bir seyler oldugunu gostermeye calisir. Diger omurgasizlarda da durum ayni mi, kim bilir? Bunlarin aslinda flort davranisi icin yapilmasi cok olasi. Bu ayrintili davranis, sinegin kisitlayici ortamina bir yanittir. Herhangi bir yerde hayatta kalabilen bir seyin cok fazla koruma faktorune sahip olmasi gerekmez. Kanattaki resim ne kadar gercekciyse, hayatta kalma ve ureme sansi o kadar iyi olur.

G tridens, 1910 yilinda tespit edildiginden beri Yakin ve Orta Dogu, Hindistan ve Orta Asya’da da bulunmustur.
Disiler, larvalarin beslendigi meyve ve cicekler gibi bitki dokusuna yumurta birakir. Bu genellikle bitkiye zarar vermez, ancak bircok meyve sinegi hala zararli olarak kabul edilir.

YaklasIk 3 mm uzunlugunda kucuk bir sinektir.

Su anda bilim adamlari Goniurellia tridens’in neden bu kadar karmasIk taklitlere ihtiyac duydugunu ve kanatlarinda bu kadar ayrintili sanat eserleri gelistirerek “evrimsel sancilar” yasadigini tam olarak aciklayamiyorlar.

Sanatcisiz sanat?Goniurellia Tridens Nasil Bir Meyve Sinegidir?
G. Tridens dinlenme sirasinda katlanmis kanatlarla ucar. Kanatlarindaki ‘karinca’ goruntuleri yalnizca 1 mm uzunlugundadir. Bu, dunyanin en kucuk karinca turunun boyutuyla ilgili olmadigindan, bu nedenle, sicrayan bir orumcegin (sinegin yirticisi) bu kucucuk “yaratiklar” tarafindan caydirilmasi pek olasi gorunmuyor. Bircok kisi, kanat goruntulerinin karinca benzeri boceklerin “kesinlikle mukemmel” tasvirleri oldugu konusunda sinek uzmaniyla hemfikirdir.

Yaban arilari, parlak renkleri, agresif davranislari, tatli yiyecekleri ve aci veren isiriklari ile unludur. Bununla birlikte, dogada, ozellikleri dogrudan zit olan bir yaban arisina benzer bir bocek vardir. Onu sokan yaratikla baglayan tek sey gorunusudur. Aksi takdirde tamamen zararsiz ve bariscil bir olusumdur.

Bocekler neden yaban arilarini taklit eder?
Yaban arilari, yavrularini beslemek ve buyutmek icin avlanmak zorunda kalir. Boyutlari daha dusuk olan boceklere bile saldirabilirler. Avlarina enjekte ettikleri guclu ceneler ve zehir, av ile bas etmelerine yardimci olur. Yaban arilarinin yirtici ozellikleri nedeniyle, faunanin bircok temsilcisi onlardan korkar ve tehlikeli avcilardan uzak durmayi tercih eder. Daha zayif taklitci ornekleri bundan yararlandi.

Ayrica, arastirmalarla desteklenen, esekarisi taklit eden bazi boceklerin, kamuflaj renginin onlari dogrudan modellerin kendisinden koruduguna dair bir hipotez var.

Bocek taklitcileri
Siyah yaban arisi benzeri bocek bir yirticidir. Disa dogru, zehirli orumcekleri bile avlayabilen yirtici yol esekarisi ile cok ortak noktasi vardir.

Oncullerinden farkli olarak, avcinin esekarisi taklit etmesine gerek yoktur. Kendisi avcilara aittir, boceklerle beslenir, larvalar. Bazi tropikal turler, insan veya memeli kanini tercih eder. Gunu bir barinakta gecirirler ve geceleri ava cikarlar. Olaganustu dayaniklilik ile ayirt edilirler ve avlarini birkac saat bekleyebilirler.
Avi gorunce, yirtici bocek keskin bir hamle yapar, hortumunu batirir ve zehirli enzimler enjekte eder. Ayrica, bu zaten bir teknoloji meselesidir ve bir bocegin hareketsiz bir nesneyle bas etmesi zor degildir. Avlanma sureci, yol yaban arisi icin benzerdir.

Yaban arisina benzeyen baska bir siyah bocekten bahsetmemek mumkun degil. Bu, plajionotus boceklerinin bir temsilcisidir. Karanlik govdesi, bocegin esekarisi veya arilardan rekabet korkusu olmadan ciceklerde heybetli bir sekilde oturmasini saglayan sari lekeler, cizgilerle comertce sacilmistir.
Cizgili bocek nektarla beslenir ve ciceklerin tozlasmasina katilir. Tehlike durumunda kanatlarini hizla cirpmaya baslar, boylece yaban arisina benzerligi artar.

BAE’de bulunan Goniurellia tridens sineginin kanatlarinda iki sinek daha var. Boylece sinek, “sinek surusu” gibi davranarak kendisini yirticilardan korur.
Muthis bir taklit ornegi! Bu, yaklasIk 3 mm uzunlugunda kucuk bir sinek, her kanatta dogru sekilde bir bocegin neredeyse mukemmel bir resmi var – bas, gogus, gobek ve alti bacak.

Su anda bilim adamlari varsayimda kaybolmus durumdalar ve neden boylesine karmasIk bir taklitcilige ihtiyac duydugunu ve bunun nasil bir rol oynadigini tam olarak aciklayamiyorlar.

Kanatlardaki boyali karincalarin, yirtici hayvanlar yaklastiginda dikkati dagittigina dair bir teori var. Goniurellia tridens sinek bir avciyi fark ettiginde, davetsiz misafirin kafasini karistirmak ve derin bir kafa karisIkligi icindeyken zamaninda saklanmak icin zaman kazanmak icin kanatlarini hareket ettirmeye baslar.

Baska bir teori, bir sinegin kanatlarina boyanmis karincalarin karsi cinsten bireyler icin cekici olabilecegini belirtir. Ama sinekler karinca yemez, bu yuzden bu versiyon oldukca garip gorunuyor. Gercek su ki, bilim adamlari Goniurellia tridens sineginin neden bu kadar mukemmel kanat isaretlerine sahip oldugunu gercekten bilmiyorlar. Entomologlarin ve biyologlarin bu karmasIk muammayi cozebilmeleri icin bu turun ek gozlemlerinin yapilmasi uzun zaman alacaktir.

250 milyon yildan daha uzun bir sure once gezegende sinekler ortaya cikti. Bu sure zarfinda, 400 binden fazla ture donusmeyi ve her turlu varolus kosuluna uyum saglamayi basardi.

Sinek siniflandirmasiGoniurellia Tridens Nasil Bir Meyve Sinegidir?
Sinekler simdiye kadar sistematiklestirilemez, bu bocekleri takimlara, cinslere, familyalara vb. bolmenin cesitli yollarini onerir. Ancak gezegenin siradan bir sakini, pupanin patladigi dikisin sekli veya sinegin biyiklarinin uzunlugu gibi siniflandirma yontemleriyle pek ilgilenmez. Ancak insanin varliginin rahatligi buna bagli oldugu icin sineklerin yiyecek bagimliliklari herkesi heyecanlandirir. Ve dipteranlarin beslenme faktorune gore bolunmesi oldukca aciktir ve kafa karisIkligina neden olmaz.

Hassas hortum

Bocegin hortumu ayrica gidadaki kimyasallarin bilesimi icin oldukca hassas analizorler icerir. Sinegin hortumunun sonunda, labellum adi verilen ozel bir ped bulunur. Pencelerdeki alici uclarla cok yakindan iliskilidir. Alicilardan pozitif sinyal alindiginda sinegin hortumu one dogru cekilir ve besin tuketmeye baslar.

Koku organlari

Sinekler mukemmel bir koku alma duyusuna sahiptir: uzak bir mesafede bulunan bir kaynaktan yayilan cok kucuk bir kokunun varligina bile mumkun oldugu kadar cabuk tepki verirler. Son derece hassas koku alma duyulari sayesinde bocekler kendilerini taze diskida veya cop yigininda hemen bulabilirler.

Sinekler kisa bir gelisme dongusune ve yuksek ureme potansiyeline sahiptir. Yaz boyunca on iki kusaga kadar sinek ureyebilir. Bir disi sinek, bir seferde elli ila yetmis bes yumurta birakabilir. Bir ev sineginin omru, etrafindaki havanin sicakligina bagli olarak bir ila iki ay olarak tahmin edilmektedir.

Ayrica sinek yumurtalari yiyeceklerde kolayca gozden kacabilir ve yutulabilir, buna mide asiditeleri hala dusuk oldugu icin en sIk 3-5 yas arasi cocuklarda gorulen bagirsak miazmalari eslik edebilir. Insanlarin ve hayvanlarin yaralarina ve mukoza zarlarina yakalanan sinek larvalari dokulara girerek onlari yiyebilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:45.