IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Şubat 2022, 11:30   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Agustos Bocegi Ve Ilginc Ozellikleri

Masallarda ve cizgi filmlerde ozellikle kendisine tembellik sifati yakistirilan agustos boceklerinin cok ilginc ozellikleri bulunmaktadir. Bu bocekler herkes tarafindan genellikle otmeleriyle bilinmektedir.

Bocek turlerinde otenler genellikle erkeklerdir. Otuslerin nedeni ise, tam kesin olmamakla birlikte disileri ciftlesmeye cagirmak diye bilinmektedir. Erkek agustos bocekleri, karin zarlarinin titrestirilmesiyle birlikte viziltili bir sesle oter. Bu vizilti cekirgelere cok benzer fakat bu boceklerin cekirgelerle bir akrabalik iliskisi bulunmamaktadir. Buna ragmen agustos bocegi ve cekirge surekli karistirilir. Oysaki, agustos boceklerinin zar gibi saydam yapida iki cift kanatlari bulunur. Bu ozelligiyle bu bocekler daha cok gece kelebegine benzemektedir.



Agustos bocekleriyle ilgili toplumda cok yanlis bir kani vardir. Bu da, bu boceklerin oldukca tembel olmasidir. Bunun nedeni ise, Orhan Veli Kanik’in Lafonten’den cevirmis oldugu ”Agustos Bocegi ile Karinca” hikayesidir. Bu hikaye oldukca bilindik bir hikayedir ve hikayede agustos bocegi saz calar ve yan gelir yatar. Yani calismaz tembeldir. Burada ise, bir karistirma soz konusudur. Hikayede anlatilan agustos bocegi degil, yesil cekirgedir. Oyle ki agustos boceklerinin yasam suresi sadece birkac haftadir. O donem de adini aldiklari Agustos ayidir.


Bu bocek turuyle ilgili bir diger ilginc bilgi ise, yeryuzunde agustos boceklerinin 2000 turu bulunmaktadir. Bu sayi, bir bocek turu icin muazzam bir sayi teskil etmektedir. Turun disi bocekleri, ince dallara kucuk yariklar acarak bu yariklara yumurtalar birakir. Yumurtalar kirilinca yavrular cikar ve topraga duserek topraga gomulurler. Ve toprak altinda agac koklerinden ozsu emerek, yillarca kalabilirler. Bu yillarca kelimesi, Amerika’da yasayan bazi agustos bocegi turleri icin 17 seneyi ifade etmektedir.

Toprak altinda yillarca yasayabilme ozelligi olan bu boceklerde, toprak altindayken kanat bulunmaz. Kanatlanma islemi ise cok ani bir sekilde olur ve binlerce agustos bocegi bir anda yeryuzune cikar. Burada ise, sadece birkac hafta yasayabilirler. Bu nedenle bu boceklerin asil yasam alani topragin icidir denilebilmektedir. Kanatlanip yeryuzune cikan bu boceklerin cogu diger hayvanlara yem olmaktadir. Yem olmaktan kurtulmayi basaranlar ise, bir araya gelir ve koro halinde tiz seslerle oterler.

Bu bocekler, butun gun otebilme ozelligine sahiptir. Isin ilginc yani ise, bu sesler agizdan cikmadigi icin oterken ayni zamanda yemek de yiyebilirler. Erkek boceklerin yanlarinda ve kuyruk bolgelerinde bir adet ses cikarma organi bulunmaktadir. Bu organ bir davul gorunumundedir. Ortaya cikan ses ise, kaslarin hareketiyle birlikte titresme yoluyla meydana gelir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:35.