IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Kasım 2021, 10:59   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Baliklar Uyur Mu?

Tum canlilarda oldugu gibi, balik turlerinin pek cogu da gunlerinin icerisinde belli zaman araliklarinda dinlenme haline gecer. Bir nevi uyku davranisi olarak one cikan bu dinlenme halinde enerji tasarrufu saglanir ve bunyesel metabolizmasini sakin bir yapida tutar. Ancak baliklardaki bu dinlenme hali, karada yasayan canlilarin uykularindan farklilik gosterir. Bir balik turu gunduzleri cok aktif ise, geceleri hem dinlenme hem de gece dolasan avcilara yem olmamak adina korunakli kayaliklarin altlarina veyahut kendilerini kamufle edebilecekleri oyuklara cekilirler. Burada dinlenme durumuna gecerek metabolizmalarini rahatlatirlar.

Gunduzun tersine, geceleri aktif olarak hareket eden balik turleri ise, gunduzleri gece dinlenme gosteren balik turleri gibi belli alanlarda hareketsiz dururlar ve dinlenme yani uyku halini yasarlar. Boylelikle onlar da enerji donusumlerini kontrol altina almis olurlar.

Kopekbaligi turlerinin cogu oksijence zengin sularda yuzerler. Suda cozunmus oksijen sayesinde yeterli oksijen alarak su altinda nefes alabilmek icin bir nevi zorunluluk olan bu durum, suyun dongusunu saglamak icin kopekbaliklarini her daim yuzmeye iter. Ancak kopekbaliklari da belli zaman araliklarinda beyin fonksiyonlarini yavaslatma ve dinlenme haline, yani kendilerine ozgu bir uyku duzenine gecmeye ihtiyac duyar. Hatta bazi kopekbaligi turleri okyanus diplerinde hareketsiz durarak bir nevi uyku haline gecerek metabolizmalarini duzene sokarlar.

Goruldugu uzere, hemen hemen her balik turu bir cesit pasif uyku duzenine sahiptir ve baliklar da bizlerden farkli olsa da uyurlar.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:12.