IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Haziran 2021, 19:31   #1
GameOver
AkGün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Gebelik ve Lohusalık

DOĞUM ÖNCESİ EMZİRMEYE HAZIRLIK

Doğum yapmış olan annelerimizin birçoğunda emzirme sorunları, gereğinden fazla endişe ve telaş ile karşılaşıyorum. Bebeklerinin her ağlaması anneleri üzüntüye sevk edip “ Bebeğim aç, bebeğim ememiyor, sütüm hiç yok!” diyen seslerini vizitlerim esnasında sık sık işitiyorum. Özellikle ilk kez anne olmuş genç kadınlarımızın emzirme konusunda bilgileri çok az ve kendilerine güvenleri çok zayıf.

Aslında doğan her bebek anne memesine yönelme, arama, yakalama ve emmeye istidatlı yaratılmıştır. Bebeklerin doğal fıtratını bozan bizlerin hatalarıdır. Biraz sabırlı olsak, biraz çabalasak vaktinden çok erken doğmadıkça tüm bebekler hemen meme aramaya başlıyorlar. Prematüre ve ikiz bebeklerin emzirilmesi ayrı bir eğitim gerektiriyor.

Annelerimizin doğumun ilk haftasında sıkıntı yaşamamaları için Emzirmeyi kolaylaştırıcı bazı öneriler sunacağım;

Hamileliğin başlangıcından itibaren memeler en önemli organlar arasında yer alır. 2,3 beden büyüyecek olan memelerin bakımına özen gösterilmeli; günde en az bir kez saf zeytinyağı ya da jinekologlarınızın önereceği beden PH. sına uygun nemlendiricilerle bakım yapmalısınız.

Memelerin kan akımını bozacak olan dar sütyenler kullanılmamalıdır. Meme altlarında, meme başlarında pişik, çatlak gelişirse gecikmeden tedavi edilmelidir.

Genellikle hamileliğin 6. ayından itibaren meme başından sarı sıvı gelmeye başlar. Bu sevinilecek bir gelişme olup doğumla sütün kolay ineceğinin habercisidir.

Hamileliğin 37.haftası tamamlandıktan sonra anne adaylarımız memeyi uyarmak maksadı ile sıcak su duşunu beşer dakika da olsa memelere tutmalıdırlar. Sıcak suya batırılmış havlular memelere sarılarak süt kanallarının açılmasına katkıda bulunabilirler.

37. haftadan sonra şayet jinekoloğunuz özellikle yasaklamamışsa memelerin cinsel uyarımında herhangi bir sorun yoktur. Meme başına kremle, yağla yumuşak masajlar yapabilirsiniz. Özellikle 38 haftadan sonra uyarımları son derece faydalıdır.

Annenin bebeğini emzirmeyi ruhen ve kalben istemesi, hayal etmesi, bebeğinin ilk doğduğu anda kucağına verilmesi, ağlama sesini duyması doğumdan hemen sonra sütün inişini hızlandırır.

Vajinal Doğumdan ya da sezaryenden hemen sonra ebe ve hemşirelerimiz ilk emzirmeyi gerçekleştirmek ve annelerimize doğru emzirme tekniğini öğretmek için refakat ederler.

Başka bir kadın sizin yerinize emzirecek ise bu süt annelik kurumuna girer ki ayrı bir eğitim konusudur. Şayet kendiniz emzirecek iseniz unutmayınız ki çevreden gelen yanlış telkinlere kulak tıkamak anneliğin başarısıdır.

Anne sütünü arttıran gıda ve bitkileri doğumdan önce temin etmek sütün çabuk inmesine ve bol olmasına katkıda bulunur. Kimyon, dereotu, nohut, mercimek, kuru fasulye, turp, turp tohumu, havuç tohumu, pak maya, marul, soğan, karalâhana, enginar, bal şerbeti, yoğurt, üzüm, hurma, kuru incir gibi gıdalar yanında rezene, anason, ısırgan otu, ada çayı, maydanoz, çörek otu bitkileri de değişik zamanlarda kaynatılarak içerisine bal katılarak içilmelidir. Bu çayların birkaçının karışımından oluşan hazır süt arttırıcılar da mevcut. Çoğul gebeliklerde (İkiz, Üçüz) hazırlıklara hekiminizin izni ile daha erken başlamanız gerekebilir. İkiz bebek büyütmüş anne olarak her zaman tecrübelerimi sizlere aktarmaya çalışacağım. Bebeği ya da bebekleri küvözde kalan annelerimiz süt sağma makinelerine ihtiyaç duyabilirler. S,3+,atın alma ya da kiralama seçenekleri yanında elle sağma tekniklerini de kısa zamanda öğrenebilirler.

Sezaryene girecek olan annelerimize sezaryen sonu hurma pekmezi, normal doğum yapacak annelerimize de mutlaka hurma yemelerini öneriyorum. Hurma hem sütü arttıran hem de yara iyileşmesine katkısı bulanan bir besin.

Ayrıca doğum öncesi hazırlamış olduğum doğuma hazırlık paketi içerisinde süt arttırıcı tohumlar günde 2 kez bir bardak kaynamış suda 5-10 dakika beklenerek içiliyor.

Hamurlu gıdalar anne sütünü arttırmaz sadece obeziteye yol açar. Lohusalarımız bol sıvı tüketmeli; her emzirme sonrası bir iki bardak su içmelidirler. Bitki çayları, kalsiyumdan zengin besinler oldukça faydalı olur. Doğumdan sonraki 3.günden itibaren çoğu annemizde süt taşmaya ve bu seferde memelerde şişmelere yol açmaktadır. Sabredeceğimiz gün sayısı 3 tür. 3 günden sonra Allah’ın izni ile ikiz bebek bile emzirecek hale gelirsiniz.

Salgın sürecinde anne adaylarımız, babalarımız birlikte doğuma ve doğum sonu bebek bakım sürecine özel eğitimler alarak girmeleri çok faydalı olacaktır. Yeni doğan dönemi çok zor ve ağır geçen bir maratondur.



Şu gerçek ki emzirmek emek ister, fedakârlık ister, sebat etmeyi gerektirir.

Tüm anne adaylarımızın bebekleriyle sağlıklı, kolay bir emzirme süreci yaşamalarını, doğan tüm bebeklerimizin de annelerinin kucağında mutlu olmalarını diliyorum.
________________

۰۪۫.۪۫۰𝓑𝓪𝔃𝓲 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻 ,𝓫𝓪𝔃𝓮𝓷 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻۰۪۫.۪۫۰
𝑪𝒊𝒌𝒂𝒓 𝒊𝒍𝒊𝒔𝒌𝒊𝒍𝒆𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 , 𝒔𝒂𝒉𝒕𝒆 𝒅𝒐𝒔𝒕𝒍𝒖𝒌𝒍𝒂𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 𝒎𝒊𝒅𝒆𝒎𝒊 𝒃𝒖𝒍𝒂𝒏𝒅𝒊𝒓𝒊𝒚𝒐𝒓

۰۪۫.۪۫۰AkGün۰۪۫.۪۫۰



 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:01.