IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Haziran 2022, 18:34   #1
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hamilelik belirtileri nelerdir?

[B]Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Yumurtlama döneminde olgunlaşan sağlıklı kadın yumurtasının, erkek üreme hücresi olan sağlıklı spermle döllenmesi sonucunda embriyo meydana gelir ve rahim içine yerleşir, böylece hamilelik süreci başlar. Gebeliğin başlamasıyla birlikte hormon düzeyleri farklılaşır ve buna bağlı olarak kadın vücudunda pek çok değişim yaşanır. Gebelik belirtileri olarak da tanımlanabilen bu değişimler, planlanmamış gebeliklerde gözden kaçırılsa da, hamile kalmayı planlayan kişiler tarafından erken dönemde fark edilebilir. Kişiden kişiye farklı şekillerde oluşabilen bu semptomlar, gebelik süreci boyunca haftadan haftaya farklılık gösterir. Âdet gecikmesi hamilelik döneminin ilk belirtileri arasında yer alsa da, memelerde hassasiyet, kasıklarda ağrı ve dolgunluk, adet olacakmış hissi gibi pek çok farklı belirti de gebeliğin ilk dönemlerinde fark edilebilir. Âdet gecikmesi, memelerin hassaslaşması gibi belirtiler gebelik döneminin başlangıcında görülse de bu durum kişinin kesinlikle gebe olduğunun kanıtı değildir. Gebelik varlığının kesin olarak anlaşılabilmesi için gebelik testi yaptırılması gerekir. Bu testide mümkünse adet rötarından en az 1 hafta sonra yaptırmak daha sağlıklı olacaktır. Hamileliğin ilk belirtisi, kanda Beta HCG hormonun (Human chorionic gonadotropin) yükselmesidir. Bu hormon, döllenmenin gerçekleştiği günden 7 gün sonra yükselmeye başlar ve döllenmeden 14 gün sonra kan testlerinde anlamlı bir artışa neden olur.

Kadın üreme hücresi olan yumurtanın, sperm ile döllenmesiyle başlayan gebelik süreci boyunca kadın vücudunda pek çok fizyolojik değişim yaşanır. Hormonal düzenin değişmesiyle ortaya çıkan hamilelik belirtileri, her anne adayı tarafından fark edilmeyebilir. Ayrıca var olan belirtilerin yoğunluğu ve şiddeti de kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Gebelik süreci boyunca görülen belirtilerin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:

İmplantasyon Kanaması: Döllenmenin ardından meydana gelen embriyo, bir süre sonra rahme tutunur ve yerleşir. İmplantasyon olarak tanımlanan bu işlem sırasında kişide lekelenme şeklinde kanama meydana gelebilir. Ayrıca bu dönemde akıntı da görülebilir. Bu belirti, gebelik planlayan bazı kişiler tarafından fark edilebilir.
Memelerin Hassaslaşması: Hormonal düzendeki değişime bağlı olarak kişinin memelerinde ağrı, dolgunluk hissi ve hassasiyet oluşabilir. Karıncalanma şeklinde de hissedilebilen bu duruma ek olarak meme yüzeyindeki damarlar belirginleşir. Memelere olan kan akımı miktarının artmasına bağlı olarak gerçekleşen bu duruma ek olarak hormon salınımına bağlı olarak memeler büyümeye başlar. Ayrıca tıpta areola olarak tanımlanan meme ucunu çevreleyen halka koyulaşır ve meme uçları büyür.
Vücut Sıcaklığının Artması: Değişen hormonal düzene bağlı olarak hamile kişilerin vücut ısısı 1 derece kadar artabilir. Bu durum özellikle kişi uyanır uyanmaz, aç karnına yapılan ölçümlerde daha belirgindir.
Kasık Ağrısı: Gebeliğin 4 ila 5. haftalarında görülen kasık ağrısı, implantasyona bağlı olarak gerçekleşebilir. Kasık bölgesinde hafif şiddette hissedilen bu ağrı, kişinin yaşam kalitesini etkileyecek seviyede değildir. Ancak kasık ağrısının şiddetli olması ve ağrıya kanamanın eşlik etmesi durumunda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Âdet Kanamasının Gecikmesi: Gebelik dendiğinde akla gelen ilk semptomlardan biri olan âdet gecikmesi, tek başına gebelik oluşumundan kaynaklanmayabilir. Stres, kilo değişimi ya da kullanılan ilaçlar gibi pek çok etken âdet kanamasını gecikmesine neden olabilir. Gebelikten şüphelenilen durumlarda âdet kanamasının 1 hafta ile gecikmesi, gebelik belirtileri arasında sayılabilir.
Hâlsizlik ve Yorgunluk: Hormonal değişime bağlı olarak kişi, fiziksel olarak zorlanmamış olsa bile kendini yorgun ve bitkin hissedebilir. Bu gibi durumlarda anne adayı, çoğunlukla günün ortasında enerjisini tükenmiş hisseder. Çoğunlukla 12. haftaya kadar devam eden bu durum, artan progesteron hormonundan kaynaklanır.
Bulantı ve Kusma: Döllenmenin hemen ardından başlayabilen bulantı ve kusma şikayetleri, ilk trimester olarak tanımlanan gebeliğin ilk 3 ayı boyunca devam edebilir. Bu süreçte hızla yükselen östrojen ve Beta HCG hormonlarına bağlı olarak görülen bu durum, çok sık aralıklarla ve şiddetli olmadığı sürece normaldir. Ancak bu durum kişinin yaşam kalitesini düşürecek kadar şiddetliyse anne adayının hekime görünmesi önerilir. Bazen hiç sıvı alamamaya bağlı halsizlik, bitkinlik, kilo kaybı izlenir, bu durumlarda nadiren hastaneye yatış ve damardan sıvı tedavisi yapılması gerekebilir.
Baş Ağrısı ve Baş Dönmesi: İlk trimesterda sıklıkla görülen belirtilerden biri de baş ağrısıdır. Migren hastalığı olan kişilerde daha sık görülen bu durum, hormonal düzenin değişiminden kaynaklanır. Hormonların neden olduğu fizyolojik değişim, kan damarlarında genişleme, tansiyon düşüklüğü gibi durumlara da neden olur. Bu durum bazı kişilerde baş dönmesi şikayetine neden olabilir.
Kokulara Karşı Hassasiyet: Gebelik döneminde sık rastlanan yakınmalardan bir diğeri, kokulara karşı hassasiyettir. Bu durumda kişi önceden çok sevdiği kokulardan tiksinebilir. Yemek kokuları anne adayını rahatsız edebilir. Bu durum kişinin bazı yiyeceklere karşı isteğinin artmasına da neden olabilir.
Duygusal Değişim: Hamilelik döneminde sık görülen belirtilerden bir diğeri de anne adayının duygu durumunda yaşanan ani değişimlerdir. Hormonal değişimin bir parçası olan bu durumda anne adayı, bir an gülücükler saçarken hemen ardından ağlayabilir. Bu durum, ortada belirgin bir sebep yokken de gerçekleşebilir. Bu gibi durumlarda baba adayının eşine destek olması anne adayının rahatlamasını sağlar.
Sık İdrara Çıkma İsteği: Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde karşılaşılan sık idrara çıkma isteği, büyüyen rahmin çevre organları, özellikle de mesaneyi sıkıştırmasına bağlı olarak gelişir. Döllenmeyi takip eden 2. ve 3. haftalarda da kişi sıklıkla idrara çıkabilir. Erken dönemde oluşan bu ihtiyacın sebebi hormonal değişimlerdir. Ancak anne adayının idrarını yaparken yanma ve / veya ağrı hissetmesi durumunda idrar yolu enfeksiyonu riskine karşı hekime görünmesi önerilir.
Kabızlık: Progesteron hormon düzeyinin artmasına bağlı olarak kişinin sindirim sisteminde bir miktar yavaşlama görülebilir. Bağırsak sistemi daha yavaş çalışır, mide boşalması gecikir, sindrime zorluğu olabilir. Kabızlığa yol açabilen bu durumun engellenmesi için anne adayının bol su içmesi ve lifli gıdalar tüketmesi önerilir.[/B]
________________

Seviyorum içimdeki alıngan ama haylaz çocuğu..
Sever, kırılır, küser..
Ama göz ucuyla hep bir gülücük bekler...




H u z u r . . .
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:39.