IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Ağustos 2021, 12:25   #1
BekLentiLer Üzer BekLemeyin
Ecem12 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Murat Çobanoğlu Kimdir?


Murat Çobanoğlu, halk ozanı, şair.

1 Kasım 1940 tarihinde Kars’ın Kaleiçi (İstasyon) Mahallesi’nde doğmuştur. Babası Gülistan Çobanlar, annesi ise Lale Hanım’dır. Annesini bir buçuk yaşında kaybetmiştir. Babası Gülistan Çobanlar, Âşık Şenlik’in yetiştirdiği hikâyeci âşıklardandır.

Eğitim Hayatı
1952 yılında Kars’ta Gazi Ahmet Muhtar Paşa İlkokulu’nu bitirmiştir. 1987 yılında ortaokul, 1992 yılında ise lise diploması (dışarıdan bitirme sınavlarına girerek) almıştır.

Hayatı
Çobanoğlu’nun âşık olmasında babasının büyük etkisi olmuştur. Babasıyla birlikte düğünlere giden Çobanoğlu, 13-14 yaşlarında saz çalmayı öğrenmiştir. Babası Gülistan Çobanlar’ın çırağı olarak usta-çırak ilişkisiyle yetişmiştir. Çobanoğlu mahlasını kullanmıştır.

1964 yılında, TRT Kars Radyosu’nda “saz şairi” olarak programlara çıkmaya başlamıştır. 1969-1970 yıllarında Türkiye Âşıklar Bayramı Jüri Üyesi olarak görevde bulunmuştur. 1971 yılında, Kars’ta Çobanoğlu Âşıklar Kahvesi’ni açmıştır. 1990 yılında, Kültür Bakanlığı Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu’nda sanatçı olarak görev yapmıştır.

İki altın plağı, yirmi civarında plak ve kaseti bulunmaktadır. Atışma, türkü, hikâyeli türkü, koçaklama, dudakdeğmez ve usta âşıklar dallarında çok sayıda birincilik ödülü almıştır. Özellikle “Kiziroğlu Mustafa Bey” türküsü, Çobanoğlu’nun geniş halk kitleleri tarafından sevilmesine vesile olmuştur. Yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda şenlik, radyo ve televizyon programı vb. etkinliklere katılmıştır.

Şiirlerinde, peygamber ve Kur’an, vatan ve millet sevgisi, Atatürk ve bayrak, ahlak, tabiat, geleneksel unsurlar gibi temalara yer vermiştir. Eserleri, Çağrı, Karseli, Çoruh, Türk Edebiyatı, Türk Folklor Araştırmaları, Türk Kültürü dergilerinde yayınlanmıştır.

Eşi ve Çocukları
1958 yılında Kars’ın Susuz İlçesi Kiziroğlu Köyü’nden Yıldız Hanım ile evlenmiştir. Şentürk (1961), Nasibe (1968), Nesrin (1971) ve Ozan Umut (1980) adında dört çocuk babasıdır.

Ölümü
26 Mart 2005 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde vefat etmiştir. Kars’ta toprağa verilmiştir.
alıntı
________________


Bir Defa Aldatan Kisiyi Affedersen, Seni Yine Kullanir;
Çünkü Ihanet Bir Ruh Hali Degil, Karakterin Dökülüş Biçimidir.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:20.