IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Ocak 2023, 13:33   #1
Ada
BANLI ÜYE
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Tırnaklar Ne Kadar Hızlı Uzar?

Tırnaklar Ne Kadar Hızlı Uzar?



Bilim, tırnaklarımızın ayda ortalama 3,47 mm veya günde bunun 10’da 1’i kadar uzadığını söylüyor (*). Bu rakamları daha iyi anlayabilmeniz için ortalama bir pirinç tanesinin yaklaşık 5,5 mm uzunlukta olduğunu söyleyelim.

Eğer bir tırnağı tamamen kaybederseniz onun tamamen çıkması altı ayı bulabilir. Baskın elinizdeki tırnaklar, daha uzun parmaklarınızdaki tırnaklar gibi diğerlerinden daha hızlı uzarlar.

Tırnaklarınızın nasıl uzadığına dair bir sebep yokmuş gibi görünse de büyüme hızını etkileyen birkaç temel faktör var. Bu faktörler ve daha hızlı tırnak uzamak için neler yapabileceğiniz hakkında daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.



Tırnak uzamasını etkileyen faktörler
Tırnaklarınızın ortalama orandan daha hızlı veya daha yavaş büyümesinin birkaç nedeni olabilir:

•Konum
Baskın elinizdeki tırnakların sadece onu daha fazla kullandığınız için daha hızlı uzadığı söylenir. Bu, tırnağınızın bir yere takılması gibi travma riskini artırır. Travma meydana gelirse vücudunuz doğal olarak onarmak için o bölgeye daha fazla kan ve besin gönderir. Bu besin akışı tırnak büyümesini hızlandırabilir.

Büyüme hızı ayrıca tırnağın hangi parmağında olduğuna da bağlı. Wiley Online Library’de yayınlanan 2007 tarihli araştırma, serçe parmağınızdaki tırnağın diğer tırnaklardan daha yavaş uzadığını gösterdi .


•Yaş
Araştırmalar daha genç olmanın da daha hızlı tırnak büyümesiyle ilişkili olduğunu gösteriyor. Jama Network’te 1980 yılında yayınlanan bir araştırma, 35 yıl boyunca bir erkeğin tırnak uzama oranlarını gözlemledi. 23 yaşındayken sol başparmağının günde 0,123 mm oranında uzadığı; 67 yaşına geldiğinde ise bu oranın 0.095 mm’ye düştüğü görüldü. Tırnak uzama hızındaki bu değişikliğin, kan dolaşımının yaşla birlikte yavaşlamasıyla ilgili olabileceği düşünülüyor.

•Hormonlar
Hormonlarınız da tırnak uzama hızını etkileyebilir. Örneğin hamileliği ele alalım. Hamilelik döneminde kadın vücudunda östrojen ve progesteron seviyelerinde ani ve dramatik bir artış yaşanır (*). Bu durum hamilelik sırasında hızlı tırnak büyümesine neden olur, ancak emzirme döneminde tırnak büyüme oranı azalır (*).

Hamilelik dışında, ergenlik genellikle hormon seviyelerinin en çalkantılı olduğu zaman. Tırnak büyümesinin ergenlik döneminde zirve yaptığı ve bunun yaşla dengelendiği söylenir.

•Genel sağlık
Kronik durumlar da tırnak büyümesi, tırnaklarınızın şekli ve genel görünümü üzerinde etki sahibi olabilir. Tırnak semptomları aşağıdakilerle ortaktır:

•Sedef hastalığı
•Lupus
•Endokardit
•Böbrek hastalığı
•Karaciğer hastalığı
•Tiroid hastalığı


Peki ya ayak tırnaklarınız?

Ayak tırnaklarınız, el tırnaklarınızdan çok daha yavaş uzar. Ayda ortalama 1,62 mm uzarlar. Bir ayak tırnağınızı kaybederseniz tamamen büyümesi bir buçuk yıl kadar sürebilir. Bunun nedeni, ayak tırnaklarınızın genellikle el tırnaklarınızdan daha az travmaya maruz kalması.


Tırnaklarınızı nasıl daha hızlı uzatırsınız?
Tırnakların daha hızlı uzamasını sağlamak için bilimsel olarak kanıtlanmış herhangi bir yöntem olmamasına rağmen, onların genel sağlığını artırmanın birkaç yolu var. Aşağıdaki yöntemler, tırnaklarınızı güçlendirmeye ve kırılmalarını önlemeye yardımcı olarak, siz onları uzatana kadar korunmalarını sağlar.

Biyotin alın. Araştırmalar her gün 2,5 mg biotin almanın tırnak kırılmasını azalttığını ve genel tırnak sağlığını artırdığını gösteriyor .
Tırnak sertleştiricileri kullanın. Tırnak sertleştiriciler tırnağı güçlendirebilir ve kırılmayı azaltabilir. Ancak zamanla tırnağı kırabileceklerinden, uzun süreli kullanımdan kaçının.
Mümkün olduğunda toksik olmayan veya su bazlı cilaları tercih edin.
Tırnaklarınıza bakım yapın. Tırnaklarınızı temiz tutmak, genel tırnak sağlığının anahtarı. Haftada bir kez tırnaklarınızı düzenli olarak kesin. Tırnak etlerinizi de geriye itin. Ve nemlendirmeyi unutmayın!


 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:23.