IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Nisan 2022, 12:51   #1
Standart 19.04.2022 Günün Yemeği



İç Pilavlı Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?Malzemeleri
1 adet bütün tavuk (2 kg)
Sosu için:

1 tatlı kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
yarım tatlı kaşığı domates salçası
Pilavı için:

2 su bardağı pilavlık pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
yarım çay bardağı dolmalık fıstık
yarım çay bardağı kuş üzümü
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
Garnitür olarak:

2 adet patates
2 adet havuç
Arpacık soğan

İç pilavlı tavuk dolması nasıl yapılır?

Öncelikle iç pilavını hazırlamak için pilavlık pirinçler bir kaba alınır.
Üzerini geçecek kadar ılık su ve tuz eklenerek yarım saat bekletilir, daha sonra bol su ile yıkanarak pişirme aşamasına geçilir.
Pilavı pişirmek için öncelikle pilav tenceresine tereyağı ve sıvı yağ alınır. Ben tereyağı ve sıvı yağı karışık kullanıyorum, çünkü hem tereyağının lezzetini seviyorum, hem de sıvı yağın parlaklık verdiğini düşünüyorum.
Yağlar eriyince suyu süzülen pirinçler eklenerek kavrulur.
2-3 dakika kavrulduktan sonra dolmalık fıstıklar ve kuş üzümleri ilave edilir.
Beraber bir iki defa karıştırılarak kavrulur.
Üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave edilir.
Tuzu ayarlanır. Pişmeye bırakılır.
Pilav suyunu çekinceye kadar pişirilir. Bu ölçüdeki pirinç için suyu bilerek az kullanıyoruz, pilavımız biraz diri kalacak.
Son olarak ocaktan alınır ve tarçın ve karabiber eklenerek nazikçe karıştırılır.
Diğer taraftan bütün tavuğumuz yıkanır ve varsa tüyleri ütülenir. Bu tarifte 2 kg ağırlığında organik tavuk kullandım. Eğer bulabilirseniz köy tavuğu daha geç pişer ama daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır, tavsiye ederim.
Tavuğun içi fazla bastırmadan pilavla doldurulur. Çok sıkıştırırsanız pilavınız hamur olabilir.
Tavuğun ayakları ya derisinden geçirilerek sıkıştırılır veya mutfak ipi ile bağlanır, böylece pişerken açılması önlenmiş olur.
Daha sonra tavuk yağlanmış fırın kabına alınarak 185 derece fırında 60 dakika kadar pişirilir.
Bir kasede sos malzemeleri karıştırılır ve yarı pişmiş olan tavuk fırından alınarak üzerine fırça ile sos sürülür. Bu sos tavuğunuzun nar gibi kızarmasını sağlayacaktır. Eğer baştan sürerseniz gereğinden fazla kızarabilir bu sebeple baştan sos sürmüyoruz.
Fırından aldığımız fırın kabına birkaç parçaya dilimlenmiş patates, havuç ve arpacık soğanlar da eklenir. Böylece tavuğun suyu ile hem sebzelerimiz lezzetlenmiş olacaklar, hem de servis sırasında kullanabileceğimiz nefis garnitürlerimiz de hazır olacak.
Son olarak fırın kabı tekrar fırına sürülür.
Yaklaşık 40 dakika daha pişmeye bırakılır.
Tavuğa göre pişme süresi değişebilir, ancak şüphede kalırsanız, tavuğun piştiğini nasıl anlarım derseniz, bir kürdan batırarak tavuğun pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Eğer kürdan kolayca batıp pembe bir şekilde çıkmıyorsa pişmiş demektir.
Tavuk pişerken diğer taraftan kalan pilava yarım su bardağından az su eklenerek pişirmeye devam edilir.
Tekrar suyunu çektiğinde üzerine bir havlu kağıt kapatılır ve demlenmeye bırakılır.
İç pilavlı tavuk dolması nasıl servis edilir? Ben genişçe bir servis tabağının tabanına demini alan pilavı yayarak tavuk için bir yatak oluşturdum ve fırından çıkan tavuğu pilavın ortasına yerleştirdim. Pişen sebzelerimi de gelişigüzel pilavın üzerine serpiştirdim, tercih sizin, şimdiden afiyet olsun.
Alıntıdır.
________________


 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:55.